Melastelua

Onko puoluepolitiikan aika Suomessa ohi?

Talouden murros on luomassa uuden luokkajaon. Tilanne on yleismaailmallisesti kehittynyt sellaiseksi, että keskiluokan suhteellinen asema on heikentynyt ja tullut epävarmemmaksi. Erityisesti työelämään pyrkivien nuorten heikko työmarkkina-asema on johtanut monissa maissa varsin korkeaan työttömyyteen. Tämä on lisäännyt toisen polven maahanmuuttajien radikalismia. Taustalla ovat epävarmuus, irtisanomiset ja toistuvat yhteistoiminta kierrokset. Myös toimihenkilöiden asema on Suomessa selvästi heikentynyt. Sotilailla ja opettajilla tosin on vielä virkoja, mutta sielläkin ruuvia on kiristetty. Palkansaajilla ollut yhteinen kokemustausta on oleellisesti muuttumassa.

Työmarkkinoille on syntynyt erilaisia ryhmiä, jotka myyvät työpanostaan monin vakinaisesta työsuhteesta poikkeavalla tavalla. Tällöin työn ja yrittämisen raja horjuu niin, että yksilön työmarkkina-asema voi vaihdella hyvinkin paljon suhdanteiden pyörteissä. Tässä tilanteessa perinteiset puolueet eivät heijastele selkeästi yhteiskunnan todellisia jakolinjoja. Ne eivät ole kyenneet vastaamaan yhteiskunnallisiin muutoksiin, eivätkä muodostamaan ohjelmia, jotka laajat joukot ja erityisesti nuoret kokisivat etujensa mukaisiksi. Kehittyneissä kansantalouksissa on viimeisen finanssikriisin jälkeen kadonnut miljoonia työpaikkoja, ei pelkästään siksi, että tuotantoa on siirretty halvemman palkkatason maihin, vaan siksi, että digiaikaan siirtyminen ja robotiikan kehittyminen ovat yksinkertaisesti muuttaneet työn luonnetta ja tehneet toisista työpaikoista ja ihmisistä tarpeettomia!

Muutosta kuvaa hyvin se, että maailman kaikki viisi markkina-arvoltaan suurinta yhtiötä ovat uuden teknologian alalta. Pääomien liikkuvuutta ilmentää vaikkapa se, että suomalaisten pörssiyhtiöiden osakkeista noin puolet ovat ulkomaisessa omistuksessa ja niistä valtaosa hallintarekisterissä. Tilanne on Suomessakin se, että äänestäjät eivät enää tiedä, mitkä puolueet edustavat heitä? Koulutus ei ole enää sosioekonominen nousun ainoa porras. Haalarihommissa hankki työkeikoilla enemmän kuin kunnanvirastossa. Tilalle ovat rientäneet populistiset puolueet ääriohjelmilla!

Sähköisen median kehitys selittää osaltaan poliittisen kentän muutosta. uudet välineet ovat kenen tahansa käytettävissä. Sosiaalinen media mahdollistaa valheellisen tiedon kulun ja medialukutaidottomuus estää näkemästä totuutta. Suomessa puolueen varsinaisina jäseninä on enää muutama prosentti äänestäjistä. Politiikka on muuttunut eräänlaiseksi “ yleisödemokratiaksi”! On syntynyt tilanne, jossa kansa seuraa valitsemiensa edustajien edesottamuksia ikään kuin katsomosta. Tällöin johtohenkilöiden karisma ja persoonat ylikorostuvat ja demokratiasta tulee karnevalistista komediaa. Ja mikä tärkeintä yhtiöiden valta lisääntyy koko ajan ja ne kykenevät “lobbaajaan” rahoittamiaan kansanedustajia. Enemmistö maailman ihmisistä elää maissa, jotka eivät ole demokraattisia millään mittapulla. Länsimaiden liberaaliset ja demokraattiset puolueet ovat menettäneet otteensa radikaaleille voimille. Suomessakin äänestäjät ovat alkaneet liikkua enemmän ja niin sanottujen “floating votes” eli ajelehtivien äänet ovat lisääntyneet. Selviä puoluerajoja ei enää ole. Niinistön suosio osoitti viimeistään tämän! Vahvat johtajat ja diktatuuri ovat nyt nousussa!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Toiminnanohjaaja Lasse Perttola: Metsäkauriit viihtyvät Launeella, koska siellä on turvallista
Projektipäällikkö Janne Wikström: Porvoonjoentie siirtyy Patomäen tunnelin päälle elokuussa
Hallituksen puheenjohtaja Vesa Koski: ”Juhannus olisi jo mahdollista viettää saneeratussa kodissa”
Ylitarkastaja Mimmi Kaskenpää: ”Palotutkinnan ja onnettomuusselosteen valmistuttua laitoksen toimintaa sekä ennalta varautumista on tarpeen tarkastella”
Fysioterapeutti Rosa Hemming: Liiku, niin jaksat paremmin!
Ikääntyvä kansa tarvitsee itsekkyyttä ja rohkeutta, erityisesti naiset
Helsingintie aukeaa jo kesäkuussa
Eteläinen kehätie valmistuu: Mitä hyötyä Lahdelle 70 miljoonan euron sijoituksella?
Matematiikan lehtorit Sari Hautala ja Annika Kinnunen: ”Olemme aivan liekeissä, kun pääsemme uuteen monitoimitaloon”
Rehtori Matti Tuovinen: ”Erityisoppilas voi opiskella Sylvia-koulussa turvallisessa maaseutumaisessa kaupunkiympäristössä”
Omalähiö jää tauolle – seuraava lehti ilmestyy 15.5.
Ylikonstaapeli Ari Pinomäki: Maakuntarajan sulku on suomalaisten viranomaisten yhteistyökyvyn testi
Luokanopettaja Tytti Heikkinen: Positiivinen palaute on tärkeää sekä työkaverille että oppilaalle
Koronavirus siirsi Sylvia-kodin juhlia tuonnemmaksi
Hennalan upseerikerholla juhlittiin talvisodan 80-vuotismuistojuhlaa
Järjestyksenvalvoja Osmo Ruhanen: Kalenteriin merkittiin ensimmäiseksi pelipäivät ja sen jälkeen suunniteltiin muuta elämää
Käsikirjoittaja Timo Taulo: Jokaisella Hennalassa asuvalla ihmisellä oli suuri huoli tulevaisuudestaan syksyllä 1944
Työllisyysasian päällikkö Sami Kuikka: Ohjaamon kautta moni lahtelainen nuori löytää työtä
Käyttöpäällikkö Pasi Heinonen: Yhden suurjännitepylvään romahtaminen ei vaikuta sähkönjakeluun
Avantouimari Siviä Kähkönen: Avantouinti virkistää kehoa ja mieltä
ARKISTO