Maailman tärkeimmän ”turhuuden”, urheilun ylisuuret palkkiot sekä urheilujärjestöjen korruptio

Kun maailma kamppailee olemassaolostaan koronapandemian kourissa, joutuvat kaikki pakosta arvioimaan omalta kohdaltaan elämän merkitystä ja arvoja sekä pohtimaan, mikä on todella tärkeää ja mikä pintakiiltoa ja suurta turhuutta. Urheilusta on tullut kuin vahingossa elämää suurempi asia, jota taitavat rikolliset ja liikemiehet manipuloivat ja hallitsevat mafiamaisin keinoin.

Olen tuhansien muiden suomalaisten kanssa suuri urheilun ja erityisesti jalkapallon ja koripallon intomielinen fanittaja sekä tyypillinen penkkiurheilun kannattaja CMore urheilukanavineen, mutta silti en koskaan ole sulkenut silmiäni niistä täysin uskomattomista rikoksista, joita urheilun nimissä tehdään ja ollaan tehty vuosikymmenien saatossa. Olen lukenut raportteja ja kirjoja näistä organisoiduista ja tahallisista maailman laajuisista rikoksista ja kirjoittanutkin niistä aika ajoin palstalleni ja yleisönosastoihin, saadakseni ihmiset ja kaltaiseni fanit tajuamaan, miten mädässä ammattiurheilun kehässä me lopulta liikumme. Ja miten vaikeaa valtiotasoisiin huijauksiin on puuttua!

Talouslehti Forbes julkaisee joka vuosi 100 maailman parhaiten ansaitsevan urheilijan nimet lehdessään. Vuonna 2019 listalla on ensimmäisenä Messi 127 miljoonaa dollaria, sitten Ronaldo 109 miljoonaa ja Neymar 105 miljoonaa dollaria. Formula-kuski Lewis Hamilton sijalla 13. ja Sebastian Vettel 30. Amerikkalaisia koripalloilijoita oli listalla yli 30 ja golffareita 12. Mutta uskomaton tosiasia on silti, että nämä urheilijoiden palkkiot ovat vain ”peanuts” eli pähkinöitä siinä ällistyttävässä urheilurikollisuuden vyyhdissä, missä miljardit dollarit liikkuvat liukkaasti ”hämärämiesten” taskuihin. Tämä korruptio on valtiotasoista. Tiedämme Qatarin jalkapallon MM-kisojen korruption, FiFA:n Blatterin petokset ja lahjusskandaalit ja sopupelit, Dohan MM-kisat, Venäjän valtiollisen dopingin ja siellä järjestetyt jalkapallon MM-kisat ja talviolympialaiset. Luetteloa voisi jatkaa pitkälle, mutta tässä pienessä artikkelissa ja mielipiteessä, se ei ole mielekästä.

Olen nyt pandemiakaranteenissa lukenut kaksi huikeaa teosta, joita suosittelen kaikille urheilusta kiinnostuneille faneille siksi, että urheilu elämäsämme asettuisi oikeisiin mittasuhteisiin muun elämän kanssa. Ensimmäinen on tosin englantilainen, mutta ei silti Shakespearea. ”The Fall of House of FIFA – The Multimillion Dollar Corruption at the Heart of Global Soccer”. Toinen juuri lukemani kirja on Declan Hillin ”Maksetut maalit”. Nämä kirjat avasivat Matti Meikäläiselle täysin uskomattomat näkymät urheilurikollisuudesta. Declanin kirjassa on haastateltu yli kahtasataa ”syväkurkkua”, jotka avaavat millaisissa mitoissa tätä urheilurikollisuutta maailmalla harrastetaan! Onko puhdasta urheilua enää olemassakaan? Maksammeko liikaa urheilijoille? Ja se tärkein; Kuinka paljon urheiluorganisaatioihin valuu veronmaksajien rahaa, joka päätyy pelkästään organisaatioiden ylläpitämiseen ja sen pitäjille?

Olen kirjoitellut Omalähiöön jo lähes 30 vuotta nimimerkillä Melastelua. Nyt kun oma Etelä-Lahden ”Pikkujättiläisemme” joudutaan pandemian takia sulkemaan joksikin aikaa, kiitän uskollisia lukijoitani saamastani kivasta palautteesta ja toivotan kaikille karanteenin sietokykyä. Toivottavasti syssymällä tätäkin muistellaan ainutlaatuisena kokemuksena.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Maailman tärkeimmän ”turhuuden”, urheilun ylisuuret palkkiot sekä urheilujärjestöjen korruptio

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
ARKISTO