Koskaan ei kukaan historioitsija ole ollut niin väärässä kuin amerikkalainen Francis Fukuyama kirjoittaessaan teoksen ”Historian loppu” vuonna 1992. Teoksessa hän väittää, että länsimisen demokrtian voitto kommunismista ja Neuvostoliiton hajoaminen tekivät historian tyhjäksi.
Tänään maailman 37 diktaattoria kuten Putin , Trump ja kymmenet muut kirjoittavat omaa historiaansa siksi, että länsimaista demokratiaa ei yksinkertaiseti ole ymmärretty ja islamin ja eri uskontojen merkitystä Aasian ja Afrikan kehittymättömissä yhteiskunnissa, ei ole käsitetty. Elämme suurten muutosten aikaa, joista ihmiskunnan tärkein muutos on ilmastokriisi. Ellemme kykene totaalisesti muuttumaan ja muuttamaan asenteitamme ilmastoon, saatamme rotuna tehdä seuraa dinosauruksille!
Tänään erilaisia tutkimuksia ja skenaarioita niin ilmaston muutoksista kuin muistakin yhteiskunnan kehitystä muuttavista ja vaikuttavista asioista on olemassa satoja. Kysymys kuuluukin, ymmärtävätkö päättäjät mitään näistä ja alistuvatko kaikki vielä demokratiaan uskovat sivistyneet ihmiset maailman rikkaimman yhden prosentin ja suuryritysten manipuloivaan kulutusyhteiskunnan menneisyyden visioihin?
Olemme todellisessa varassa rotuna silloin, kun tunnemme tulevamme tarpettomiksi. Uutta historiaa tutkivat tiedemiehet, kuten israelilainen Harari ovat saaneet monet ajattelemaan tulevaisuuttamme kokonaisuutena. Tärkein kysymys on, kuinka pystymme selviytymään koko ajan nopeammin muuttuvassa maailmassame. Ohjeita annetaan ja niitä löytyy netissä, jos viitsii vain vähän nähdä vaivaa. Tässä muutama haaste päättäjille.
Maailman diktaattorit, kuten Trump ja Putin vetoavat sellaisiin ihmisiin, jotka ovat menettäneet taloudelliset vaikutusmahdollisuutensa. He vetoavat näiden ihmisten isänmaallisuuteen ja kansallistuntoon tarkoituksenaan vaientaa massojen valta, joka vielä viime vuosisadalla kykeni murtamaan ja muuttamaan tärkeän taloudellisen roolinsa poliittiseksi.
Nyt rakennetaan muureja ja suojaudutaan. Liberalismilla ja demokratialla ei tunnu olevan enää mitään keinoja puuttua tilanteeseen? Tulevaisuudessa joudumme vastaamaan ainakin seuraaviin haasteisiin? Miten kykenemme vastaamaan itsekkään nationalismin vaaroihin? Kykenemmekö säätelemään rikkaiden vaikutusvallan demokraattisin keinoin? Ymmärrämmekö algoritmeja ja tekoälyn aiheuttamia muutoksia lähitulevaisuudessa tarpeeksi? Varmista nuori aina tietolähteesi. Maksa vaikka oikeasta tiedosta. Ja se tärkein älä ihmeessä usko vanhempiesi vanhoihin näkemyksiin!
Juhani Melanen