Elämme outoa aikaa, sillä tänään emme voi uskoa enää tieteellisiin tutkimustuloksiin ja niiden johtopäätöksiin. Vapaa yliopistollinen tutkimus on uhattuna ja suuryritykset ja pienemmätkin firmat pyrkivät manipuloimaan tutkimustuloksia mieleisekseen. Tieteen nimissä levitetään fuulaa alan tutkimuksiin niin paljon kuin sielu sietää ja kantti kestää. Kunniallisiinkin tiedelehtiin hyväksytään täysin uskomattomia tuloksia. Pari esimerkkiä lienee paikallaan.
Pilana lähetetty ns. ”The Sokal Affair” todisteli, että painovoima olisi sosiaalinen konstruktio! Siis painovoima eli gravitaatio sosiaalinen rakenne? Voi herranen aika! Toisessa kehopositiivisuutta käsittelevässä artikkelissa yritettiin todistaa, että sairaalloinen lihominen olisi oivallinen kehonrakennuksen tapainen urheilulaji.
Tieteellisiä petoksia yritetään tehdä koko ajan ja niitä myös paljastetaan yhä enemmän. Erityisesti petoksia tehdään antropologiassa ja yhteiskuntatieteissä. Yliopistot tarvitsevat rahaa ja ne rahoittava firmojen täsmätutkimuksia, jos saavat haluamiaan tuloksia väitteilleen. Tieteellinen näyttö tuo mukanaan ”uskottavuutta”, Venäläistä uskottavuutta!
Mielettömässä feministisessä tutkimuksessa esitettiin, että feministinen tulkitseva tanssi olisi perinteistä tiedettä parempi tapa tutkia tähtiä. Eihän nämä uskomattomat huijaukset todista muuta kuin, että monet näistä tieteellisistä lehdistä ovat todella itse kriisissä.
Yliopistoista on tutkimusrahaa vähenetty jatkuvasti ja se on aiheuttanut, että yksityinen raha alkaa määräillä tutkimustuloksia. Erityisesti on huomioitava, että monet epätieteelliset artikkelit liittyvät uuteen täysin utopistiseen tutkimusalueseen, josta käytetään nimitystä ”cultural studies”. Tämä alue käsittää erityisesti feminismitutkimukseen, johon liitetään queer-tutkimusta, postkolonialismia ja vastaavaa postmodernista ”paskaa”.
Nämä uudet tiedekäsitykset eivät arvosta vanhoja tietellisyyden kriteereitä samalla tavalla kuin ennen. Tästä aiheutuu erittäin suuri uskottavuusongelma koko tiedeyhteisölle. Valtiot eivät enää rahoita tärkeitä yhteiskunnallisia tutkimuksia ja ovat jättäneet oven auki mutu-tukimuksille, joiden arvo on vain viitteelinen. Kilpailu julkaistuista tiedeartikkeleissa on kiihtynyt sfääreihin ja tulokset näkyvät välittömästi uskottavuudessa.
Koko Suomen ja muun maailman tutkimuksen kenttä on muuttunut ideologisesti sellaiseksi, että jopa alan johtaviin tiede-lehtiin pujahtaa aika ajoin uskomattomia jorinoita. Erityisesti tämä näkyy naistutkimuksen kentällä. Tieteen tulokset täytyy pystyä varmistamaan. Tässä on koko akateemisen tukimuksen haaste tänään kaikkialla tiedeelämässä!
Juhani Melanen