Maailman suurimmat pankit ovat rikollisia ja ahneita toimijoita ilman vastuita valtioiden ”luvalla”

Kumpi on suurempi rikos? Pankin perustaminen vai ryöstäminen? Näin kysyin Omalähiössä jo vuonna 2015, jolloin tarkastelin Mauno Koiviston kovan rahan politiikkaa ja satojen suomalaisten yritysten ajamista konkursseihin ja pankkien säästämistä. Uskallan heittää toisen oman sloganini:”Jokainen, joka on kerännyt yli 100 miljardin euron omaisuuden on syyllistynyt veropetokseen tai ainakin agressiiviseen verosuunnitteluun.”

Sairastin koronan ja jäin henkiin. Samaa voi sanoa maailman suurimmista pankeistakin, jotka eivät välitä mistään kansainvälisistä laeista, sopimuksista tai eettisistä pelisäännöistä rahtuakaan. Nämä pankit ovat huijanneet tavallisia piensijoittajia mitään kipua tuntematta ja myyneet sellaisia johdannaispapereita asiakkailleen, joiden ne ovat tienneet arvottomiksi ja lyöneet sitten itse ”vetoa” itse luomiaan johdannaisinstrumenttejä vastaan turvatakseen saatavansa missä tilanteessa tahansa. Pankkien ja valtioiden kontrollit ovat pettäneet pahasti.Mielettömiä sijoitusriskejä on otettu, jotta kyetään minimoimaan tappiot. Konkurssiuhan pelossa apuun on huudettu milloin EU:n rahoitusta, milloin USA:n valtiota, mutta useimmiten aivan tavallisia veronmaksajia. Pankit tai niiden osakkeenomistajat eivät ole enää pitkään aikaan menettäneet rahojaan konkurseisssa. Syy on yksinkertainen: ne ovat liian suuria ja kaatuessaan ne nielaisisivat mukanaan koko maailman talouden ja keikauttaisivat kaikkien tavallistenkin ihmisten taloudet.

En tässä lyhyessä jutussani kykene mitenkään syvällisesti käsittelemään pankkien rahanpesuja ja muita kuplia, mutta esittelen muutamien pankkien miljardirikoksia, joista kukaan ei ole joutunut muuta kuin taloudellisiin rangaistuksiin, jotka ovat olleet mitättömiä ja lieviä suhteessa pankkien tekemiin rikoksiin ja harhautuksiin. Suurempaa eriarvoisuutta ei voi olla kuin pandemian takia yrityksensä ja omaisuutensa menettänyt yrittäjä ja veronmaksajien rahoilla pelastettu pankki. Päätelkää itse!

Ensimmäisenä listallani on J.P Morgan, joka on Yhdysvaltojen suurin pankki. Mikään viranomaisvalvonta ei tunnu ulottuvan pankin kaikkiin lonkeroihin. Meno jatkuu samana, vaikka pankki joutui maksamaan 13 (miljardi 1000 miljoonaa) miljardin dollarin sakot vilpillisestä menettelystä asuntolainasidonnaisten johdannaisten manipuloinista. Pankki sysäsi syyn vilppiä tehneille virkailijoilleen ja kielsi syyllisyytensä kylmästi. Samasta syystä vielä enemmän sakkoa maksoi tarkalleen 16,65 miljardia toinen suurpankki nimittäin Bank of America. Rahalla siis pääsee ja voi pestä kätensä, mutta miten korvataan se inhimmillinen kärsimys, jota pankit ovat kaikki rahansa menettäneille asiakkailleen?

J.P Morgan pankki oli täysillä mukana ”Amerikan suurimmaksi konnaksi” nimitetyn pyramidihuijari Bernard Madoffin, Wall Streetin suuren lemmikin sijoitusgurun laittomuuksien peittelyissä. Madoff oli vienyt asiakkailtaan kaikkiaan 64,8 miljardia dollaria ”muka” sijoituksillaan, jossa uusien asiakkaiden sijoituksilla maksettiin vanhemmille asiakkaille ”voittoja”! Hän sai ainostaan 150 vuotta vankeutta. J.P Morganin pankki maksoi tästä 2,03 miljardia sakkoja ja rangaistusmaksuja säästyäkseen rikos- ja siviilikanteista. Silti kaikki tämä oli tiedossa pankissa jo pitkään. Rahansa menettäneet sijoittajat palkkasivat asianajajat hoitamaan asioitaan. Nämä asianajajat Chairman ja Gotthofer kirjoittivat tästä kirjan, jossa he erittelivät pankin osallisuutta rikollisista toimista. Valitettavasti tuomioistuimet suojelevat uskomattomalla tavalla rikollisia pankkiireja – juuri tämä on syy, miksi Wall Streetista on tullut niin korruptoitunut.

He kirjoittivat kuitenkin tästä kirjan ”The Unholy Alliance between America`s Biggest Bank and Americas`s Biggest Crook” . Kirjaa ei ole vielä suomennettu, mutta suomeksi vapaasti käänettynä se voisi olla ”Epäpyhä liitto Amerikan suurimman pankin ja Amerikan suurimman konnan välillä”. He esittivät kirjassaan oivan vertauksen. ”Joku rahaton ryöstää 7 Eleven pankista 3000 dollaria ja joutuu viideksi vuodeksi vankilaan, mutta J.P Morganilla työskentelevä pankkiiri, joka auttoi Madoffia ryöstämään 64,8 miljardia ajaa tyynesti kotiinsa limusiinillä Greenwichiin.

Vaikka suurimmat pankit ovat jääneet kiinni mitä uskomattomimmista väärinkäytöksistään, toilailuistaan ja aivan selvistä rikoksista, silti omaa luokkaansa näissä rikoksissa on HSBC-pankki. Se on maailman kuudenneksi suurin pankki ja sen taseen loppusumma oli uskomattomat 2715 miljardia dollaria. Pankin tukijalka on kansainvälisen kaupan rahoittaminen. Sen rikoslistalta löytyy terrorismin rahoitusta, huumerahoitusta, vihollismaa- Iranin rahoittamista, rahansiirtoja Cayman saarille ja Meksikon huumekartellin rikollisten rahojen tuominen USA:han. Samanlaisiin rikoksiin ovat syyllistyneet maailman suurin investointipankki Goldman Sachs ja Saksan ylpeys Deutsche Bank. Kenestä ei olisi mukava työskenellä rikoksia tehneen pankin johtajana vaatimattomalla 27,5 miljoonan dollarin vuosipalkalla, kuten David Salomon Goldman Sachilla tekee.

Juhani Melanen

Lähteet:
Suspicious Activity Reports; pankkien tekemät laittomat tilinsiirrot (1800 miljardin arvosta)
Antti- Pekka Pietilä; Pankkien peitellyt paperit
Thomas Piketty; Pitääkö pankkiiri paljastaa

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
Lahden tapahtumapalvelut uusiksi – KOKO Lahti muuttuu Eventum Lahti Oy:ksi
Eero Seesvaara: Lahti Energian tuloksenkantokyky ei ole uhattuna lähitulevaisuudessakaan
Stubb vei äänet Liipolassa – Kaksinkamppailu oli muutoin tasaista Etelä-Lahdessa
Jorma Ratia: Perussyy Lahti Energian myynnin tarkastelulle on Lahden talouden tassapainottaminen
Kansanedustaja Mika Kari: Lahti Energian myyntiin tulisi hakea myös valtuuston näkemys
Launeelaiset tekivät juoksuhautakynttilöitä rintamalle Ukrainaan
Erityisavustaja Tuomas Sorsa: Raiteet tulevat tutuiksi sekä työmatkalla että työtehtävissä
Lahti Energian myynti olisi suuri strateginen muutos kaupungin taloudessa
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Energiayhtiön mahdollinen myyntipäätös kuuluu valtuustolle
Lahden valtuusto on paljon vartijana Lahti Energian myyntisuunnitelmissa – riittääkö sen pätevyys?
Kansalaisaktiivi Petri Alastalo: Kaupunkilaisten omistamaa sähköyhtiötä ei saa myydä pääomasijoittajille
Seurakuntapappi Mari Ruuska: Joulukirkossa pääsee pysähtymään hetkeksi joulun ydinsanoman äärelle
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Sivistyslautakunnan jäsenet esittivät kritiikkiä Digionen lisärahoitustarpeesta
Rehtori Kari Ratia: Salinkallion peruskoulu lopetettiin kepulikonstein – Nyt sitä kannattaisi hyödyntää erilaisiin uusiin toimintoihin
Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
ARKISTO