Mahdollistaako olematon valvonta Suomen rikkaiden sisäpiirirötöstelyt?

Miksi Suomessa rahoitusmarkkinoilla rehottaa uskomaton ja röyhkeä sisäpiiririkollisuus, johon ei puututa? Siksi, että valvonta on olematonta ja rangaistukset suhteessa rikoshyötyyn naurettavia. Siksi lienee syytä tarkastella rikoksia selkein esimerkein. Onko todella näin, että tilaisuus tekee varkaan rikkaastakin, vaikka pikkurahasta ei olisikaan puutetta vai onko kaiken takana yletön ahneus ja rangaistusten pienuus suhteessa saavutettuun hyötyyn?

Viime keväänä Solidiumin sijoituspäällikkö tuomittiin sisäpiiritiedon väärinkäytöstä vuosilta 2019-2020. Päällikkö oli vuotanut sisäpiiritietoa isälleen sekä avopuolisolleen, joka oli vuotanut sitä edelleen. Päällikkö oli jopa antanut suoria ostosuosituksia osakkeista ja johdannaisista. Näistä napsahti hänelle näennäinen sakko ja pieni liiketoimintakielto. Saavatko hyötyjät pitää vääryydellä hankkimansa omaisuuden veronkorotuksin?

Kevällä 2021 Honkarakenteen toimitusjohtaja Marko Saarelainen osti 18.1.2021 yhteensä 12 000 osaketta noin 550 000 eurolla. Posaritiedote eli tulosvaroitus tuli ulos 3.2.2022 ja Saarelainen myi osakeet 9.-16.3 välisenä aikana.
Valmetin entinen talousjohtaja Kari Saarelainen osti ja myi Nestlen osakkeita kaksi erää fuusioprosessin aikana Helsingin Sanomien (2.4.2022) mukaan. Miksipä ei olisi?

Tecnotreen hallituksen jäsen Markku Wilenius myi 250 000 yhtiön osaketta 195 000 eurolla. Ruman laskun aiheuttanut osavuosikatsaus julkistettiin 4.8.2022. Kurssi oli laskenut 18 prosenttia! Kauppalehdelle ( 8.8.2022) Wilenius kuittasi, että oli unohtanut tulosjulkistuspäivän läheisyyden? Kukapa ei olisi unohtanut tässä tilanteessa, kun takkiin oli tulossa reippaasti!

Kaikki nämä johtotehtävissä olevat ”sijoittajavekkulit” tietävät hyvin, että FIVAN eli Finanssivalvonnan ohjeissa sanotaan selvästi, että kaikkien johtotehtävissä olevien on noudatettava 30 päivän suljettua ikkuna-sääntöä. Suomeksi tämä tarkoittaa, että osavuosikatsauksen tai tilinpäätöksen välisenä aikana ei sisäpiiritietoa omaava jäsen voi tehdä lainkaan finanssikauppoja!

Tällä hetkellä aktiivisijoittajien keskuudessa FIVAA: aa pidetään lähinnä eräänlaisena vitsinä, koska se ei itse ole rankaiseva elin, vaan kärjäoikeuteen rangaistusta ehdottava toimija. Hyvä kysmys kuuluukin, kuinka kauan valistuneet omistajat jaksavat katsella tätä markkinahumua, ennen kuin itse tarttuvat härkää sarvista ja antavat kenkää sellaisille ”välistä vetäjille”, jotka eivät ole perillä yhtiön tärkeistä päivämääristä? Jos tämä peli jatkuu, niin sijoittajien luottamus horjuu pahasti ja rapauttaa pahimassa tapauksessa suuresti koko suomalaista pörssiä.
FIVAN.n uudella pääjohtajalla Tero Kurenmaalla on nyt näytön paikka. Kykeneekö hän nostamaan rimaa ja palauttamaan sijoittajien luottamuksen? Keinoja olisivat aktiivinen dialogi ja toimijoiden moraalikompassin kääntäminen uudelle vaihteelle.

Tapaus Solidiumsta on hyvä aloittaa, sillä Solidium on holdingyhtiö yli kymmenelle suomalaiselle sijoitusyhtiölle. Työvoimapulaa ei FIVA:ssa ainakaan pitäisi olla, sillä organisaatiossa työskentelee 12 henkilöä ja hallituksessa kahdeksan. Uskaltaisivatko suomalaiset poliitikot antaa FIVA:lle rikosoikeudellista tukea ja muuttaa Suomen lainsäädäntöä tällä kohdin? Epäilen suuresti!

Suomalaiset eläkevakuutusyhtiöt ovat pitäneet FIVA:aa narrinanaan jo monta kymmentä vuotta ja jättäneet noudattamatta säännöllisesti sen ohjeita ja varoituksia. Tästä syystä kaikki Suomen eläkevakuutusyhtiöt olisikin yhdistettävä yhdeksi valtakunnallliseksi yhtiöksi. Näin saataisiin monen miljardin kustannussäästöt ja miljoonia euroja vuodessa hankkivat turhat vakuutusjohtajat ihan aitoihin töihin. Näin toimivat jo sellaiset sivistysvaltiot, kuten Kanada, Norja ja Ruotsi.

Eläkevakuutusyhtiöillä ei tunnu olevan lainkaan digiosaamista, puhumattakaan sijoittamisesta. Erinomainen esimerkki tästä on Keva, joka osti viideltä eri yritykseltä It-palveluja 17 konsultilta yhteensä 9 miljoonalla eurolla. Ylimieliset eläkevakuutusyhtiöt ovat maksaneet ulkomaille (lähinnä USA) jopa miljardeja euroja olemattomasta sijoitusosaamisesta! Jollei mitään tehdä, niin rötösherrat jatkavat varastamista ja nauravat partaansa!

Juhani Melanen
Lähde: Viisas raha- lehden artikkeli ( 4/2922)

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen: Lahden tunnettuutta pitää vahvistaa ja mielikuvaa rakentaa yhä vetovoimaisemmaksi
Nikkilän kartanosta Lahden kaupunginosaksi -kirja julkaistaan marraskuun lopussa
Liipolan ”likka” Jonna Hakala Hawaiji Ironman -kilpailun ikäluokkansa paras
Launeelainen Juha-Pekka Forsman: Postilaatikkoihin kohdistuva ilkivalta on loputtava!
Niin maailma muuttuu Eskoseni! – Reunasen Nummisuutarit haastaa katsojat uudella tulkinnallaan
Muusikko Lipa Liukkonen: Nyt haetaan uutta vauhtia soolouralle
Sivistyslautakunta mukaan järjestyssäännöillä voi puuttua kännyköiden käyttöön
Miksi Kisapuiston suunnitelmissa on veronmaksajille halvin ja ainoa UEFA 3 -tason suunnitelma jätetty huomioimatta?
FC Lahden Mika Halttunen: Kisapuisto on äärimmäisen tärkeä koko jalkapalloperheelle
Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto: Valokuitu on kaikista luotettavin ja tehokkain tapa siirtää tietoa
Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
ARKISTO