Ville Skinnari

Paitsiovihellys työasioille

Moni on kysynyt onko ministerillä koskaan lomaa. Nyt minulle alkaa maanantaina sellainen. Viime kesä meni EU-puheenjohtajuuden ja muiden hallituskiireiden kanssa lähes kokonaan. Kokonaan en kuitenkaan lomalle pääse. Ensi keskiviikkona osallistun MTV:n Suomi Areena keskusteluun Helsingissä. Lisäksi maakuntamatkoja ja pakollisia tapaamisia on hoidettava lomankin aikana. Kaikkea ei vain voi tehdä etänä. Loman tarkoitus on mahdollisuus kuormituksen keventämiseen ja palautumiseen. Aina akkujen lataaminen loma-aikaan ei kuitenkaan ole kovin yksinkertaista. Joillakin työasiat jäävät pyörimään mieleen, toisille lomalle lähteminen pakkaamisineen aiheuttaa stressiä ja osaa kuormittaa perheenjäsenten lomatoiveiden yhteensovittaminen.

Kuluneet kuukaudet ovat olleet koronasta johtuen hyvin poikkeuksellisia ja monille myös normaalia kuormittavampia. Monessa perheessä on venytty etäkouluun, -töihin ja -harrastuksiin, minkä lisäksi monen kuormaa on lisännyt huoli omasta tai perheenjäsenen työpaikasta ja toimentulosta. Siksi loman ja palautumisen tarve on tavallista nyt suurempi. Näinä kesäkuukausina olisikin ensiarvoisen tärkeää, että tekisimme sellaisia itsellemme sopivia valintoja, jotka voimavarojen kuluttamisen sijaan antavat energiaa ja parantavat elämänlaatuamme. Hyvä palautuminen edistää tutkitusti suorituskykyä, mutta myös terveyttä ja onnellisuutta. Samalla on selvää, ettei jatkuvasti väsyneenä kukaan meistä ole paras versio itsestään eikä yllä omaan parhaaseensa. Siinä tilassa on myös vaikeaa nauttia elämästä tai vapaa-ajasta läheisten kanssa.

Palautumista ja voimavarojen lisääntymistä tukevat laadukas yöuni ja terveellinen ravitsemus sekä hyvä fyysinen kunto ja henkinen hyvinvointi. Näiden lisäksi palautuminen vaatii arjen fiksuja valintoja, sillä epäterveellinen ruokavalio, alkoholi, tupakka, stressi ja huolet heikentävät tai voivat jopa estää päivittäisen normaalin palautumisprosessin käynnistymisen. Palautumisesta huolehtiminen ei lomalla eikä muulloin tietenkään tarkoita sitä, että joka päivä pitäisi pyrkiä stressin ja palautumisen täydelliseen tasapainoon. Sellainenhan aiheuttaisi vain lisää stressiä. Meillä kaikilla on välillä kiireisiä päiviä, huonosti nukuttuja öitä, juomilla höystettyjä hetkiä ja lautasella epäterveellistä suuhunpantavaa. Se on elämää. Avainsana on välillä. Olennaista palautumisessa on, että kun kehon tai mielen stressikuormaa lisääviä päiviä välillä tulee, pyrimme siihen, että niitä seuraisi palautumista paremmin tukeva jakso.

Itselleni palautuminen tarkoittaa ennen kaikkea työasioiden pistämistä paitsioon. Sanan paitsio englannin kielen vastine offside (”väärällä puolella”) kuvaa mielestäni tätä hyvin. Kun työasiat ovat paitsiossa, ei eivät liu’u palautumisen puolelle ja pyöri mielessä koko ajan. Sen lisäksi, että aion pistää lomalla työasiat välillä paitsioon, aion jo ensi viikolla palautua Päijät-Hämeen luonnossa lenkkikaverina jackrussellinterrierimme Osku ja kalastamalla mökilla Padasjoella.  Hyvää kesää kaikille!

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  Kolumnistin muut kolumnit:

  KOLUMNISTIT

  Ilen Hajatelmat

  Melastelua

  Mika Kari

  Papin Palsta

  Sporttinurkka

  Ville Skinnari

  ARTIKKELIT

  Harri Koski: Ensi kesänä kellutaan ja nautitaan suomalaisesta järvimaisemasta omalla saunalautalla
  Viinintekijä David Cohen: Puhtaat suomalaiset raaka-aineet ovat viiniemme tasapainoisen maun salaisuus
  Ohjaaja Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan tuotanto näkyy kaduilla ja pihoilla Launeella
  Jos suomalaisuus asuisi maisemassa – Järnefeltin jalanjäljissä Kolille
  Toiminnanohjaaja Lasse Perttola: Metsäkauriit viihtyvät Launeella, koska siellä on turvallista
  Projektipäällikkö Janne Wikström: Porvoonjoentie siirtyy Patomäen tunnelin päälle elokuussa
  Hallituksen puheenjohtaja Vesa Koski: ”Juhannus olisi jo mahdollista viettää saneeratussa kodissa”
  Ylitarkastaja Mimmi Kaskenpää: ”Palotutkinnan ja onnettomuusselosteen valmistuttua laitoksen toimintaa sekä ennalta varautumista on tarpeen tarkastella”
  Fysioterapeutti Rosa Hemming: Liiku, niin jaksat paremmin!
  Ikääntyvä kansa tarvitsee itsekkyyttä ja rohkeutta, erityisesti naiset
  Helsingintie aukeaa jo kesäkuussa
  Eteläinen kehätie valmistuu: Mitä hyötyä Lahdelle 70 miljoonan euron sijoituksella?
  Matematiikan lehtorit Sari Hautala ja Annika Kinnunen: ”Olemme aivan liekeissä, kun pääsemme uuteen monitoimitaloon”
  Rehtori Matti Tuovinen: ”Erityisoppilas voi opiskella Sylvia-koulussa turvallisessa maaseutumaisessa kaupunkiympäristössä”
  Omalähiö jää tauolle – seuraava lehti ilmestyy 15.5.
  Ylikonstaapeli Ari Pinomäki: Maakuntarajan sulku on suomalaisten viranomaisten yhteistyökyvyn testi
  Luokanopettaja Tytti Heikkinen: Positiivinen palaute on tärkeää sekä työkaverille että oppilaalle
  Koronavirus siirsi Sylvia-kodin juhlia tuonnemmaksi
  Hennalan upseerikerholla juhlittiin talvisodan 80-vuotismuistojuhlaa
  Järjestyksenvalvoja Osmo Ruhanen: Kalenteriin merkittiin ensimmäiseksi pelipäivät ja sen jälkeen suunniteltiin muuta elämää
  ARKISTO