Viro on sata vuotta – hakekaamme oppia sieltä!

Eteläinen naapurimme täyttää sata vuotta ja se huomioitava täälläkin siksi, että Viron kohtalo olisi saattanut olla yhtä hyvin meidän kohtalomme, ellemme olisi pistäneet kampoihin Neukkulalle niin maan pärkkeleesti noissa sodissa. Viro on ihme. Sata vuotta täyttävä Viro on ottanut neljännesvuosisadan aikana pikaspurtin teknologian, kulttuuri ja kansainvälisen politiikan huippumaaksi, jonka jalanjäljissä muut kulkevat. Tässä jutussani etsin syitä siihen, mitä virolaiset tekivät oikein ja me härmäläiset väärin?

Tämä 1,3 miljoonainen kansalla on maailman modernein sähköinen terveydenhuoltojärjestelmä. E- tervis on valtion ylläpitämä virtuaalialusta, joka perustuu viiteen keskustietojärjestelmään. Jokaisella kansalaisella on siellä oma “kotisivunsa”, johon on pääsy hänellä itsellään, omalla lääkärillä, terveydenhuollon työntekijöillä ja valituilla ulkopuolisilla. Järjestelmään päivittyvät sairasvakuutustiedot, diagnoosit, reseptit, lausunnot ja kävijähistoria. Jopa vammais- ja sairauseläkkeiden maksatus tapahtuu e- tervis kortin avulla. Me suomalaiset olemme kylväneet yhtyeensopimattomiin järjestelmiin jo yli 2 miljardia euroa, eikä homma toimi silti!!!!

Järjestelmäarkkitehti Artur Novek oli mukana kehittämässä tätä alustaa jo 1990 – luvulla . Hän kertoi lehdistöhaastattelussa viime viikolla, että hän selviää henkilökortillaan kaikessa arkena. Hän maksaa veronsa sillä, hoitaa raha-asiansa, äänestää ja allekirjoittaa työsopimuksensa. Järjestelmän pohjana on kansallinen palveluväylä X-road. Suomessa me hirttäydyimme vanhoihin järjestelmiin emmekä osanneet digitalisoitua yhteiskuntaamme laajemmin. Nyt viimein X- road on lisensoitu viimein Suomeenkin. Syy miksi Viro löi muun maailman ällikällä oli yksinkertaisesti se, että Virolla ei ole varaa olla tehottomia.

Viron digikehitys on myös mahdollistanut nuorten luovien ihmisten esille marssin. Esimerkkejä löytyy. Tallinn Music Week levittäytyy 2-8. huhtikuutta ympäri koko kaupunkia. Konserttielämä kukoistaa! Viro ottaa loikkia myös muualla. Virossa voi hakea nyt E- kansalaiskortin kuka tahansa. Viron kansalaisuutta sillä ei saa, mutta se mahdollistaa asioiden hoitamisen maan e- järjestelmillä. Nokkelaa!

Viro on innovatiivinen ja uudistuva, koska sen ei ole tarvinnut tukeutua vanhaan. On rohkeasti rakennettu uudelle pohjalla nopeasti ja ennakkoluulottomasti. Suomalaisten Sotelle siellä nauretaan avoimesti. Yrittäjille Viro on Mekka. Siellä ei ole sellaisia byrokraattisia koukeroita kuin Suomessa. Kioskille ei tarvitse hakea 15 lupaa, kuten meillä. Tietotekniikkayrityksiä syntyy ja kuolee päivittäin, mutta hyvä PÖHINÄ jatkuu!  Innovaatioita Virossa syntyy siksi, että siellä ei ole vanhoja vakautuneita tapoja. Viro joutui epämukavuusalueelle ja joutui ottamaan suunnattomia riskejä, mutta niinhän se on elämässä muutenkin!

Malja siis sata vuotialle Virolle!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
Kokoomuksen Hannu Mänty: Talousasioihin on keskityttävä paremmin tulevalla vaalikaudella Lahdessa
Perussuomalaisten Tuomas Sorsa: Seuraavalla valtuustokaudella kaupungin taloutta pitää tasapainottaa ja työllisyyttä parantaa
Juha Tapiola Vihreät: Tavoitteena on pitää kiinni Lahden kunnianhimoisesta hiilineutraaliustavoitteesta
ARKISTO