Voiko Trumpin Amerikkaa ymmärtää?

Olen vieraillut Amerikassa erittäin monta kertaa ja huomannut, että perusjenkit ihan aidosti vihaavat keskushallintoa yli kaiken. Washingtonin byrokraatit ovat tavallisten jenkkien mielestä vain julkisen vallan suurta eliittiä,  joka hoitaa suurta määrää poliittisia loisia ja byrokraattisia instituutioita. Korruptio on keskushallinnossa yleistä ja heitä vihataan enemmän kuin torakoita ja paksusuolen tähystystä.

Me suomalaiset ajattelemme yleensä, että kansanedustajat ja virkamiehet ovat meidän palveluksessamme, vaikka käsitykset meilläkin ovat muuttumassa, kun huomattiin, että oma etu ajaa yleisen edun edelle. Räikeimpänä esimerkkinä kansanedustajien jatkuva eläke-etu, vaikka edustajana oleminen on loppunut.

Amerikkalaiset uskovat ihan oikeasti, että poliitikot ovat erilaisten intressiryhmien, kuten suuryritysten, ammattiliittojen, yksityisten miljardöörien tai erilaisten salaliittojen palkkalistoilla kansalaisia vastaan.  Ja ihan väärässä he eivät olekaan, sillä Yhdysvalloissa yritykset ja yksityiset miljardöörit syytävät poliittisiin kampanjoihin niin paljon rahaa, että poliitikkojen on pakko kuunnella lahjoittajiensa ääntä.

Selkeä esimerkki tästä mentaliteetista on tuore verouudistus, joka keventää superrikkaiden ja yritysten veroja ja kiristää köyhien ja vanhusten verotusta. Äänestäjät inhosivat uudistusta, mutta sentään jotkut poliitikot myönsivät avoimesti, että uudistus toteutetaan, koska heidän tukijansa vaativat sitä! On erittäin tavallista, että amerikkalaisten julkiset palvelut ovat heikkoja ja hankkeet huonosti hoidettuja ja korruption leimaamia.

Jenkeissä ajatellaan, että valtio voi ihan oikeasti kääntyä kansalaista vastaan. Me nauramme monesti amerikkalaisten tavalle puolustaa vapautta ja yksilönvastuuta tinkimättömästi. Tällöin unohdamme sen tosiasian, että amerikkalaiset vaativat itseltään paljon enemmän oma-aloitteellisuutta kuin suomalaiset. Jenkeissä vuosilomaa saa viikon, kun on työskennellyt viisi vuotta. Työaika on melkein kaksi kertaa pitempi kuin suomalaisilla ja asunnot ovat yhtä kalliita kuin meillä. Silti valtion virkoihin, kuten sotilaiksi ja FBI:n leipiin, riittää tulijoita, koska heillä on täydellinen sairausvakuutus. Yksityisellä puolella tähän tuloryhmään päästäkseen, täytyy ansaita kolminkertaisesti.

Koulutus maksaa tavalliselle taatelin tallaajille hunajaa! Silti jenkkien stipendijärjestelmä takaa että lahjakkaimmat urheilijat ja nerot jatkavat yliopistoissa. Jenkeissä on nyt syntynyt tilanne, että moni asia on kääntynyt itseään vastaan, koska monesta asiasta on tullut automaatioita ja ne ovat muuttuneet fanaattisiksi. Vastakkain ovat yhä useammin vähän koulutetut valkoiset miehet ja maahanmuuttajat sekä värilliset. Amerikka on muuttumassa värillisille miehille samanlaiseksi vankileirien saaristoksi kuin Neuvostoliiton kulgit. Trump iski juuri tähän saumaan ja lupasi säilyttää takamaiden työpaikat, vaikka niillä ei olisikaan tulevaisuutta. Nyt katsotaan toisella vuodella, miten maa makaa? Amerikassa presidentin vaalit ovat joka neljäs vuosi, joten yksi mätä omena ei pilaa vielä kymmenen vuoden satoa. Kaikki riippuu viime kädessä siitä, miten talous kasvaa ja työllisyys nousee!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
Kokoomuksen Hannu Mänty: Talousasioihin on keskityttävä paremmin tulevalla vaalikaudella Lahdessa
Perussuomalaisten Tuomas Sorsa: Seuraavalla valtuustokaudella kaupungin taloutta pitää tasapainottaa ja työllisyyttä parantaa
Juha Tapiola Vihreät: Tavoitteena on pitää kiinni Lahden kunnianhimoisesta hiilineutraaliustavoitteesta
ARKISTO