Lahden politiikasta puuttuvat avoimuus sekä tehtyjen poliittisten päätösten vastuunkantaminen

Maailmassa käydään juuri tällä hetkellä kirjaimellisesti sotaa demokraattisen ja autoritaarisen järjestelmän välillä. Kaiken poliittisen toiminnan lähtökohtana on valta. Meillä useimmissa länsimaissa on käytössä Montesquieun vallan kolmijako. Yksinkertaisesti se tarkoittaa sitä, toimeenpano-, lainsäädäntö- ja tuomiovalta kuuluvat eri elimille. Tämä toimii varsin hyvin useimmassa EU:n maissa ja USA :ssa, mutta ei enää Turkissa, Unkarissa ja Puolassakin oireillaan. Lahti on erinomainen pienoisesimerkki siitä, mihin salailulla, lainsäädäntöä rikkomalla sekä tiedotuspeittelyllä että suoranaisilla valheilla ajetaan jotain asiaa vailla mitään demokraattisia pelisääntöjä periaatteella: tarkoitus pyhittää keinot.

Tarkoitan nyt tällä hetkellä meille lahtelaisille kulttuurisesti tärkeää KOKO Lahtea. Se on nyt Lahden kaupungin virkamiesten ja päättäjien ymmärtämättömyyden takia erittäin vaikeassa taloustilanteessa. Kaiken takana on kyvyttömyys erottaa Lahden kaupungin ydintoiminnat ja älytön into häärätä yksityisillä tapahtumamarkkinoilla. Kukaan lukuun ottamatta muutamaa rohkeaa lahtelaisvaltuutettua (Ratia, Arvaja, Tapiola ja Aaltonen) ei ole uskaltanut puuttua tuottamattomien ja suuria tappioita aiheuttaneiden lahtelaisten sisaryhtiöiden holtittomaan talousmenoon, vaikka kaikki poliittisilla mandaateilla niiden hallituksissa istuvat ovat varsin hyvin tienneet, mitä niissä puuhataan. Ja elleivät ole tienneet, ovat lukutaidottomia, sillä siksi usein Omalähiö-lehti ja Uusi Lahti ovat näistä laittomuuksista ja Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksistä yrittäneet kertoa lahtelaisvaltuutetuille. Erityisesti tämä koskee Lahti Eventsin ja Koko Lahden hallituksissa istuvien vastuista.

Lahdessa päättäjien ”suojelija” Etelä-Suomen Sanomat kirjoitti vielä viime vuoden kesäkuussa seuraavasti: ”Rajoitusten purkaminen siivitti KOKO Lahden niin hyvään vauhtiin, ettei kaupungilla ole enää tarvetta vahvistaa yhtiön maksuvalmiutta.” Lehti jatkaa vielä samassa artikkelissaan ”Koko Lahden taloudellinen tilanne alkoi helpottaa, kun tapahtumien järjestäminen pääsi vauhtiin koronarajoitusten poistuttua maaliskuun alusta. Konsernijaosto ehti jo jatkaa KOKO Lahden luottolimiitin korotusta kolmella vuodella, mutta joutui perumaan päätöksensä muotovirheen vuoksi.” Lainaukset on poimittu suoraan Etlarista.

Koko Lahden kulttuurin kannalta on valitettavaa se, että myös Koko Lahti Oy uhkaa ajautua suoritustilaan, koska Hämeenlinnan hallinto-oikeus on estänyt sen taloudellisen tukemisen Lahden budjetista mahdollisten EU lainsäädännön rikkomusepäilyjen ja Juha Tapiolan valituksen takia. Hyvä kysymys on, miksi päättäjien tekojen salailu tuntuu olevan Etelä-Suomen Sanomille enemmän tapa kuin vahinko. Monet todelliset lahtelaiset toki tietävät tämän, koska tiedostavat tämän lehden omaksumaksi linjaksi. Todellisuudessa Lahti Eventsin ja Koko Lahden toimitusjohtaja Emilia Mäki noudatti vain Lahden kaupungin hallituksen päätöksen tehneiden jäsenten mielipiteitä. Hänen osaamattomuuttaan suojeltiin niin päämediassa kuin Lahden johdossakin kuin neitsyt Marian impeyttä. Kaikki tietävät nyt seuraukset.

Mika Mäkinen syyllistyi kuntalain 92 § vastaiseen toimintaan hyväksyessään esimiehensä määräyksen. Lahden kaupunginhallitus laiminlöi kuntalain 39 §:n määräämän laillisuuden valvonnan. Lisäksi kaikkia Lahti Eventsin ja Koko Lahden hallituksen jäseniä on sitonut koko ajan osakelainsäädännön vahingonkorvausvastuu, jotka on määritelty osakeyhtiölaissa kohdassa 624/2996. Erityisen hyvin tämän ovat tienneet Ripatti ja Koskinen, jotka ovat tienneet niistä Lahti Eventsin vanhoista vastuista, kuten esim. Hyvinkään GP.n moottorikisojen tappiot. Ne Koko Lahti joutui irtisanomaan kannattamattomina.

Tätä Keisarin uudet vaatteet -leikkiä ja vastuunpakoilua on käyty lahtelaisten veronmaksajien rahoilla ilman häpyä 7 miljoonalla eurolla! Jokainen veronmaksaja voi miettiä, mitä tällä hukatulla rahalla olisi voinut hankkia esim. Lahden kouluihin. Tämä kaikki olisi voitu Lahdessa välttää noudattamalla avoimuutta, demokratiaa ja Suomen lakia. Vääriä investointeja voidaan tehdä missä tahansa organisaatiossa, kuten Fennovoiman ydinvoimalapäätöksessä Pyhäjoella. Kaikki kaatui Venäjän hyökkäyssodan takia. Tarkoittaako tämä Lahdessa nyt sitä, että poliittisesti kukaan ei ole vastuussa tekemistään laittomista päätöksistä koskaan? Suosittelen kaikille Lahden kaupungin hallituksen jäsenille ja valtuutetuille iltalukemiseksi Juha Lampisen Kuntalehdessä 14.12.2022 julkistamaa Oikeusministeriön selvitystä korruptiosta, joka rehottaa kunnissa rauhassa kenenkään tekemättä mitään! Lahti on juuri tällä tiellä.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunta jatkaa vuokralaisena Liipolassa
Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
ARKISTO