Melastelua

Urheilun ja medikalisaation ikuinen ristiriita

Urheilu ja politiikka ovat kuin paita ja perse. Urheilu on ollut aina loistava keppihevonen silloin, kun tarvitaan poliittista hyväksymistä joillekin itsevaltaisille pyrkimyksille. Entinen Itä-Saksa ja nykyiset Venäjä ja Kiina ovat malliesimerkkejä siitä, että raha ratkaisee ja korruptio kannattaa silloin, kun keskustelu ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta halutaan tukahduttaa.

Venäjän jalkapallon MM- kisat 2018 ja Sotshin talviolympialaiset 2014 olivat kansainvälisen urheilumoraalin rappio ja tsaari Putinin riemujuhla. Sotshin kisat maksoivat 37 miljardia euroa eli melkein Suomen valtion budjetin verran ja jalkapallon MM- kisat arviolta 11 miljardia. Kenenkään demokraattisen maan on vaikea enää saada kisoja järjestettävikseen, koska kansalaisille on vaikea vakuuttaa, että ne suunnattomien ja kisojen jälkeen tyhjilleen jäävien infrastruktuuriin satsaamisen jälkeen, olisivat taloudellisesti mitenkään perusteltavissa. Vain diktatuureissa tämä onnistuu, koska arvostelijoilta putooaa pää!

FIFA eli Kansainvälinen jalkapallo liitto oli kauan todellinen korruption paratiisi. Brasilialainen Jaoe Havelange ja sveitsiläinen Sepp Blatter kehittivät korruption taiteeksi ja loivat sen johtokunnan jäsenille sellaiset edut, joista valtionpäämiehet eivät voi edes haaveilla. Uskomattomin esimerkki päättömästä tuhlailusta oli se, kun erään johtokunnan jäsenen koirat asuivat New Yorkissa sviitissä pari viikkoa 700 000 dollarilla!

Olympiakisoja on aina poliitttisesti boikotoitu. Näin on tapahtunut monesti eri syistä, mutta silti muistetaan Montreal 1976, Moskova 1980 ja Los Angeles 1984. Syinä ovat olleet milloin rotusorto, milloin itä- länsi akselin erilaiset näkemykset ja ihmisoikeuskysymykset.

Nyt moraali tuntuu unohtuneen ja kisoja ei enää boikotoida, vaikka siihen olisi paljon enemmän syytä kuin aikaisemmin. Kiina teloittaa ihmisiä poliittisesti eniten maailmassa. Arviot liikkuvat tuhansissa vuosittain. Sen vankiloissa kidutetaan ja miljoona uiguuria on siirretty keskitysleireihin. Poliittisia vankeja nöyryytetään ja heidän sisäelimiään myydään. Silti KOK myönsi Kiinalle talviolympialaiset vuonna 2022. Miksi? Onko urheilun eettinen ulottuvuus hävinnyt KOK:n jäseniltä vai eivätkö he ole muka tietoisia tästä? Suomi valmentaa kiinalaisia Kuopiossa? Aikooko Suomi tehdä mitään? Ei aio! Mehän käymme meille voitollista kauppaa Kiinan kanssa.

Doping on täysin karannut kansainvälisten urheiluorganisaatioiden hyppysistä. Olympialaisissa tämä on alkanut jo Salt Lake Cityssä vuonna 2002, jossa näytteet hävitettiin. Tämän myönsi laboratooriopomo Bon Caltin vuosia myöhemmin. Venäjällä vuonna 2015 paljastunut valtiodoping ei hetkauttanut enää ketään ja piiri pieni pyörii. Tätä taustaa vasten tuntuu irvokkaalta, että yksityinen dopingista kiinni jäänyt urheilija naulataan julkisuudessa ristille vuosikymmeniksi! Miten paljon doping- näytteitä kerätään Pohjois-Amerikan ammattiliigoissa? Kuinka moni jää kiinni? Tyhmät!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Toiminnanohjaaja Lasse Perttola: Metsäkauriit viihtyvät Launeella, koska siellä on turvallista
Projektipäällikkö Janne Wikström: Porvoonjoentie siirtyy Patomäen tunnelin päälle elokuussa
Hallituksen puheenjohtaja Vesa Koski: ”Juhannus olisi jo mahdollista viettää saneeratussa kodissa”
Ylitarkastaja Mimmi Kaskenpää: ”Palotutkinnan ja onnettomuusselosteen valmistuttua laitoksen toimintaa sekä ennalta varautumista on tarpeen tarkastella”
Fysioterapeutti Rosa Hemming: Liiku, niin jaksat paremmin!
Ikääntyvä kansa tarvitsee itsekkyyttä ja rohkeutta, erityisesti naiset
Helsingintie aukeaa jo kesäkuussa
Eteläinen kehätie valmistuu: Mitä hyötyä Lahdelle 70 miljoonan euron sijoituksella?
Matematiikan lehtorit Sari Hautala ja Annika Kinnunen: ”Olemme aivan liekeissä, kun pääsemme uuteen monitoimitaloon”
Rehtori Matti Tuovinen: ”Erityisoppilas voi opiskella Sylvia-koulussa turvallisessa maaseutumaisessa kaupunkiympäristössä”
Omalähiö jää tauolle – seuraava lehti ilmestyy 15.5.
Ylikonstaapeli Ari Pinomäki: Maakuntarajan sulku on suomalaisten viranomaisten yhteistyökyvyn testi
Luokanopettaja Tytti Heikkinen: Positiivinen palaute on tärkeää sekä työkaverille että oppilaalle
Koronavirus siirsi Sylvia-kodin juhlia tuonnemmaksi
Hennalan upseerikerholla juhlittiin talvisodan 80-vuotismuistojuhlaa
Järjestyksenvalvoja Osmo Ruhanen: Kalenteriin merkittiin ensimmäiseksi pelipäivät ja sen jälkeen suunniteltiin muuta elämää
Käsikirjoittaja Timo Taulo: Jokaisella Hennalassa asuvalla ihmisellä oli suuri huoli tulevaisuudestaan syksyllä 1944
Työllisyysasian päällikkö Sami Kuikka: Ohjaamon kautta moni lahtelainen nuori löytää työtä
Käyttöpäällikkö Pasi Heinonen: Yhden suurjännitepylvään romahtaminen ei vaikuta sähkönjakeluun
Avantouimari Siviä Kähkönen: Avantouinti virkistää kehoa ja mieltä
ARKISTO