Melastelua

”Kaikki kuninkaan miehet” häärimässä Kisapuiston ympärillä

Etelä- Suomen Sanomat ei julkaissut kuin osan kirjoituksestani. Tässä alkuperäinen!
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen on paljon vartijana, kun ikuisuuskysymykseksi muodostunutta Lahden Kisapuiston eli ”Lahen kisarin” kohtalon hetkiä viimein ratkotaan. Lahden kaupungin herrat järjestävät Kisapuistosta oikein seminaarin 22.2., jossa joukolla mietitään ja pohditaan meidän ”kruununjalokivemme” tulevaisuutta. Vuosien saatossa asian ympärillä on häärinyt epämääräinen joukko esittelemässä suunnitelmiaan ja näkökulmiaan. Seuraavassa luon katsauksen historiaan.

Kisarin draaman kaari muistuttaa Antiikin Kreikan näytelmää Antigone; mustaa ja valkoista. Onko näin? Asiantuntijat päättäköön. Kaikki puuhamiehet ovat varmasti vilpittömästi hyvällä asialla, mutta tietty omista itsekkäistä lähtökohdistaan kuitenkin. Tärkein lähtökohta oli ”jalkapallopyhätön” korjaaminen nykyaikaiseen kuosiin.
Kirjoitin Omalähiöön ja Etlariin ja Kisari-asiasta ensimmäisen kerran syksyllä vuonna 2015, jolloin mediassa käytiin kiivasta taistoa ja väittelyä siitä, miten Kisari pitäisi restauroida ja uudistus toteuttaa. Ja tärkein asia, kuka ja kenen johdolla tämä pitäisi toteuttaa? Kuka korjaa kunnian olla kukkona tunkiolla rehvastelemassa Kisari – hankkeen toteuttajana?

Tässä tilanteessa Reijo-Mäkikorvela esitti Lahden halliyhdistyksen loistavan hankeen, jonka hintakustannus oli vain hiukan yli 5 miljoonaa euroa silloin. Olisiko se täyttänyt UEFA 3- tason? Tuskin, mutta se olisi kuitenkin jo valmis! Lahden Spatiumin ”jengi” tietysti torppasi Mäki-Korvelan esityksen ja halusi ottaa vetovastuun. Spatiumille asetettiin kuitenkin tiukka ehto. Omarahoituksen pitäisi olla 40 % kokonaishinnasta ja se pitäisi hankkia yksityiseltä sektorilta. Jokainen järkevä alan asiantuntija ymmärsi, että se ei onnistuisi millään. Spatium on koko ajan ollut kuitenkin päällepäsmäri Kisari-hankkeessa ja tuhlannut lahtelaisten veronmaksajien rahaa suunnitteluun jo 800 000 euroa. Joidenkin arvioiden mukaan oikea summa on jo nyt pikemminkin 1,2 miljoonaa. Tämä raha voikin valua hukkaan, jos rakentajaksi valitaan joku muu suunnitelma. Tärkeä kysymys onkin,kykenevätkö päättäjät katsomaan tätä nyt objektiivisesti?

Ensi silmäyksellä Spatiumin hanke, joka esiteltiin Lahden liikunta- ja kultturilautakunnassa viime viikolla ei suinkaan ollut paras, puhumattakaan Harri Kampmanin ja Olli Kautosen esittämästä hankkeesta joka tuli lautakunnalle niin sanotusti puskista Oliko tämä demareiden esitys? Ei kai tähänkin asiaan aleta sotkea politiikkaa? Tähän soppaan ovat heittäneet lusikkansa joulukuussa myös virkeät lahtelaiset Juha Viljamaa, Pekka Mäki-Reinikka ja Pokko Lemminkäinen arkkitehtiryhmineen. He esittivät päättäjille oman suunnitelmansa Kisapuiston kokonaisjärjestelyksi Pikkuvesijärveltä Kartanon portille. Tässä esityksessä Harri Kampman on toiminut asiantuntijana. Arkkitehtiryhmä oli laatinut esityksestään monipuoliset virtuaalivideot havainnekuvineen, jotka ovat olleet nähtävissä, mutta eivät vielä liikunta- ja kulttuurilautakunnassa viikko sitten. Toivottavasti kaupunginjohtaja Timonen tutustuu myös tähän esitykseen puolueettomasti, kuten muutkin asiasta päättävät ihmiset ja asiantuntijat.

Arkkitehtiryhmä on lisäpäivittänyt KISPI-ehdotustaan. Nyt on valmiina jo neljäs kehitysversio. Neuvoa on kysytty monilta käyttäjiltä ja nimenomaan käyttäjäseuroilta, heidän moninaiset tarpeensa huomioiden. Hintaa tälle hankkeelle tulisi noin 12,7 miljoonaa euroa sisältäen UEFA 3  -mukaiset istumapaikat 4500 kappaletta. Kaikkein tärkeintä on, että Kisapuistosta päätetään nimenomaan yhdessä mahdollisimman yksimielisesti, objektiivisesti ja laajalla rintamalla, sillä yhteisöllisyydessä on tahtotila ja voimaa. Tällöin kaikki turhat haikailut ja pulinat jäävät unholaan ja voidaan unohtaa. Myönteinen pöhinä on hyvä asia!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “”Kaikki kuninkaan miehet” häärimässä Kisapuiston ympärillä

  1. Täyttä asiaa. Lisäisin myös historiallisen aspektin. Kisapuisto on osa suomalaista olympia- ja urheiluhistoriaa. Kisapuistossa pelattiin v. 1952 kolme Helsingin Olympiakisojen jalkapallo-ottelua. Siitä osoituksena olympiarenkaat. Moni nuorempiin ikäluokkiin kuukuva lahtelainen ei varmaan tiedäkään tätä!

    Juha Liimatta

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
Kokoomuksen Hannu Mänty: Talousasioihin on keskityttävä paremmin tulevalla vaalikaudella Lahdessa
Perussuomalaisten Tuomas Sorsa: Seuraavalla valtuustokaudella kaupungin taloutta pitää tasapainottaa ja työllisyyttä parantaa
Juha Tapiola Vihreät: Tavoitteena on pitää kiinni Lahden kunnianhimoisesta hiilineutraaliustavoitteesta
Kristillisdemokraatti Juha-Pekka Forsman: Haluamme edistää kiertotaloutta ja vähentää jätteiden määrää
Laura Hahl Keskusta: Koronan jälkien korjaaminen, tulee olemaan tärkein tehtävä ensi vaalikaudella
Pasi Kousa: Lahdessa tarvitaan edullisia vuokra-asuntoja
Asukkaiden Lahti -ryhmä Seppo Korhonen: Lahtelaiset ovat kyllästyneet hyväosaisen kuntaeliitin kähmintään ja omien hillotolppien pysyttelyyn
Anita Immonen: Vanhat puolueet säilyvät, mutta me olemme uskottava vaihtoehto kuntavaaleissa
Puheenjohtaja Olli-Pekka Villa: Läpinäkymättömyys, vaikeaselkoisuus ja ideologiset jakolinjat etäännyttävät tavalliset kuntalaiset politiikasta
Asukasmäärän ennustetaan kasvavan Etelä-Lahdessa tälläkin vuosikymmenellä
Etelä-Lahti menetti terveysasemansa
Katupäällikkö Mika Lastikka: Kaliumformiaatilla torjutaan liukkautta turvallisesti myös pohjavesialueilla
Liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas: Etelä-Lahteen avautuu uusia ulkoilu- ja hiihtoreittejä ensi vuonna
Asukasyhdistyksen puheenjohtaja Timo Leppänen: Kehätien Nikulan liittymä oli meille hyvä asia, mutta liikennemelu on yllättänyt osassa Metsä-Hennalaa
ARKISTO