Sipilän SOTE-uudistuksen uskottavuus on kadonnut

Muistaako kukaan enää edes Sote-uudistuksen perusajatusta? Niinpä! Ydinajatus kuitenkin oli ja lienee jatkossakin, että jokaisen suomalaisen sosiaali- ja terveyspalveluiden saatavuus paranisi ja samalla terveyskustannukset saataisiin alenemaan tai ainakin hillittyä.

Tämän vuoksi palvelujen järjestämisvastuu pitäisi siirtää nykyisiä kuntia suuremmille alueille. Tästä vallitsi jonkin asteinen yksimielisyys, mutta erimielisyydet repesivät siitä, miten uudistus toteutetaan. Loppu on historiaa. Kokoomus myi valinnanvapaudella Kepulle maakuntamallin. Sipilän mallissa rahat tulisivat valtiolta. Rinteen demarit puhuvat sote-kunnasta, jolla olisi oma verotusoikeus. Tämä takaisi selkeämmän talousohjauksen ja itsehallintoalue voisi pitää langat helpommin käsissään.

Sote-uudistusta on valmisteltu maakunnissa jo pari vuotta. Sadat ihmiset on siirretty hoitamaan tätä työtä. Monet työsuhteet päättyvät vuoden vaihteessa, jos jatkosta ei ole päätöstä. Kävi valtion lainsääntötyön kanssa miten tahansa, olisi edesvastuutonta jättää maakunnissa tehty valmistelutyö täysin huomioimatta. Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelevat virkamiehet ovat joutuneet kohtuuttomaan paineeseen laatiessaan näitä ehdotuksia poliitikkojen pillin mukaan. Monet ovakin kertoneet nyky-sotesta rohkekeasti mielipiteensä, niin perustuslaillisista ongelmista, kustannusten noususta kuin epätasa-arvon lisääntymisestä, mutta tämä ei vauhtisokeaa Sipilää ole haitannut.

Sote-uudistuksen vääristyneeseen valmisteluun on monia syitä. Pitkä ja turhauttava valmistelu on muuttanut virkamiesetiikkaa ja vaikeimmat kohdat on menty rimaa alittaen. Kaikkia asiantuntijoiden tuomia epäkohtia ei ole huomioitu ja taloudellinen kokonaiskuva todellisista kustannuksista on ollut melkoista mutu- tuntumalla etenemistä, koska verrtailukohtia aikaisempaan ei ole tai niitä on saatavissa vain ulkomailta.

Mitä suurempi päätös, sitä paremmin ja huolellisemmin se on valmisteltava. Nyt kaikki on tehty vain kokoomuksen ja kepun poliitikkojen päätöksellä ilman virkamiesvalmistelua. Tämä oli soten suurin virhe. Kansalaisten on voitava luottaa siihen, että uudistus myös takaa ja tuottaa ne
palvelut, jotka se lupaa. Nykyisin julkisten palveluiden järjestäjä ja tuottaja on yleensä yksi ja sama eli kunta. Sipilän ja kokoomuksen valinnanvapausmallissa maakunta joutuisi kilpailemaan yksityisten tuottajien kanssa, jolloin suuri vaara on se, mistä on varoitettu, että yksityinen sektori poimisi rusinat pullasta ja jättäisi köyhien hoitamisen kunnan vastuulle.

Seuraavissa vaaleissa on todella paljon pelissä ja nimenomaan ikääntyneet äänestäjät joutuvat pohtimaan, annetaanko entisen loistavan terveyskeskusjärjestelmän rappeutua ja luotetaan markkinavoimiin, kuten sähköyhtiö Carunan tapauksessa. Toisena vaihtoehtona on silppuri ja täysin uusi valmistelu, kuitenkin hyödynnettynä jo hyväksi havaituilla ja kokeiluilla vanhoilla sote-malleilla.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol: On luksusta juoda vettä suoraan hanasta ja pulahtaa puhtaaseen järveen uimaan
Omalähiö lomailee 5.7. – 1.8.
Projektipäällikkö Jari Volanen: Patomäen kentällä tehdään nyt viimeisiä maastomuotoiluja ja vihertöitä
Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
ARKISTO