Urheilun ja medikalisaation ikuinen ristiriita

Urheilu ja politiikka ovat kuin paita ja perse. Urheilu on ollut aina loistava keppihevonen silloin, kun tarvitaan poliittista hyväksymistä joillekin itsevaltaisille pyrkimyksille. Entinen Itä-Saksa ja nykyiset Venäjä ja Kiina ovat malliesimerkkejä siitä, että raha ratkaisee ja korruptio kannattaa silloin, kun keskustelu ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta halutaan tukahduttaa.

Venäjän jalkapallon MM- kisat 2018 ja Sotshin talviolympialaiset 2014 olivat kansainvälisen urheilumoraalin rappio ja tsaari Putinin riemujuhla. Sotshin kisat maksoivat 37 miljardia euroa eli melkein Suomen valtion budjetin verran ja jalkapallon MM- kisat arviolta 11 miljardia. Kenenkään demokraattisen maan on vaikea enää saada kisoja järjestettävikseen, koska kansalaisille on vaikea vakuuttaa, että ne suunnattomien ja kisojen jälkeen tyhjilleen jäävien infrastruktuuriin satsaamisen jälkeen, olisivat taloudellisesti mitenkään perusteltavissa. Vain diktatuureissa tämä onnistuu, koska arvostelijoilta putooaa pää!

FIFA eli Kansainvälinen jalkapallo liitto oli kauan todellinen korruption paratiisi. Brasilialainen Jaoe Havelange ja sveitsiläinen Sepp Blatter kehittivät korruption taiteeksi ja loivat sen johtokunnan jäsenille sellaiset edut, joista valtionpäämiehet eivät voi edes haaveilla. Uskomattomin esimerkki päättömästä tuhlailusta oli se, kun erään johtokunnan jäsenen koirat asuivat New Yorkissa sviitissä pari viikkoa 700 000 dollarilla!

Olympiakisoja on aina poliitttisesti boikotoitu. Näin on tapahtunut monesti eri syistä, mutta silti muistetaan Montreal 1976, Moskova 1980 ja Los Angeles 1984. Syinä ovat olleet milloin rotusorto, milloin itä- länsi akselin erilaiset näkemykset ja ihmisoikeuskysymykset.

Nyt moraali tuntuu unohtuneen ja kisoja ei enää boikotoida, vaikka siihen olisi paljon enemmän syytä kuin aikaisemmin. Kiina teloittaa ihmisiä poliittisesti eniten maailmassa. Arviot liikkuvat tuhansissa vuosittain. Sen vankiloissa kidutetaan ja miljoona uiguuria on siirretty keskitysleireihin. Poliittisia vankeja nöyryytetään ja heidän sisäelimiään myydään. Silti KOK myönsi Kiinalle talviolympialaiset vuonna 2022. Miksi? Onko urheilun eettinen ulottuvuus hävinnyt KOK:n jäseniltä vai eivätkö he ole muka tietoisia tästä? Suomi valmentaa kiinalaisia Kuopiossa? Aikooko Suomi tehdä mitään? Ei aio! Mehän käymme meille voitollista kauppaa Kiinan kanssa.

Doping on täysin karannut kansainvälisten urheiluorganisaatioiden hyppysistä. Olympialaisissa tämä on alkanut jo Salt Lake Cityssä vuonna 2002, jossa näytteet hävitettiin. Tämän myönsi laboratooriopomo Bon Caltin vuosia myöhemmin. Venäjällä vuonna 2015 paljastunut valtiodoping ei hetkauttanut enää ketään ja piiri pieni pyörii. Tätä taustaa vasten tuntuu irvokkaalta, että yksityinen dopingista kiinni jäänyt urheilija naulataan julkisuudessa ristille vuosikymmeniksi! Miten paljon doping- näytteitä kerätään Pohjois-Amerikan ammattiliigoissa? Kuinka moni jää kiinni? Tyhmät!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
Kokoomuksen Hannu Mänty: Talousasioihin on keskityttävä paremmin tulevalla vaalikaudella Lahdessa
Perussuomalaisten Tuomas Sorsa: Seuraavalla valtuustokaudella kaupungin taloutta pitää tasapainottaa ja työllisyyttä parantaa
Juha Tapiola Vihreät: Tavoitteena on pitää kiinni Lahden kunnianhimoisesta hiilineutraaliustavoitteesta
ARKISTO