Syyllistyykö Lahden kaupunginhallitus EU-säännösten vastaiseen toimintaan tietoisesti?

Kysyin kolmelta tuntemaltani juristilta, syyllistyykö Lahden kaupunki tietoisesti lainvastaiseen toimintaan myöntäessään viime maanantaina 400 000 euron rahastosijoituksen KOKO Lahdelle. Kaikki vastasivat yksimielisesti, että syyllistyy, koska Hämeenlinnan hallinto-oikeus on todennut tämän jo aiemmassa päätöksessään EU:n kilpailulainsäädösten vastaiseksi toiminnaksi.

Miksi Lahti sitten toimii näin? Siksi, että Lahden kaupungin lakimiehet ja johto eivät tunne voimassaolevaa EU-lainsäädäntöä ja katsovat, että tapahtumayhtiöön tehtävä rahastosijoitus ei ole EU:n valtiotukijärjestelmän vastaista toimintaa. Kuitenkin EU:n valtiotukisäännöt kieltävät tuen antamisen vaikeuksissa olevalle yritykselle , jollainen KOKO Lahti on selvästi. Siksihän 400 000
euron tuki sille juuri myönnettiinkin. Erikoisinta asiassa on se, että Lahti kävelee Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen yli muina miehinä ja viis veisaa Suomen laista, yhtä vähän kuin EU:n lainsäädännöstä.

Koko Lahdelle ensi vuonna suunnittelun 4 miljoonan euron pääomittamisen taustalla vaikuttaa kuitenkin piilossa Lahti Events Oy ja sen velkojat. Velat ovat syntyneet Lahden KymiRing Oy:lle myönnetyistä 2 miljoonan euron ratamaksuista ja tapahtumayhtiö Dornan velkomisvaatimuksista. Tästä asiasta on tehty myös rikosilmoitus, jonka käsittely ja tutkintavaatimus on jatkunut huolestuttavan kauan poliisitutkinnassa valittajan kannalta?

Halutaanko KymiRing siis pitää yhä elossa, vaikka se on tuottanut Lahdelle ja sen veronmaksajille viidessä vuodessa jo yli 6 miljoonan euron tappiot? Muuhun johtopäätökseen on vaikea tulla, koska jatkuvaa KOKO Lahden kautta tapahtuvalla pääomittamisella halutaan myös antaa piilotukea tappiolliselle Lahti Eventsille, jos mahdolliset velkomisvaatimukset toteuttuisivatkin oikeudessa. Paras keino olisi tietysti pistää Lahti Events Oy konkurssiin, mutta tällöin rahansa menettäisivät
monet hyväuskoiset pienyrittäjät, jotka ovat sopimuksen mukaisesti työnsä jo tehneet.

Lahtelaisena veronmaksajana olen todella huolestunut siitä, kuinka heppoisin perusteluin lahtelaiset poliitikot ovat tätä piilotukea Lahti Eventsille ja KOKO Lahdelle vuodesta toiseen jakaneet, niin kaupunginvaltuustossa kuin hallituksessakin. Kukaan KymiRingiä tukenut lahtelainen poliitikko ei ole myöntänyt koskaan eikä missään tai ottanut vastuuta siitä, että vieraan kunnan sorakuoppaan heitetyt 6-8 miljoonan euroa olisivat olleet suuri strateginen virhe. Valtuustossa ja hallituksessa on toimittu juuri päinvastoin. Rahaa ja tukea on työnnetty aina vain lisää, kun KOKO Lahden toimitusjohtaja Emilia Mäki tai Lahden yrityskehitysjohtaja Veli-Pekka Ignatius ovat sitä vaatineet. Lahti Eventsin ja KOKO Lahden läpinäkyvyyttä ei ole tarvittu, koska kaikki salailu on kyetty tekemään osakeyhtiölainsäädäntöön vedoten.

Kun joku on uskaltanut arvostella tätä Lahti Eventsin ja KOKO Lahden täysin järjetöntä menoa, niin hänet on pyritty leimaamaan kiusaajaksi tai häntä on uhkailtu jopa rikosilmoituksella. Lahden Konserni- ja tilajaoston puheenjohtaja Jorma Ratia on täysin oikeutetusti ja perustellusti esittänyt näiden lisätukien poistamista Lahden kaupunginhallituksessa koska ne eivät hänestä juridisesti ole EU-lainsäädännön mukaisia. Äänestyksessä Ratian ehdotus hävisi 5-2. Tätä äänestystulosta kannatta tarkastella siksi, että Teille hyvät lahtelaiset selviäisi, millaista kieroa poliittista peliä teidän veromarkoillanne päättäjät pelaavat tuntematta lakia ja täysin omaa ja puolueensa etua tavoitellen. Kyseessähän eivät ole suinkaan näiden poliitikkojen omat rahat!

Kaikessa lahtelaisten poliitikkojen toimissa on jo nähtävissä eduskuntavaalien läheisyys. Laittoman, kriisiyhtiö KOKO Lahden 400 000 euron avustuksen puolesta äänestivät Hilden, Lampinen, Nieminen, Talja ja Kaikkonen. Tyhjää äänestivät Putula ja Ruhberg. Vain Ratia ja Aaltonen olivat vastaan. Erikoisinta on demarien toiminta ja ennen kaikkea ” Ekku” Niemisen toiminta. Nieminenhän on ollut tunnettu KymiRingin ja Lahti Eventsin arvostelija ja muutenkin järkeen ja lakiin luottava poliittinen toimija. Työntävätkö demarit siis itse kipua tuntematta lisää rahaa myös ensi vuonna 3,6 miljoonaa euroa KOKO Lahden KymiRingiin? Näinkö helposti ”Lahen” demareilta unohtui se perusopetukseen tarvittava miljoona?

Tärkein kysymys tulevaisuudessa kuitenkin on se, voivatko lahtelaiset kunnallispoliitikot jatkaa samalla tavalla edelleen ja tukea Lahden kannattamattomia tytäryhtiöiden toimintaa miljoonilla euroilla joka vuosi? Monet näistä yhtiöistä toimivat lisäksi markkinahäirikköinä täysin yksityisillä markkinoilla ja ovat joidenkin lahtelaispoliitikkojen omaisten ”suojatyöpaikkoja”. Tapahtumayrittäminen ei kuulu suinkaan Lahden ydintoimintaan millään muotoa!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Syyllistyykö Lahden kaupunginhallitus EU-säännösten vastaiseen toimintaan tietoisesti?

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
Etelä-Lahden alueella S2-opetuksen määrä vaihtelee paljon
Eduskuntavaaliehdokas Milla Bruneau: Panostaisin Lahden seudun edunvalvontaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti
Eduskuntavaaliehdokas Pia Tyyskä: ”Meidän tulee uudistuksissa panostaa ihmisten palveluihin, kuten terveydenhuoltoon ja laadukkaaseen koulutukseen”
Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
ARKISTO