Viro on sata vuotta – hakekaamme oppia sieltä!

Eteläinen naapurimme täyttää sata vuotta ja se huomioitava täälläkin siksi, että Viron kohtalo olisi saattanut olla yhtä hyvin meidän kohtalomme, ellemme olisi pistäneet kampoihin Neukkulalle niin maan pärkkeleesti noissa sodissa. Viro on ihme. Sata vuotta täyttävä Viro on ottanut neljännesvuosisadan aikana pikaspurtin teknologian, kulttuuri ja kansainvälisen politiikan huippumaaksi, jonka jalanjäljissä muut kulkevat. Tässä jutussani etsin syitä siihen, mitä virolaiset tekivät oikein ja me härmäläiset väärin?

Tämä 1,3 miljoonainen kansalla on maailman modernein sähköinen terveydenhuoltojärjestelmä. E- tervis on valtion ylläpitämä virtuaalialusta, joka perustuu viiteen keskustietojärjestelmään. Jokaisella kansalaisella on siellä oma “kotisivunsa”, johon on pääsy hänellä itsellään, omalla lääkärillä, terveydenhuollon työntekijöillä ja valituilla ulkopuolisilla. Järjestelmään päivittyvät sairasvakuutustiedot, diagnoosit, reseptit, lausunnot ja kävijähistoria. Jopa vammais- ja sairauseläkkeiden maksatus tapahtuu e- tervis kortin avulla. Me suomalaiset olemme kylväneet yhtyeensopimattomiin järjestelmiin jo yli 2 miljardia euroa, eikä homma toimi silti!!!!

Järjestelmäarkkitehti Artur Novek oli mukana kehittämässä tätä alustaa jo 1990 – luvulla . Hän kertoi lehdistöhaastattelussa viime viikolla, että hän selviää henkilökortillaan kaikessa arkena. Hän maksaa veronsa sillä, hoitaa raha-asiansa, äänestää ja allekirjoittaa työsopimuksensa. Järjestelmän pohjana on kansallinen palveluväylä X-road. Suomessa me hirttäydyimme vanhoihin järjestelmiin emmekä osanneet digitalisoitua yhteiskuntaamme laajemmin. Nyt viimein X- road on lisensoitu viimein Suomeenkin. Syy miksi Viro löi muun maailman ällikällä oli yksinkertaisesti se, että Virolla ei ole varaa olla tehottomia.

Viron digikehitys on myös mahdollistanut nuorten luovien ihmisten esille marssin. Esimerkkejä löytyy. Tallinn Music Week levittäytyy 2-8. huhtikuutta ympäri koko kaupunkia. Konserttielämä kukoistaa! Viro ottaa loikkia myös muualla. Virossa voi hakea nyt E- kansalaiskortin kuka tahansa. Viron kansalaisuutta sillä ei saa, mutta se mahdollistaa asioiden hoitamisen maan e- järjestelmillä. Nokkelaa!

Viro on innovatiivinen ja uudistuva, koska sen ei ole tarvinnut tukeutua vanhaan. On rohkeasti rakennettu uudelle pohjalla nopeasti ja ennakkoluulottomasti. Suomalaisten Sotelle siellä nauretaan avoimesti. Yrittäjille Viro on Mekka. Siellä ei ole sellaisia byrokraattisia koukeroita kuin Suomessa. Kioskille ei tarvitse hakea 15 lupaa, kuten meillä. Tietotekniikkayrityksiä syntyy ja kuolee päivittäin, mutta hyvä PÖHINÄ jatkuu!  Innovaatioita Virossa syntyy siksi, että siellä ei ole vanhoja vakautuneita tapoja. Viro joutui epämukavuusalueelle ja joutui ottamaan suunnattomia riskejä, mutta niinhän se on elämässä muutenkin!

Malja siis sata vuotialle Virolle!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO