Urheilun ja medikalisaation ikuinen ristiriita

Urheilu ja politiikka ovat kuin paita ja perse. Urheilu on ollut aina loistava keppihevonen silloin, kun tarvitaan poliittista hyväksymistä joillekin itsevaltaisille pyrkimyksille. Entinen Itä-Saksa ja nykyiset Venäjä ja Kiina ovat malliesimerkkejä siitä, että raha ratkaisee ja korruptio kannattaa silloin, kun keskustelu ihmisoikeuksista ja sananvapaudesta halutaan tukahduttaa.

Venäjän jalkapallon MM- kisat 2018 ja Sotshin talviolympialaiset 2014 olivat kansainvälisen urheilumoraalin rappio ja tsaari Putinin riemujuhla. Sotshin kisat maksoivat 37 miljardia euroa eli melkein Suomen valtion budjetin verran ja jalkapallon MM- kisat arviolta 11 miljardia. Kenenkään demokraattisen maan on vaikea enää saada kisoja järjestettävikseen, koska kansalaisille on vaikea vakuuttaa, että ne suunnattomien ja kisojen jälkeen tyhjilleen jäävien infrastruktuuriin satsaamisen jälkeen, olisivat taloudellisesti mitenkään perusteltavissa. Vain diktatuureissa tämä onnistuu, koska arvostelijoilta putooaa pää!

FIFA eli Kansainvälinen jalkapallo liitto oli kauan todellinen korruption paratiisi. Brasilialainen Jaoe Havelange ja sveitsiläinen Sepp Blatter kehittivät korruption taiteeksi ja loivat sen johtokunnan jäsenille sellaiset edut, joista valtionpäämiehet eivät voi edes haaveilla. Uskomattomin esimerkki päättömästä tuhlailusta oli se, kun erään johtokunnan jäsenen koirat asuivat New Yorkissa sviitissä pari viikkoa 700 000 dollarilla!

Olympiakisoja on aina poliitttisesti boikotoitu. Näin on tapahtunut monesti eri syistä, mutta silti muistetaan Montreal 1976, Moskova 1980 ja Los Angeles 1984. Syinä ovat olleet milloin rotusorto, milloin itä- länsi akselin erilaiset näkemykset ja ihmisoikeuskysymykset.

Nyt moraali tuntuu unohtuneen ja kisoja ei enää boikotoida, vaikka siihen olisi paljon enemmän syytä kuin aikaisemmin. Kiina teloittaa ihmisiä poliittisesti eniten maailmassa. Arviot liikkuvat tuhansissa vuosittain. Sen vankiloissa kidutetaan ja miljoona uiguuria on siirretty keskitysleireihin. Poliittisia vankeja nöyryytetään ja heidän sisäelimiään myydään. Silti KOK myönsi Kiinalle talviolympialaiset vuonna 2022. Miksi? Onko urheilun eettinen ulottuvuus hävinnyt KOK:n jäseniltä vai eivätkö he ole muka tietoisia tästä? Suomi valmentaa kiinalaisia Kuopiossa? Aikooko Suomi tehdä mitään? Ei aio! Mehän käymme meille voitollista kauppaa Kiinan kanssa.

Doping on täysin karannut kansainvälisten urheiluorganisaatioiden hyppysistä. Olympialaisissa tämä on alkanut jo Salt Lake Cityssä vuonna 2002, jossa näytteet hävitettiin. Tämän myönsi laboratooriopomo Bon Caltin vuosia myöhemmin. Venäjällä vuonna 2015 paljastunut valtiodoping ei hetkauttanut enää ketään ja piiri pieni pyörii. Tätä taustaa vasten tuntuu irvokkaalta, että yksityinen dopingista kiinni jäänyt urheilija naulataan julkisuudessa ristille vuosikymmeniksi! Miten paljon doping- näytteitä kerätään Pohjois-Amerikan ammattiliigoissa? Kuinka moni jää kiinni? Tyhmät!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
ARKISTO