Open AI-säätiö julkaisema Chat-GPT on ravistellut maailman teknologiapiirejä viime viikkoina oikein kunnolla, koska tällä uudella tekoälymallilla on uskomaton kyky ymmärtää ja kirjoittaa ihmisen vapaamuotoista tekstiä. Sama suomeksi: Kukaan ei kohta voi päätellä, kuka ihan oikeasti on kirjoittanut jonkun tekstin esimerkiksi mediaan. Ennen plagiointiin pystyttiin puuttumaan
mm. yliopistoissa tietyillä menetelmillä ja vertaavuusanalyyseillä, mutta entäs nyt kun tekoälyohjelma käyttääkin tähän oppimaansa ”älykästä luovuutta”. Kuka voi sanoa ja kertoa ja nimetä alkuperäisen tekstin kirjoittajan eli luojan?
Tästä uudesta tekoälyn kyvystä annettiin jo vähän aikaa sitten ilmainen esittely ja demonstraatio suurelle yleisölle ja tämä löi ällikällä kaikki asiantuntijat. Suosittelen kaikkien uteliaiden etelälahtelaisten tutustuvan siihen henkilökohtaisesti Open AI:n sivulta netistä.
Kyseessä on enemmän tai vähemmän tuleva vallankumous, sillä ohjelma tuli markkinoille yllättävän äkkiä. Toki tieteiskirjallisuudessa tätä on odotettu jo vuosikymmeniä sitten, mutta on silti ennen kuulumatonta, että tietokone kykenee ratkaisemaan ei-rakenteellisessa muodossa tehtäviä ja hakemaan vastauksia sellaisiin esitettyihin kysymyksiin ja komentoihin, kuten ” kirjoita minulle runo Lahdesta” tai selitä minulle” kvanttitietokoneen rakenne” tai laadi minulle taulukko ” maailman ydinaseiden määrästä”.
Olemmeko siirtyneet nyt jo tosiasiassa sellaiseen Orwellilaiseen maailmaan, jossa kohta joku diktatuurivaltion Iso Veli valvoo kaikkia? Minulle se voisi tehdä sellaisen kysymyksen, että mitä luit Jussi Melanen eilen? Jos vastaan vaikkapa kirjan ”Demokratiassa oikeus on ajatella vapaasti ”. Ajatuspoliisi voi tehdä minusta valtion järjestelmävalvojalle kiireellisen esityksen. ”Eiköhän haeta ja pidätetä Melanen heti näistä diktatuurivaltiolle epämiellyttävistä ajatuksista”. Lähellä tässä jo ollaan nyt jo nyt Venäjällä,Pohjois-Koreassa, Kiinassa, Turkissa, Iranissa ja kaikissa yli 20 maailman diktatuurissa. Kuvitelkaa, että nämä valtiot saavat käsiinsä nyt kehitellyn vielä parannellun muodon ChatGpt-tekoälyn, joka tuottaa mielikuvituksellista propagandaa ja indoktrinaatiota sadoista omistamistaan trollitehtaistaan joka päivä. Totuudesta tulee vale ja valeesta totuus. Ääriajattelu , salaliittoteoriat, terroristiryhmät ja uskonnolliset fundamentalistit saisivat tästä todellisen lottovoiton ajatuksiaan edistämään.
Näitä dramaattisia esimerkkejä vaikutuksista on helppo keksiä lisää, kuten erilaisten ”trumppien” disinformaatiokampanjat, erilaiset huijausviestit, internet käyttäytymiseen vaikuttaminen, nopeasti reagoivat markkinointibotit, toiseksi henkilöksi tekeytyminen, väärät sometilit ja suoranaiset henkilövarkaudet. Johtavat poliitikot ja ns. median faktan tarkistajat joutuvat todella koville tarkistaessaan ettei viralliseen valtioiden tai yksityisten viestintään pääse mukaan tahallista ja haitallisesti suunnattua manipulointia. Uusilla tekoälyn muokkaamilla tehokkailla algoritmeilla voidaan vaikuttaa kriittisiin vähemmistöihin, yhteiskunnan kannalta kiusallisiin toisinajattelijoihin ja massavalvontaan. Opettajat ja päättäjät joutuvat tulevaisuudessa tilanteisiin, jossa heidän olisi jotenkin varmistettava vuodatetun datan totuus. Tässä ”totuuden jälkeisessä” ajassa totuushaasteet vain kasvavat. Toisaalta opettajat ja päättäjät tukevat varmasti sellaisia tekoälyjen ratkaisuja, jotka tukevat ja ovat avoimia, oikeudenmukaisia ja puolueettomia. Luottamus ja oikea valvontavastuu eri toimijoiden välille nousee ensiarvoisen tärkeäksi.
Tekoäly haastaa ihmisen jo nyt autonomisilla asejärjestelmillään. Millaiseen maailmaan me tulevaisuudessa joudumme, jos ihminen ei itse toimi enää itsenäisenä päättäjänä edes sodassa? Suosittelen kaikkia lukemaan huikean Paul Scharren viime vuonna julkaistun ”Army of none”- tietokirjan. Se on saanut erinomaista palautetta kaikilta ajattelevilta lukijoilta ympäri maailmaa. Missä viipyy lainsäädäntö tekoälyn etiikasta? Me kaikki demokratiat tarvitsisimme kaikki tätä, ennen kuin tämä on liian myöhäistä. Mutta yhtä varmasti tiedämme, että diktatuurit ja autoritaariset maat eivät näitä tekoälyn eettisiä koodeja tule noudattamaan. Meidän kaikkien on syytä tutustua siihen teknologiaan, johon reagoimme, sillä tekoälyä käytetään jo kaikkialla, missä käytetään, käsitellään ja analysoidaan suuria datamääriä. Kaikki muuttuu Eskoseni! Miehet menevät jo naimisiin puhuvan ja älykkään seksinuken kanssa yhä useammin. Oletko sinä jo valmis tekoälyn maailmaan? That`s the question.
Juhani Melanen