Maailman viha ja pääsiäisen sanomat ovat antagonistisessa ristiriidassa keskenään – valmistaudummeko taas maailmansotaan?

Pääsiäinen on kristinuskon tärkein juhla, jota vietetään monta päivää tänäkin vuonna. Me 2,4 miljardia kristittyä vietämme juhlaa Jeesuksen ylösnousemuksen kunniaksi. Jeesus voitti kuoleman
ja lupasi meille muillekin iankaikkisen elämän, jos uskomme hänen pelastussanomansa. Pääsiäisen
pitäisi siis olla ilon juhlaa suurille uskonnoille. Juutalaiset juhlivat taas pääsiäistä Egyptistä orjuuden vapautumisen muistoksi. Islam ei pääsiäistä juhli, mutta juhlii Ramadanin eli paastoajan päättymistä tänä vuonna 9 huhtikuuta. Heidän kolmipäiväiseen juhlan viettonsa kuuluu toivotus Eid mubarak, joka tarkoittaa suomeksi suurin piirtein ”siunattua juhlaa”. Merkityksen voisi kääntää myös ”kaikkea hyvää sinulle”. Pääsiäinen on siis eräs ihmiskunnan arvojuhlista.

Mutta tänä arvon vuonna 2024 koko maailma tuntuu olevan vihaa täynnä. Meillä muka Luojan luomille on annettu mahdollisuus osoittaa vihamme eri tavoin ja eri välinein. Erityisten helpoksi vihan ilmentäminen on mahdollistettu sosiaalisessa mediassa. Tavallinen härmäläinen Väinö Vähäuskokin tarttuu pienessä hiprakassa sanan miekkaan ja antaa palaa mielipahansa ilmoille raivolla erilaisissa medioissa, koska kukaan ei ole katsomassa häntä silmiin ja kysymässä, mitä sinä Väinö olet nyt tekemässä. Muista! Olet myös netissä vastuussa sanoistasi, jos ne ylittävät kunnianloukkauskriteerit. Verkkoviha onkin juuri tätä päivää. Väinö on voinut liittyä verkossa myös satoihin eri vihasanomaa levittäviin ryhmiin ja hakea vahvistustaan uskolleen tai vihansa kohteille. Tämän mahdollistaa eri maiden puutteellinen vihalainsäädäntö netissä ja digiviestimissä. Nimettömänä anonyyminä pimeässä verkossa huutelu on helpompaa kuin mielenosoitukseen osallistuminen Senaatintorilla.

Laturaivoon verrattavaa mediaraivoa ei näytetä pidettävän edes rikoksena jossain ryhmissä, vaikka juuri toksinen kuplautuminen vahvistuu nettiraivossa. Erilaiset vinksahtaneet Viljot alkavat elää
outoa rinnakkaistodellisuutta ja uskoa täysin käsittämättömiin salaliittoteorioihin kuin joulupukkiin. Paras esimerkki tästä on Trumpin jengi, joka syyttää kaikista työpaikkojen menetyksestä ja Amerikan huolista pakolaisia. Hän levittää vihasanomaansa tehokkaasti sloganilla ”Make America great again!” Äärimmillään nämä vihapuheet johtavat terroritekoihin, kuten Capitoliumin valtaus Washingtonissa selvästi osoitti.

Onneksi suurin osa suomalaisista ymmärtää eri ihmisryhmiin kohdistuvan vihapuheen vaarat ja tiedostaa oman historiamme perustella, mihin viha voi kansakunnan pahimmassa tapauksessa johtaa: sisällissotaan. Sotaa käydään nyt Euroopan sydämessä ja se voi eskaloitua kolmanneksi maailmansodaksi siksi, että emme kykene osoittamaan myötätuntoa toisinajattelevia kohtaan. Ihmisethän lietsotaan toisiaan vastaan juuri vihapuheilla, kuten Hitler ja Trump ovat historian saatossa osoittaneet. Hyvin manipuloitu vihapuhe eri viestimissä on erinomaista polttoainetta konflikteille ja sodille. Me elämme keskellä Ukrainan sotaa, jonka täysin inhimillisistä arvoista piittaamaton Venäjän hirmuhallitsija Putin aloitti kuten Hitler vaatien uutta elintilaa.

Tänä pääsisäisenä me varustaudumme uuteen sotaan Euroopassakin ennen näkemättömällä vauhdilla. Hamasin terroristit tiesivät tasan tarkkaan, miten Israel tulee vastaamaan heidän silmittömään hyökkäykseensä siviilejä kohtaan. Pakostakin tässä tulee se mieleen se opettavainen tarina sammakosta ja skorpionista. Sammakko lupasi viedä skorpionin virran yli, mutta pelkäsi, että se saattaisi pistää, jolloin he kumpikin kuolisivat. Näinhän tapahtuikin. Ennen kuolemaansa sammakko kuitenkin kysyi, miksi skorpioni teki niin, jolloin se vastasi: ”En voi luonnolleni mitään.” Onko todella niin, että ihmiskunnan geeneihin on jotenkin sidottu tämä itsemurhaominaisuus? Eikö juuri omien geenien siirtäminen jälkeläisille pitäisi olla eräs ihmiselämän tarkoituksen päämääristä, kuten ihmisarvoinen, toisia ihmisiä kunnioittavan elämän arvostaminen.

Tämä pääsiäisen ilosanoma ei tunnu välittyvän ihmiskunnalle millään tavalla, sillä ahneuden ja rahan kuoleman synnit ovat voittaneet inhimillisyyden ja rauhan sanoman. Ihminen, eikä Jumala, on
siirretty kaiken mitaksi ja oma etu ajaa kaiken muun edelle. Epäjumalat ja viha saavat mellastaa mielin määrin ja voittaa maailmassa, jossa vain sotilaallisella voimalla pyritään ratkaisemaan taas, kansojen kohtalot.

Pakostakin en voi olla ajattelematta tätä ihmiskunnan mielipuolisuutta siitä lähtökohdasta, mitä
tarjoamme jälkeläisillemme. Meidänhän pitäisi pyrkiä yhdessä vaikuttamaan ilmastoon, lajikatoon, luonnon ja merien saastumisiin eikä kaivaa enää lisää sotakirveitä. Mihin ovat hävinneet
ihmiskunnan armo ja anteeksianto ? Hyvää pääsiäistä silti kaikille säädyille!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Maailman viha ja pääsiäisen sanomat ovat antagonistisessa ristiriidassa keskenään – valmistaudummeko taas maailmansotaan?

  1. Todella hieno kirjoitus Juhani! Tälläkin hetkellä kun lakot ym . painaa, ja valtion talous kuralla, pitäs eduskunnassakin yhdessä ajaa ajatusta miten tästä eteenpäin. Ei niin että riidellään. tää on yhteinen asia saada talous kuntoon.

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Muusikko Kaarle Viikate: Jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät asiansa, mutta minä olen ehdottomasti kesäihminen
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen: Lahtelaiset selvästi positiivisempia ja rennompia kesällä
Marja-Leena Vierumäki: Lauluilta Salinkalliolla -tapahtumassa virittäydyttiin juhannus- ja kesälomafiiliksiin
Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
ARKISTO