Työtön, työtön, työtön ja ”Lahen” työllisyyssekoilut

Muistan hyvin 1990-luvun laman, jolloin Lahden kaupungin työttömyysaste heilui 25 % korvilla ja suoranainen epätoivo alkoi näkyä turuilla ja toreilla. Silloin entinen työvoimapäällikkö Väinö Pässilä jalkautti Lahden työvoimatoimiston väen ja pisti heidät ihan oikeisiin töihin eli etsimään työpaikkoja ympäri kaupunkia eri yrityksistä. Tämä oli työvoimapoliittinen operaatio, jossa asioihin tartuttiin konkreettisesti oikealla otteella, mutta nyt outo idiotismi on tarttumassa Lahen työvoimatoimiin.

Jokainen ymmärtää, että kunnan mahdollisuudet työllistää ovat rajalliset, mutta Lahdessa yli hilseen menee se, että ei tehdä edes sitä, mitä kustannuksia lisäämättä voitaisiin tehdä. Lahti maksoi viime vuonna reilut 18 miljoonaa euroa sakkomaksuja, mikä on todella tyhmää ja suoranainen tyhmyyden ylistys valtuustolta. Ongelmana kunnilla ovat nimenomaan työmarkkinatukien kuntaosuus, koska näiden sakkojen suuruus määräytyy pitkäaikaistyöttömien määrän mukaisesti. Valtuutettu Seppo Korhonen teki selvän ja konkreettisen esityksen, että tästä 18 miljoonan summasta olisi lohkaistu 6 miljoonaa yleiseen palkkatukityöllistämiseen, jolloin sakkosumma olisi pudonnut vastaavalla määrällä. Mutta ei ei ja ei!

Miten on ymmärrettävissä se, että Lahden kaupunginhallitus ja Hämeen Te-toimisto vannovat työllistämistoimissa palkattoman kuntouttavan työtoiminnan puolesta? Eihän tämä ole mitään työllistämistä, vaan sosiaalihuoltolain mukaista yksilöllistä palvelua! Sen pitäisi olla vihonviimeinen keino koulutuksen ja palkkatuetun työn jälkeen. Onko todella niin, että Lahden valtuutetut eivät todellakaan ymmärrä kuntouttavan työtoiminnan tarkoitusta? Korhosen hyvä esitys valui Kankkulan kaivoon. Uskomatonta! Vain 17 valtuutettua tajusi, että työllistämisvaikutusta olisi vielä lisännyt se, että summan tulopuolelle olisi voitu kirjata valtion palkkatuki!

Muutama tosiasia uudesta Lahden kunnan työllisyyskokeilusta. Te-keskukset siirtävät kokeilun Lahdelle. Tällöin luodaan uusi organisaatio, johon tulee mukaan osa Te-keskuksen väkeä ja Lahti siirtää tai palkkaa väkeä tähän toimintaan. Uusi organisaatio tarvitsee paikan Triosta, jonne maksetaan vuokraa pari tuhatta kuussa. Tuleeko tästä itse itseään ruokkiva organisaatio? Ideana on luoda työttömälle oma valmentaja, joka sparraa, motivoi ja innostaa työtöntä. Kaiken tämän toiminnan keskipisteenä on työtön! Mutta miten toimitaan yhteistyössä niiden kanssa, jotka nämä työpaikat luovat eli suomeksi yritykset. Onko tutkittu sitä, miten nämä työpaikat oikein todellisuudessa löytyvät? Outoa tässä on se, että työtöntä ja pitkäaikaistyötöntä kehotetaan kirjautumaan Oma Valmentaja -palveluun omilla pankkitunnuksilla, jotta voitaisiin varmistaa yhteydenotto viranomaisen taholta! Miksi pankkitunnuksilla? Miksei valmentaja ota yhteyden työttömään henkilökohtaisesti tapaamalla ja luomalla luottamuksellisen yhteistyösuhteen?

Lopuksi katsaus Lahden synkkiin työllisyystilastoihin. Tilanne 31.1.2021: työvoimaa oli 86099, josta työttöminä 17 prosenttia eli 9822. Tästä määrästä pitkäaikaistyöttömiä oli 3031. Nuoria alle 25-vuotiaita oli työttöminä 1600. Maahanmuutajia tuli Lahteen 330 vuonna 2020. Lahden työttömyys oli suurin ns. suurista kaupungeista. Työttömyysluvut ovat pysyneet oudon kauan samanlaisina. Tästä voisi päätellä jotain. Osa työttömistä on varmasti omaehtoisesti opiskelemassa tai työvoimakoulutuksessa, mutta osa tekee kaikkensa ettei työllistykään, koska tällöin sosiaalituet putoaisivat huomattavasti. Olemmeko luoneet itse sellaisen järjestelmän, joka ei kannusta työn tekemiseen? Näyttää olevan, että työtä olisi tarjolla hoitoalalla ja siivouksessa, mutta paskaduunit eivät houkuttele nuoria niin kauan kuin iskä ja äiskä pyyhkivät pyllyn. Todellisuudessa työvoimapulaa on digiosaamisen puolella ja lastentarhoissa. Vai onko niin että työvoimapula ja työllisyys eivät kohtaa, koska usein nykytyö vaatii korkeampaa koulutusta? Silti tilastojen valossa näyttää, että Lahti on luisumassa taas ongelma-alueeksi.

Lahti on kyettävä tekemään houkuttelevammaksi paikaksi yrittäjille! Jään odottamaan niitä lupauksia, joita Kehätien varrelle luvattiin. Sinnehän piti syntyä 5000 uutta työpaikkaa 100 uuteen yritykseen! Montako on syntynyt ja mihin? Jokaisella sivistysvaltion asukkaalla on oikeus työhön. Onko Suomi enää Pohjoismaa? Ja Lahti edelleen Suomen työllisyystilastojen kärjessä? ”Jotain tarttis tehrä?”, sanoi Mauno Koivisto aikanaan. No tehkää!

Jussi Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Työtön, työtön, työtön ja ”Lahen” työllisyyssekoilut

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen: Lahden tunnettuutta pitää vahvistaa ja mielikuvaa rakentaa yhä vetovoimaisemmaksi
Nikkilän kartanosta Lahden kaupunginosaksi -kirja julkaistaan marraskuun lopussa
Liipolan ”likka” Jonna Hakala Hawaiji Ironman -kilpailun ikäluokkansa paras
Launeelainen Juha-Pekka Forsman: Postilaatikkoihin kohdistuva ilkivalta on loputtava!
Niin maailma muuttuu Eskoseni! – Reunasen Nummisuutarit haastaa katsojat uudella tulkinnallaan
Muusikko Lipa Liukkonen: Nyt haetaan uutta vauhtia soolouralle
Sivistyslautakunta mukaan järjestyssäännöillä voi puuttua kännyköiden käyttöön
Miksi Kisapuiston suunnitelmissa on veronmaksajille halvin ja ainoa UEFA 3 -tason suunnitelma jätetty huomioimatta?
FC Lahden Mika Halttunen: Kisapuisto on äärimmäisen tärkeä koko jalkapalloperheelle
Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto: Valokuitu on kaikista luotettavin ja tehokkain tapa siirtää tietoa
Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
ARKISTO