Vaarantaako Lahden pormestarimalli demokratian?

Lahden kaupunginvaltuusto hyväksyi pormestarimallin käyttöönoton. Päätös syntyi selvin numeroin 42-17. Lopullisessa äänestyksessä esitystä vastaan oli Lahden poliittisesta eliitistä vain kokoomuksen Sari Niinistö, joka halusi että päätös olisi tehty vasta maapoliittisen kuntauudistuksen selvittyä. Päätös syntyi 12.3.2018 ja sitä voidaan pitää monin tavoin arveluttavana suoran demokratiavajeen puuttumisen takia. Vaarana ovat poliittiset hyvä velijärjestöt , nepotismi ja rakenteellinen korruptio!

Keskustelua käytiin vain kaksi tuntia ja ainoa järkevän kysymyksen teki keskustelun lopussa Sari Niinistö itse:”Rehellisesti. Kuka meistä valtuutetuista korvaisi kaupunginjohtajan? Puoluepoliittinen osaaminen ei vielä pätevöitä kaupungin johtamiseen”, latasi Niinistö napakasti. Myöhemmin Niinistökin tosin äänesti pormestarimallin puolesta. Puhelimessa kysyessäni asiaa vielä kerran, hän oli edelleen kriittinen ja haluaisi, että nimet pitäisi olla ainakin tiedossa reilusti ennakkoon lahtelaisille.

Valtuuston suurista ryhmistä SDP oli yksimielisesti ja kokoomus lähes yksimielisesti pormestarimallin takana. Myös muutkin valtuustoryhmät tukivat mallia, paitsi perussuomalaiset. Tässä asiassa he olivat yllättävän suoraselkäistä. Ihmetyttääkin olivatko persut tosissaan liikkeellä vai keräilivätkö he taas vain populismipisteitä?

Tosiasia kuitenkin on, että malli on erittäin kallis Lahdelle . Sen vuotuiset kustannukset nousisivat lähelle 500 000 euroa , kaikkine avustajineen ja suhmuroitsijoineen. Lahtelaiset saisivat pääpormestarin lisäksi kaksi apupormestaria, jotka valittaisiin Lahden kaupunginvaltuutetuista. Pormestarimalli lisäisi hallintoa ja rasittaisi Lahden muutenkin heikkoa taloudellista tilannetta, eikä takaisi Lahdelle mitään etuja missään. Tilalle tulisivat ammattijohtajan asiantuntemuksen puolueeton puuttuminen sekä byrokraattiset että salaiset kabinettisopimiset pienessä piirissä.

Vielä oudommaksi ja käsittämättömämmäksi käy Lahden valtuuston pormestarimalli, jos sitä ajatellaan siitä lähtökohdasta, että uusi 4-3 äänin syntynyt Hyvinvointiyhtymä vie Lahdesta tärkeitä euroja ja työpaikkoja valtavasti. Arviot ovat puolet Lahden nykyisestä budjetista tai enemmän, työpaikkojen tarkkoja menetyksiä ei ole tiedossa vielä. Mihin tarvitaan kolmea politrukkia valvomaan lahtelaisten veronmaksajien kavennettuja etuja valtuustossa?

Pormestarimalli mahdollistaisi korruption esimerkiksi kiinteistöbisneksessä ja tekisi päätöksistä
entistä läpinäkymättömämmän pienen piirin puuhastelun. Ahneet lahtelaiset politrukit hakisivat tuen omista sidosryhmistään ja kaupittelisivat sen ymmärtämättömälle Lahden valtuustolle helposti.

Kun Lahden arvioitu väestöennuste 150 000 asukasta vuoteen 2030 menessä ei toteudu, vaan jopa laskee 117 00:een, kaventuu pormestareiden arvioitu työsarka huomattavasti. Pätevä, uusi kaupunginjohtajamme Pekka Timonen tuskin jää kolmen ”vilttiketjupojan” alaiseksi kansliapäälliköksi? Onneksi kansanliikeitä pormestarimallin purkamiseksi Lahdessakin on jo syntynyt! Nyt pökköä pesään ja politrukit kumoon! Eläköön demokratia!

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
Kokoomuksen Hannu Mänty: Talousasioihin on keskityttävä paremmin tulevalla vaalikaudella Lahdessa
Perussuomalaisten Tuomas Sorsa: Seuraavalla valtuustokaudella kaupungin taloutta pitää tasapainottaa ja työllisyyttä parantaa
Juha Tapiola Vihreät: Tavoitteena on pitää kiinni Lahden kunnianhimoisesta hiilineutraaliustavoitteesta
ARKISTO