Melastelua

Ennen ei ollut paremmin – Suomi on demokraattinen hyvinvointivaltio

”Aika entinen ei koskaan enää palaa,” pohtii vanha salakuljettaja Laitinen Junnun ikivihreässä, eikä vois olla enempää väärässä. Maailman ja erityisesti Suomen tila on millä mittareilla tahansa maailman eliittiä ja meidän osaamis- ja koulutustasostamme otetaan mallia maailmalla. Me suomalaiset säilytimme ja maksoimme itsenäisyydestämme kalliin hinnan viime sodissa ja säilytimme demokraattiset oikeudet ja sananvapautemme. Me sodan jälkeinen sukupolvi olemme aitiosta saanet seurata rakentaja-isiemme sinnikkyyttä puutteellisissa oloissa ja itse kyenneet kouluttamaan itsemme oppikoulun avulla yliopistoissa tai ammattikoulussa ammatteihin, joihin ennen sotia ei ollut köyhimmillä juuri mahdollisuutta.

Toki taivaallamme on mustia pisteitä, kuten ilmaston lämpeneminen, ydinsodan uhka ja alkuperäisluonnon häviäminen, muoviroskan hävittämisen vaikeus, nuorten parien lapsikato ja suuri lisääntyvä eläkeläisten määrä. Erääksi vaikeimmista jokapäiväisessä elämässä eteen tulleista ongelmista on digitalouden laajuus sekä kansalaistemme tietoturvat sadoissa erilaisissa ja huonosti toimivissa yrityksissä ja valtionhallinnon organisaatioissa. Tietojärjestelmien kehittämiseen on mennyt uskomattomat kuusi miljardia euroa, eivätkä ne kaikki läheskään ole vielä valmiita. Terveys Apottia on kehitetty kymmenen vuotta ja rahaa siihen on uponnut 1,8 miljardia! Uusin ydinvoimalamme Olkiluoto 3 on kohta 20 vuotta myöhässä ja avataan viimeisen tiedon mukaan vuonna 2021 keväällä.

Saamme nauttia monista eduista, jotka maailman monille maille ovat täyttä utopiaa. Puhdas vesi ja laajat kansallispuistomme tarjoavat meille kaikille sellaisia jokamiehen oikeuksia, että ulkomaisen maahanmuuttajan on sitä täysin vaikea tajuta, kuten poikien ja tyttöjen tasa-arvoa ja koulutusväyliä. Nämä hyvinvoinnin mukanaan tuomat hedelmät unohtuvat helposti, mutta esimerkiksi sairaalamaksujen kohtuudessa, yleisessä sosiaaliturvan ja asumistukien maksamisessa, olemme maailman eliittiä ja todellisia tasa-arvoisuuden ritareita maailman silmissä!

Vanhustemme hoitoa pyrimme kehittämään edelleen paremmaksi kaikki keinot punniten ja sellaiseksi muokaten, että se täyttää hoidon kaikki normit ja kunnioittaa vanhuksia yksilöinä. Olemme maailman ehdotonta huippua puunjalostusteollisuudessa, ajanvietepelien suunnittelussa ja jopa elektronisten pelien maailman huippua. Mutta lakkoilussa me olemme armottomia, kostonhaluisia ja valmiita mittaamaan mahdolliset palkankorotukset ulos pitkissä itsekkäissä työtaisteluissa. Voisimme olla tiennäyttäjinä väestönkasvun ehkäisemisessä ja ilmastotalkoissa, mutta Kekkosen sanoin, onko maallamme malttia rikastua? Olemme ylipainoisia, rehellisiä, ujoja, omaan napaan tuijottelijoita ja mököttäjiä, jotka kuitenkin heräävät, kun kansalliset edut sitä vaativat. Kuka helvetissä oiken hoitaa viimein sen soten?

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Harri Koski: Ensi kesänä kellutaan ja nautitaan suomalaisesta järvimaisemasta omalla saunalautalla
Viinintekijä David Cohen: Puhtaat suomalaiset raaka-aineet ovat viiniemme tasapainoisen maun salaisuus
Ohjaaja Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan tuotanto näkyy kaduilla ja pihoilla Launeella
Jos suomalaisuus asuisi maisemassa – Järnefeltin jalanjäljissä Kolille
Toiminnanohjaaja Lasse Perttola: Metsäkauriit viihtyvät Launeella, koska siellä on turvallista
Projektipäällikkö Janne Wikström: Porvoonjoentie siirtyy Patomäen tunnelin päälle elokuussa
Hallituksen puheenjohtaja Vesa Koski: ”Juhannus olisi jo mahdollista viettää saneeratussa kodissa”
Ylitarkastaja Mimmi Kaskenpää: ”Palotutkinnan ja onnettomuusselosteen valmistuttua laitoksen toimintaa sekä ennalta varautumista on tarpeen tarkastella”
Fysioterapeutti Rosa Hemming: Liiku, niin jaksat paremmin!
Ikääntyvä kansa tarvitsee itsekkyyttä ja rohkeutta, erityisesti naiset
Helsingintie aukeaa jo kesäkuussa
Eteläinen kehätie valmistuu: Mitä hyötyä Lahdelle 70 miljoonan euron sijoituksella?
Matematiikan lehtorit Sari Hautala ja Annika Kinnunen: ”Olemme aivan liekeissä, kun pääsemme uuteen monitoimitaloon”
Rehtori Matti Tuovinen: ”Erityisoppilas voi opiskella Sylvia-koulussa turvallisessa maaseutumaisessa kaupunkiympäristössä”
Omalähiö jää tauolle – seuraava lehti ilmestyy 15.5.
Ylikonstaapeli Ari Pinomäki: Maakuntarajan sulku on suomalaisten viranomaisten yhteistyökyvyn testi
Luokanopettaja Tytti Heikkinen: Positiivinen palaute on tärkeää sekä työkaverille että oppilaalle
Koronavirus siirsi Sylvia-kodin juhlia tuonnemmaksi
Hennalan upseerikerholla juhlittiin talvisodan 80-vuotismuistojuhlaa
Järjestyksenvalvoja Osmo Ruhanen: Kalenteriin merkittiin ensimmäiseksi pelipäivät ja sen jälkeen suunniteltiin muuta elämää
ARKISTO