Melastelua

Maailma muuttuu Eskoseni – Osaako Suomi muuttua mukana?

Suomessa puhutaan usein työmarkkinoiden uudistumisesta evoluutiona. Tällä tarkoitetaan, että asiat pyrkivät etenemään liittojen tahtiin ja niiden kontrollissa. Historiasta on nähtävissä, että tämä tapahtuu varsin hitaasti; verkkaisesti. Valitettavsti maailma ei odota meitä suomalaisia.

Globaalien arvoketjujen ja kovan kilpailun maailmassa työ valitettavasti siirtyy aina sinne, missä se tuottaa tuloksia tehokkaimmin. Kannattaa siis olla hereillä ja tarkkailla ympäristöä ja teknologian kehitystä, ettei käy kuin Nokialle! Ylivoimaisessa matkapuhelinbisneksen johtoasemassa Nokiassa ei ymmärretty siirtyä kosketusnäyttöön, vaikka tekniikka oli hallussa, hidasteltiin parempaan käyttöjärjestelmään siirtymisessä, vaikka se olisi voitu ostaa helposti ja se tärkein; yritystä johdettiin pelolla! Ollila ei hallinnut kaikkein tärkeintä nykyajan liikkeenjohdon avainsanaa: sosiaalisen pääoman vahvistamista.

Me nyt vain satumme elämään ns. neljättä teknistä vallankumousta, jossa uusi informaatio- ja tietotekniikka tulee muuttamaan meidän kaikkien maapallon ihmisten dynamiikan ja arjen totaalisesti. Rikkana rokassa ovat uudet ympäristöhaasteet, maapallon globaali lämpiäminen, diktatuurien ihailu ja maailman demokratioiden kyvyttömyys kamppailla tässä poliittisessa hullunmyllyssä. Samaan aikaa Trump rakentaa suojamuureja ja patistaa Kiinan ja Venäjän tuontitulleilla kauppasotaan. Eurooppa ja Suomi sinnittelevät heiluvassa veneessä pelastusliivit päällä ja uskoen aitoon yrittämiseen puhtain asein.

Uusia muutosvoimia ovat virtuaalinen läsnäolo, telerobotiikka ja erittäin nopeasti kehittyvä konetulkkaus. Olemme Suomessa tilanteessa, jossa on tarve nähdä tilanne laajemmalle. Työmarkkinajärjestelmämme on ajalta, jolloin vain pieni osa toimi kansainvälisesti ja yrityksetkin olivat suuria. Tällä hetkellä jo noin 65 000 pk- yritystä toimii maailmalla ja kilpailu on armotonta. Tässä kilpailussa joustavuus on ensi arvoisen tärkeää ja onkin monen suomalaisen yrityksen elinehto.

Monet pk-yrittäjät ja heidän työntekijänsä on sivuutettu tylysti sosiaalivakuutuslaitosten ja monien työeläkeyhtiöiden hallituksista, vaikka he maksavat ja rahoittavat niitä. Miksi?
Tarve työelämän muutoksiin on suuri. Suomen työllisyysaste on nyt liian pieni, että kykenisimme takaamaan nykyisen hyvinvointivaltiomme olemassaolon. Siksi meidän on vahvistettava yhdessä sosiaalista pääomaamme. Yritysten menestys kovassa kilpailussa edellyttää kaiken syrjinnän lopettamista, myös järjestäytymiseen perustuvan, kitkemistä!

Venäjän agentti Timo eli entinen korkeushyppääjä, Urho Kaleva Kekkonen teki elämässään ainakin yhden hyvän kysymyksen: ” Jaksaako Suomi odottaa maltilla vaurastumista?”

Juhani Melanen

 

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Etelä-Lahdessa riittää kaavoituskohteita
Ikääntyneiden asiakasohjaus Siiri muutti Lahden palvelutorille
Kinkkutemppu järjestettiin neljännen kerran
Tutkimuspäällikkö Hannu Takala: Tuskin Hennalan alueella tehdään enää arkeologisia kaivauksia
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Lukuinnon sytyttäminen on tärkeämpää kuin se, mitä luetaan
Vuonna 2020 Omalähiötä ei enää jaeta mainoskieltoluukkuihin
Lahden turvakodin johtaja Marjo Taipale: Yksikään turvakotijakso ei ole turha
Kaupunginarkkitehti Anne Karvinen-Jussilainen: Orvokkitien päähän parkkipaikka ulkoilijoille
Rehtori Esko Taipale: Launeen monitoimitalo Lähteessä oppimisympäristöt ovat täysin erilaiset kuin parakeissa
Media-ohjaaja Marita Nuto: Haluamme kehittää Liipolassa maahanmuuttajien kirjastopalveluja
Evakkolapsi Eila Jokinen: Kaikki evakkolapset muistavat Lottien maittavan kauravellin
Toimitusjohtaja Pekka Mäki-Reinikka: Kaurabuumi alkoi jo vuonna 2010 ja se jatkuu yhä
Apoli-tunnustus Svenska Gården i Lahtis -hankeelle
Lahden kaupunginvaltuuston varapuheenjohtaja Antti Holopainen: Arkistotutkimuksen avulla selvitetään Hennalan vankileirin uhrien lukumäärä
Kaakkois-Turkin nähtävyydet – Kemer Turkin Riviera
Suunnitteluinsinööri Carita Uronen: Tuhkimontieltä ei tule ajoyhteyttä Helsingintielle
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntaneuvosto haluaa, että tilaratkaisut on tehtävä välittömästi
Kaavoitusarkkitehti Markus Lehmuskoski: Liian korkeat kerrostalot eivät sovi Liipolaan
Valtuustotukea käytettiin Lahdessa värikkäästi – Vihreät hankkivat kalliin älytelevision ja Kokoomus maksoi vuokrakulujaan valtuustotuella
Filosofian maisteri Elina Salomaa: Some mullisti mediatapahtuman katselukokemuksen, muttei television valta-asemaa
ARKISTO