Historiaansa tuntematon kansa ei ansaitse olemassaoloaan!

Koskaan ei kukaan historioitsija ole ollut niin väärässä kuin amerikkalainen Francis Fukuyama kirjoittaessaan teoksen ”Historian loppu” vuonna 1992. Teoksessa hän väittää, että länsimisen demokrtian voitto kommunismista ja Neuvostoliiton hajoaminen tekivät historian tyhjäksi.

Tänään maailman 37 diktaattoria kuten Putin , Trump ja kymmenet muut kirjoittavat omaa historiaansa siksi, että länsimaista demokratiaa ei yksinkertaiseti ole ymmärretty ja islamin ja eri uskontojen merkitystä Aasian ja Afrikan kehittymättömissä yhteiskunnissa, ei ole käsitetty. Elämme suurten muutosten aikaa, joista ihmiskunnan tärkein muutos on ilmastokriisi. Ellemme kykene totaalisesti muuttumaan ja muuttamaan asenteitamme ilmastoon, saatamme rotuna tehdä seuraa dinosauruksille!

Tänään erilaisia tutkimuksia ja skenaarioita niin ilmaston muutoksista kuin muistakin yhteiskunnan kehitystä muuttavista ja vaikuttavista asioista on olemassa satoja. Kysymys kuuluukin, ymmärtävätkö päättäjät mitään näistä ja alistuvatko kaikki vielä demokratiaan uskovat sivistyneet ihmiset maailman rikkaimman yhden prosentin ja suuryritysten manipuloivaan kulutusyhteiskunnan menneisyyden visioihin?

Olemme todellisessa varassa rotuna silloin, kun tunnemme tulevamme tarpettomiksi. Uutta historiaa tutkivat tiedemiehet, kuten israelilainen Harari ovat saaneet monet ajattelemaan tulevaisuuttamme kokonaisuutena. Tärkein kysymys on, kuinka pystymme selviytymään koko ajan nopeammin muuttuvassa maailmassame. Ohjeita annetaan ja niitä löytyy netissä, jos viitsii vain vähän nähdä vaivaa. Tässä muutama haaste päättäjille.

Maailman diktaattorit, kuten Trump ja Putin vetoavat sellaisiin ihmisiin, jotka ovat menettäneet taloudelliset vaikutusmahdollisuutensa. He vetoavat näiden ihmisten isänmaallisuuteen ja kansallistuntoon tarkoituksenaan vaientaa massojen valta, joka vielä viime vuosisadalla kykeni murtamaan ja muuttamaan tärkeän taloudellisen roolinsa poliittiseksi.

Nyt rakennetaan muureja ja suojaudutaan. Liberalismilla ja demokratialla ei tunnu olevan enää mitään keinoja puuttua tilanteeseen? Tulevaisuudessa joudumme vastaamaan ainakin seuraaviin haasteisiin? Miten kykenemme vastaamaan itsekkään nationalismin vaaroihin? Kykenemmekö säätelemään rikkaiden vaikutusvallan demokraattisin keinoin? Ymmärrämmekö algoritmeja ja tekoälyn aiheuttamia muutoksia lähitulevaisuudessa tarpeeksi? Varmista nuori aina tietolähteesi. Maksa vaikka oikeasta tiedosta. Ja se tärkein älä ihmeessä usko vanhempiesi vanhoihin näkemyksiin!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
Kokoomuksen Hannu Mänty: Talousasioihin on keskityttävä paremmin tulevalla vaalikaudella Lahdessa
Perussuomalaisten Tuomas Sorsa: Seuraavalla valtuustokaudella kaupungin taloutta pitää tasapainottaa ja työllisyyttä parantaa
Juha Tapiola Vihreät: Tavoitteena on pitää kiinni Lahden kunnianhimoisesta hiilineutraaliustavoitteesta
ARKISTO