”Kaikki kuninkaan miehet” häärimässä Kisapuiston ympärillä

Etelä- Suomen Sanomat ei julkaissut kuin osan kirjoituksestani. Tässä alkuperäinen!
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen on paljon vartijana, kun ikuisuuskysymykseksi muodostunutta Lahden Kisapuiston eli ”Lahen kisarin” kohtalon hetkiä viimein ratkotaan. Lahden kaupungin herrat järjestävät Kisapuistosta oikein seminaarin 22.2., jossa joukolla mietitään ja pohditaan meidän ”kruununjalokivemme” tulevaisuutta. Vuosien saatossa asian ympärillä on häärinyt epämääräinen joukko esittelemässä suunnitelmiaan ja näkökulmiaan. Seuraavassa luon katsauksen historiaan.

Kisarin draaman kaari muistuttaa Antiikin Kreikan näytelmää Antigone; mustaa ja valkoista. Onko näin? Asiantuntijat päättäköön. Kaikki puuhamiehet ovat varmasti vilpittömästi hyvällä asialla, mutta tietty omista itsekkäistä lähtökohdistaan kuitenkin. Tärkein lähtökohta oli ”jalkapallopyhätön” korjaaminen nykyaikaiseen kuosiin.
Kirjoitin Omalähiöön ja Etlariin ja Kisari-asiasta ensimmäisen kerran syksyllä vuonna 2015, jolloin mediassa käytiin kiivasta taistoa ja väittelyä siitä, miten Kisari pitäisi restauroida ja uudistus toteuttaa. Ja tärkein asia, kuka ja kenen johdolla tämä pitäisi toteuttaa? Kuka korjaa kunnian olla kukkona tunkiolla rehvastelemassa Kisari – hankkeen toteuttajana?

Tässä tilanteessa Reijo-Mäkikorvela esitti Lahden halliyhdistyksen loistavan hankeen, jonka hintakustannus oli vain hiukan yli 5 miljoonaa euroa silloin. Olisiko se täyttänyt UEFA 3- tason? Tuskin, mutta se olisi kuitenkin jo valmis! Lahden Spatiumin ”jengi” tietysti torppasi Mäki-Korvelan esityksen ja halusi ottaa vetovastuun. Spatiumille asetettiin kuitenkin tiukka ehto. Omarahoituksen pitäisi olla 40 % kokonaishinnasta ja se pitäisi hankkia yksityiseltä sektorilta. Jokainen järkevä alan asiantuntija ymmärsi, että se ei onnistuisi millään. Spatium on koko ajan ollut kuitenkin päällepäsmäri Kisari-hankkeessa ja tuhlannut lahtelaisten veronmaksajien rahaa suunnitteluun jo 800 000 euroa. Joidenkin arvioiden mukaan oikea summa on jo nyt pikemminkin 1,2 miljoonaa. Tämä raha voikin valua hukkaan, jos rakentajaksi valitaan joku muu suunnitelma. Tärkeä kysymys onkin,kykenevätkö päättäjät katsomaan tätä nyt objektiivisesti?

Ensi silmäyksellä Spatiumin hanke, joka esiteltiin Lahden liikunta- ja kultturilautakunnassa viime viikolla ei suinkaan ollut paras, puhumattakaan Harri Kampmanin ja Olli Kautosen esittämästä hankkeesta joka tuli lautakunnalle niin sanotusti puskista Oliko tämä demareiden esitys? Ei kai tähänkin asiaan aleta sotkea politiikkaa? Tähän soppaan ovat heittäneet lusikkansa joulukuussa myös virkeät lahtelaiset Juha Viljamaa, Pekka Mäki-Reinikka ja Pokko Lemminkäinen arkkitehtiryhmineen. He esittivät päättäjille oman suunnitelmansa Kisapuiston kokonaisjärjestelyksi Pikkuvesijärveltä Kartanon portille. Tässä esityksessä Harri Kampman on toiminut asiantuntijana. Arkkitehtiryhmä oli laatinut esityksestään monipuoliset virtuaalivideot havainnekuvineen, jotka ovat olleet nähtävissä, mutta eivät vielä liikunta- ja kulttuurilautakunnassa viikko sitten. Toivottavasti kaupunginjohtaja Timonen tutustuu myös tähän esitykseen puolueettomasti, kuten muutkin asiasta päättävät ihmiset ja asiantuntijat.

Arkkitehtiryhmä on lisäpäivittänyt KISPI-ehdotustaan. Nyt on valmiina jo neljäs kehitysversio. Neuvoa on kysytty monilta käyttäjiltä ja nimenomaan käyttäjäseuroilta, heidän moninaiset tarpeensa huomioiden. Hintaa tälle hankkeelle tulisi noin 12,7 miljoonaa euroa sisältäen UEFA 3  -mukaiset istumapaikat 4500 kappaletta. Kaikkein tärkeintä on, että Kisapuistosta päätetään nimenomaan yhdessä mahdollisimman yksimielisesti, objektiivisesti ja laajalla rintamalla, sillä yhteisöllisyydessä on tahtotila ja voimaa. Tällöin kaikki turhat haikailut ja pulinat jäävät unholaan ja voidaan unohtaa. Myönteinen pöhinä on hyvä asia!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “”Kaikki kuninkaan miehet” häärimässä Kisapuiston ympärillä

  1. Täyttä asiaa. Lisäisin myös historiallisen aspektin. Kisapuisto on osa suomalaista olympia- ja urheiluhistoriaa. Kisapuistossa pelattiin v. 1952 kolme Helsingin Olympiakisojen jalkapallo-ottelua. Siitä osoituksena olympiarenkaat. Moni nuorempiin ikäluokkiin kuukuva lahtelainen ei varmaan tiedäkään tätä!

    Juha Liimatta

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tassapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
Lahti Energian myynti olisi suuri strateginen muutos kaupungin taloudessa
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Energiayhtiön mahdollinen myyntipäätös kuuluu valtuustolle
ARKISTO