Amerikkalainen unelma on köyhiltä karannut – syttyykö sisällissota vai johtaako kaikki kurjistumiseen?

Moni eurooppalainen miettii jo nyt, mitä tapahtuu, jos Donald Trump voittaa presidentin vaalit ensi vuonna. Suistuuko maailman johtava suurvalta sisäiseen kaaokseen ja syttyykö siellä sisällissota ? Jatkuuko köyhien ja rikkaiden vastakkainasettelu ja USA:n eliitti siirtyy aidatuille turva-alueille, joita vartioivat yksityisarmeijat ja yhä lisääntyvä turvamiesten joukko?

Tätä tilannetta kannattaa myös Suomessa tarkastella, sillä rientävätkö jenkit pelastamaan taas Euroopan ja Naton, jos tyytymätön suuri republikaanienemmistö evää rahat Ukrainalta? Jakautuuko kansa kahtia, koska merkittävä osa kansasta ei hyväksy nyt vallitsevaa järjestystä ja valtaa pitävä eliitti ei taas välttämättä kykene puolustamaan sitä?

USA on juuri nyt kolmannessa vallankumoustilanteessaan, jolloin taas kerran kansakunnan veri punnitaan. Ensimmäisen kerran vastaavat jännitteet purettiin sisällissodassa 1861-1865, toisen kerran Franklin Roosevelt järjesti 1930- luvulla New Deal uudistuksen, jolla turvattiin silloin yhteiskuntarauha. Asiasta kannattaa todella huolestua, sillä kaikki merkit viittaavat siihen , että
amerikkalainen unelma on jo vuosia ollut samanlainen unelma kuin lottovoitto melkein 200 miljoonalle amerikkalaiselle! Siispä dataa tarkastelemaan ja lukemaan tutkijoiden ajatuksia.

Amerikka on korkean teknologian maa eittämättä ja siellä ovat tällä hetkellä maailman parhaat yliopistot, joihin muiden maiden eliitti ja omalta kansaltaan rahaa varastaneet diktaattorit ja arabit lähettävät lapsensa huippukalliisiin yksityiskouluihin ja yliopistoihin. Loistavaa historioitsijaa Peter Turchin käsittelee uudessa kirjassaan ”End times” eli Lopun aikoja. Hän lataa dataa pöytään ja hahmottelee näiden pohjalta erilaisia skenaarioita tulevaisuudesta USA:ssa.

Toinen historioitsija Heather Cox Richardson näkee Trumpin todellisena uhkakuvana sekä yhteiskuntajärjestykselle että amerikkalaiselle demokratialle. Laatulehti The Guardianin haastattelussa hän totesi tylysti, että Trumpin vaalivoitto merkitsisi amerikkalaisen demokratian loppua, sillä siksi selväksi hän on tehnyt aikeensa koko kansakunnalle selväksi.

Filosofi Susan Neiman kirjoittaa rohkeasti uudessa kirjassaan ” Left is not Woke”, että yhteiskunnallinen raivo on oikeutettua silloin, kun kansalaiset tiedostavat, että epäkohdat olisi mahdollista korjata, mutta poliittiset johtajat eivä tee mitään parannusten eteen. Neimanin mielestä markkinafundamentalismin opit kaventavat amerikkalaisten äänestäjin mielikuvitusta ja molempien
puolueiden huuto: ”Amerikka on maailman paras maa” kaikuvat kuuroille korville, koska kansalaisten nykyistä hyvinvointia mittaavat indikaattorit todistavat täysin päinvastaista.

Siispä tarkastellaanpa näitä indikaattoreita hivenen lähemmin. Siinä missä Suomessa meillä on lailliset oikeudet vuosilomaan, vanhempain vapaaseen ja terveydenhoitoon amerikkalaisilla on vain etuuksia, jotka ovat kiinni työnantajan pelkästä hyvästä
tahdosta. Entinen suuri lähes 60 miljoonan keskiluokka on menettämässä otteensa ja polarisaatio USA:ssa jatkuu. Eliitti eli noin 10-20 miljoonaa elää unelmaansa kykenemättä käsittämään, mitä maassa on tapahtumassa.

Vailla korkeakoulututkintoa olevien amerikkalaisten reaalipalkat ovat pudonneet ja laskeneet vuosina 1976- 2016. Tämä ryhmä ei ole mikään pieni marginaaliryhmä, vaan heitä on koko Yhdysvaltojen väkiluvusta eli 300 miljoonasta jopa 67 prosenttia.
Köyhimmät amerikkalaiset noin 40 miljoonaa joutuvat tekemään useaa työtä tullakseen yksinkertaisesti toimeen ja elättäkseen perheensä. Työttömyys, automaatio ja tulevaisuuden näkymät koskevat myös keskiluokkaa, samalla kun suuryritysten valta USA:ssa kasvaa.

Walmartia, Amzonia tai Metaa eivät todellakaan kiinnosta köyhät, sillä niille ne ovat vain potentiaalista halpaa työvoimaa.
USA:ssa vain peruskoulutuksen varassa olevien ihmisten sivistystaso aiheuttaa sen, että trollit ja
suoranainen poliittinen valehtelu uppoaa heihin paremmin. Ihmisten karsinointi ja yksinkertaistaminen on Jenkeissä nyt täyttä totta ja ennen kansalaisia yhdistävät tekijät alkavat kadota.

On olemassa vain ME ja NE. Entinen maailman mahtavin valtio on sotkenut asiansa pahasti. Politiikka toimii USA:ssa nyt täysin rikkaiden ehdoilla! Keskiluokka kurjistuu ja katsoo tätä menoa vierestä kuin sylikoira. USA:ssa toimii eräänlainen mielenkiintoinen”varallisuuspumppu”, joka takaa pienelle eliitille uskomattoman elintason. Se on kuitenkin myös eniten yhteiskunnallista tasapainoa horjuttava mekanismi, toteaa historioitsija Peter Turchin napakasti.

Yhdysvaltojen pitkät maantieteelliset etäisyydet ja eri osavaltioiden suuri erilaisuus tekevät poliittisista äänestyskartoista ensiarvoisen tärkeitä ja ns. vaa’ankieli osavaltiot joutuvat todelliseen paineeseen, kun ääniä taas kerran lasketaan vuoden 2024 vaalissa , jossa kaksi eläkeläistä Biden ja Trump kisaavat. Trump käy ovelasti sotaa eliittiä vastaan ja häntä äänestävät ”ruostealueen” uskonnolliset fanaatikot ovat todella kyllästyneet jenkkieliitin. Kurjistuminen ja eliitin ylituotanto ovat Trumpin aseita. Miten demokraatit eli Jenkkien demarit vastaavat?

Juhani Melanen

Lähteet: Peter Turchin, ”End Times” 2022, Susan Neiman, ”Left is no Woke” 2020

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Amerikkalainen unelma on köyhiltä karannut – syttyykö sisällissota vai johtaako kaikki kurjistumiseen?

  1. Koskahan Arvon Kolumnisti on viimeksi käynyt Amerikan mantereella?
    Vai onko vain puolueellisen Ylen ns. TIEDONvälityksen varassa…

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen: Lahden tunnettuutta pitää vahvistaa ja mielikuvaa rakentaa yhä vetovoimaisemmaksi
Nikkilän kartanosta Lahden kaupunginosaksi -kirja julkaistaan marraskuun lopussa
Liipolan ”likka” Jonna Hakala Hawaiji Ironman -kilpailun ikäluokkansa paras
Launeelainen Juha-Pekka Forsman: Postilaatikkoihin kohdistuva ilkivalta on loputtava!
Niin maailma muuttuu Eskoseni! – Reunasen Nummisuutarit haastaa katsojat uudella tulkinnallaan
Muusikko Lipa Liukkonen: Nyt haetaan uutta vauhtia soolouralle
Sivistyslautakunta mukaan järjestyssäännöillä voi puuttua kännyköiden käyttöön
Miksi Kisapuiston suunnitelmissa on veronmaksajille halvin ja ainoa UEFA 3 -tason suunnitelma jätetty huomioimatta?
FC Lahden Mika Halttunen: Kisapuisto on äärimmäisen tärkeä koko jalkapalloperheelle
Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto: Valokuitu on kaikista luotettavin ja tehokkain tapa siirtää tietoa
Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
ARKISTO