Totuuden puhujalla ei ole sijaa majatalossa – Vuoden 2022 valtuustokauden analyysi

Otsikkoni kertoo sen, että Lahden poliittisessa elämässä totuus ei enää ole tärkeää ja vastuuta virheistä ei enää kukaan uskalla ottaa. Tämä johtuu siitä, että Lahdessa vallitsee pelon ilmapiiri, jota lietsovat lahtelaisten puolueiden pääpukarit ja puolueliitin ”piiskurit”, joille epämiellyttävä totuus on haudattava niin syvälle etteivät vainukoiratkaan Lahdessa sitä löytäisi! Onneksi meitä vainukoiria kuitenkin Lahdessa vielä löytyy, mutta lähinnä vain ilmaisjakelujulkaisuista, kuten Omalähiöstä ja Uudesta Lahdesta. Moni on kysynyt minulta, onko alueen päämedia eli Etelä Suomen Sanomat mahdollisesti täysin tarkoituksella lahtelaisten poliitikkojen puolella silloinkin, kun sen pitäisi uutisoida kaupungin johdon laiminlyönneistä ja jopa laittomista ja Hämeenlinnan hallinto-oikeuden antamien päätösten julkistamisesta? Jokainen ajatteleva lahtelainen osaa varmasti itse vetää johtopäätökset tästä.

Lautakuntapaikat ja hillopurkit sanelevat liikaa riviedustajien mielipiteitä, omaa mielipidettä kun ei valitettavasti ole. Viime vuonna havaitsin, että Lahden valtuusto ja kaupunginhallitus ovat toiminnallaan osoittaneet selvästi sen, että demokraattisia toimintatapoja ei tarvitse noudattaa yhtä vähän kuin Hämeenlinnan lääninoikeuden antamia päätöksiä. Koko Lahden ja Lahti Events Oy:n tukeminen ja tuntuu olevan tärkeämpää kuin laki tai totuus asiassa. Oudointa tässä on se, että valtuusto ja Lahden kaupunginhallitus jatkaa edelleen samalla linjalla. Lahdella on töissä 12 tiedottajaa. Mitä he tekevät, elleivät he tiedota?

Lahti on toistuvasti jättänyt Koko Lahdesta tehdyt oikaisuvaatimukset tutkimatta, koska kaupunginjohtaja ymmärsi perua laittoman ja EU-lakien vastaisen ehdotuksensa. Nyt tilanne kuitenkin jatkuu täysin harkittuna ja laittomana harhautuksena, sillä lahden kaupunginhallitus päätti 12.12.2022 vahvistaa Koko Lahti Oy.n tasetta 400 000 eurolla, joka merkitään Koko Lahti Oy:n taseeseen / pääomaan (SVOP) rahastotilille. Päätöksen perusteluosan mukaan vuonna 2022 kaupunki sijoittaisi 400 000 euroa Koko Lahti Oy.n SVOP- rahastotilille ja vuonna 2023 tehtäisiin 3,6 miljoonan euron lisäsijoitus. Tästä on tehty nyt taas oikaisuvaatimus lakimies Juha Tapiolan ja muutaman muun lahtelaisen oikeudenritarin toimesta. Tilanne siis jatkuu!

Edellistä vuotta tarkastellessa tulee pakostakin mieleen, että Lahdessa on liikaa virkamiehiä ja päälliköitä, joilla ei todella ole mitään muuta ihan oikeaa tekemistä kuin puuhastella idioottimaisten hankkeiden kanssa, joista parhaita esimerkkejä ovat Liisu ja Aleksanterinkadun muutosajatelmat. Lahden kaupungilla on 3691 henkilöä töissä ja henkilöstökulut ovat 172,3 miljoonaa euroa vuoden 2021 henkilöstökertomuksen mukaan. Tämän vuoden alussa suurin osa entisistä tehtävistä(60 %) ja rahoista on siirtynyt Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymälle, mutta Lahden kaupungin työntekijämäärä on lisääntynyt silti kuudella. Pieni vertaus sallittakoon: Puolta suuremassa Texasin (200 000 asukasta) heliumpääkaupungissa Amarillossa (200 000 asukasta) on kaupungin työntekijöitä 234. Miten ihmeessä he selvisivät kaupungin asioiden hoitamisessa, jos Lahti ei selviä 10-kertaisella määrällä?

Jorma Ratian ja Juha Viljamaan ( 21.10.2022) mielestä kulukuurit ja sopeuttamistarve ovat tärkeitä toimenpiteitä, jotta 60 miljoonan velkavaje saataisiin katettua. Miksei Lahden kaupunki voisi näyttää hyvää esimerkkiä ja aloittaa työvoimansa vähentämistä turhista päälliköistä. Lahdella on noin 20 täysin turhaa yksityisillä markkinoilla kilpailevaa sisaryhtiötä, jotka toimivat osakeyhtiölain varjolla. Tilinpäätöksistä selviää, että monet näistä 60 yhtiöstä tekevät onnetonta tulosta, jota Lahti tukee miljoonilla vuosittain erittäin kyseenalaisin keinoin.

Kaikki nämä turhat päällikköpaikat ovat pois suoritusportaasta, joka joutuu tekemään työnsä yhä pienemmillä resursseilla. Parhaiten tämä näkyy Lahden kouluissa, joissa inkluusio ei toimi riittämättömien opetukseen ohjattujen varojen vuoksi. KymiRingiin hukatuilla 10 miljoonalla eurolla olisi tämäkin asia korjautunut mukavasti.

Lahden strategiset haasteet tiedetään. Näitä ovat yliopistokaupungin tukeminen työvoimaresurssina sekä pyrkimys Suomen johtavaksi ympäristökaupungiksi vuoteen 2030 pyrkiminen. Miten tämä sitten tehdään ja toteutetaan, on lahtelaisten valtuutettujen päänsärky. Ei ainakaan salailemalla tosiasioita ja välttelemällä vastuuta tai olemalla ymmärtämättä EU lainsäädäntöä, kuten viime vuonna! Joku sanoi Suomessa joskus, että tosiasioiden tunnistaminen on kaiken viisauden alku. Mutta löytyykö sitä nykyisistä valtuutetuista, onkin kokonaan toinen asia.

Jussi Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Totuuden puhujalla ei ole sijaa majatalossa – Vuoden 2022 valtuustokauden analyysi

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
Etelä-Lahden alueella S2-opetuksen määrä vaihtelee paljon
Eduskuntavaaliehdokas Milla Bruneau: Panostaisin Lahden seudun edunvalvontaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti
Eduskuntavaaliehdokas Pia Tyyskä: ”Meidän tulee uudistuksissa panostaa ihmisten palveluihin, kuten terveydenhuoltoon ja laadukkaaseen koulutukseen”
Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
ARKISTO