Lahti tarvitsee yhteistyökykyisen ja vaikeistakin asioista päättämään kykenevän valtuuston

Suomen kieli kykenee tavoittamaan sivistyksen kahdella sanalla: olkaa ihmisiksi! Lahden uusi valtuusto on paljon vartijana seuraavat neljä vuotta. Lahden ongelmat ovat yhteisiä ongelmia, jotka on kyettävä ratkaisemaan yhdessä. Silti kukaan päättäjä ei saa työntää päätään pönttöön ja jättää ajattelematta yhteistä asioista omilla aivoillaan. Mikä yksinkertaisesti tarkoittaa sitä, että ne kaikki tyhmät esitykset, joita valtuustosalissa yritetään saattaa manipuloivien virkamiesten ja johdon toimesta älyttömiksi päätöksiksi on torpattava päättäväisesti.

Eniten hallaa ovat vuosien varella Lahdelle aiheuttaneet ns. ”junantuomat kaupunginjohtajat”, joita ovat olleet esim. Pipatti ja Myllyvirta, jotka olivat myydä koko Lahden markkinamiehille. Osansa tästä vastuusta kantavat myös entinen kansanedustaja Ilkka Viljanen ja kaikki ne, jotka ovat näitä vekkuleita olleet valitsemassa. Etukäteen tiedettiin hyvin, että mikkeliläiset olivat erittäin tyytyväisiä päästessään Myllyvirrasta eroon, koska hän oli Eteenpäin- lehden mukaan ajanut Mikkelin täysin konkurssitilaan. Pormestarimallista Lahdessa päästiin, mutta nyt on valvottava tarkasti nykyisen Lahden kaupunginjohtajan päätöksiä ja niiden lainmukaisuusnäkökohtia ja
varmistettava, että hän myös noudattaa konserinlainsäädännön ohjeita syytäessään rahaa konkurssikypsille Lahden omistamille osakeyhtiöille.

Valtuuston on otettava se valta takaisin, jonka se on nyt menettänyt  Lahden kaupunghallitukselle, jolta on puuttunut täysin kyky erottaa tärkeät ja epäolennaiset asiat toisistaan ja nähdä, että tavallinen Lahden kuntalainen kaiken päätöksenteon keskiössä. Tärkein tulevan valtuutetun taito on katsoa ja arvioida realistisesti, mitkä asiat ovat tavalliselle lahtelaiselle veronmaksajalle ensiarvoisen tärkeitä ja hänen hyvinvointiaan edistäviä asioita. Näitä ovat sosiaaliset ja perheen hyvinvointiin liittyvät asiat, kuten terveyspalveluiden saatavuus ja helppous, lähikoulujen sijainti ja asuntoalueiden viihtyvyys. Mistä seuraa automaattisesti, että niiden parantamiseen tähtäävät toimenpiteet on oltava etusijalla uuden valtuutetun työkalupakissa.

Seuraavaksi tulevat ympäröivään luontoon ja liikennejärjestyihin liittyvät asiat. Tärkein torpattava asia on heti koko Liisu-järjestely, joka suorastaan vaikeuttaa ja hankaloittaa Lahden liikenettä eikä millään muotoa edesauta lahtelaisten pääsyä torille tai keskustaan sekä pelkästään kaventaa ja hidastaaa Mannerheiminkadun ja Vesijärvenkadun liikennettä.

Uuden valtuutetun on tutustuttava hyvin Lahden talouden mittareihin ja luotava näistä oma kuva itselleen. Hänen on kyettävä katsomaan tulevia talousasiota suoraan silmiin ja nähtävä, mitkä teot ovat Lahden tulevaisuuden ja työllisyyden kannalta kaikkein tärkeimpiä. Tässä tilanteessa on myös uskallettava puhaltaa peli poikki sellaisilta Lahden konserniyhtiöitä, joiden tuloksenteko on jo vuosia ollut tappiollinen. Lahti Eventsistä on kaikkien helpoin aloittaa. Muitakin konserniyhtiöitä on syytä pitää silmällä ja seurata niiden tuloksentekoa. Nyt näyttää siltä, että monet konserniyhtiöt ovat pelkästään lahtelaisten virkamiesten luomia suojatyöpaikkoja.

Sote-uudistuksen jälkeen koko talouspakka menee täysin sekaisin. Tässä tilanteessa on tärkeää pitää hattu kourassa ja tutkia, mitkä ovat Lahden talouden kruununjalokiviä. Näitä ovat Lahti Energia Oy ja Lahti Aqua Oy. Niitä ei missään tilanteessa myydä, vaikka sijoittajaguru Mika Mäkinen ja Lahden johtotroikka tätä tulevat taas varmasti esittämään. He ovat jo myyneet suuren osan Lahden kannattavista kiinteistöistä ulos ja samalla sitoutuneet mielettömiin vuokrakuluihin hamaan tulevaisuuteen.

Erityisesti toivon, että uudet valtuutetut huomaisivat Lahden olemattoman oikeudellisen osaamisen tason. Lahti on saanut eniten huomautuksia oikeuskanslerilta käsittämättömistä ja kallista lausunnoistaan sekä lainvastaisista päätöksistään, koska Lahden kaupungin lakimiehet eivät ole itse osanneet ratkaista yksinkertaisiakaan lakiasioita, vaan ovat tarvinneet tähän konsulttien apua? Mihin Lahti tarvitsee neljää lakimiestä, jos osaamisen taso on, mikä on?

Viimeisin ja tärkein asia on rakentavan yhteistyön merkitys. Tässä asiassa auttaa uutta valtuutettua paljon kyky kuunnella vastapuolta ja nähdä asiat myös vastustajan kannalta. Silti hänen on kyettävä erottamaan hillopurkkiedustajat ja oppurtunistiset omanedun tavoittelijat, sillä näiden lukumäärä ainakin nykyisessä valtuustossa on erittäin suuri. Nämä ovat niitä kriteereitä, joita lahtelaisten veronmaksajien tulisi huomioida valitessaan uusia valtuutettuja Lahden valtuustoon. Samalla ne pyrkivät olemaan ohjeita uusille valtuutetuille, ilman jeesustelua.

Juhani Melanen

 

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 thoughts on “Lahti tarvitsee yhteistyökykyisen ja vaikeistakin asioista päättämään kykenevän valtuuston

  1. Erittäin hyvä kirjoitus! Noin se menee. Mikään ei tule muuttumaan, se on pelkona. Muutos tapahtuu vain oikeasti asioihin tarttumalla. Lahdessa valta on liiaksi keskittynyt harvoille. On kuollut kirjain, että kaupunginvaltuusto on ylin päättävä elin. On perustettu kaikenlaisia toimikuntia ja jaoksia yms. Näin ei voi jatkua!

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO