Venäjä on kleptokratia ja maailman epäinhimmillisin poliittinen toimija

Vanha poliittinen vitsi neuvostoajasta kertoo totuuden koko kansakunnasta. Siinä Hrutshev lyö vetoa, että katsomatta junavaunusta, hän pystyy sanomaan, missä itä-sateliitissa ollaan vain työntämällä kätensä ulos. Kaikki ihmettelivät tätä. Hän kertoi, että Itä-Saksassa puristettin käsiä, tsekeissä syljettin ja kotona vietiin kello.

Aloitan tosiasiasta: Venäjä ei kuulu Eurooppaan, vaan Aasiaan. Tästä seuraa se, että venäläisiä ei voi arvioida eurooppalaisilla mittareilla, minkä virheen useimmat länsimaat tekivät luodessaan energiariippuvuuden siitä. Venäjä ei usko mihinkään muuhun kuin voimaan. Kansa on erilainen, koska täysin erilaiset sosiaaliset ja poliittiset käytöstavat ja uskomukset ovat juurtuneet ja kierouttaneet heidät jo vuosikymmeniä sitten tahdottomaksi yksinvaltaa totteleviksi marioneteiksi. Olemassaolon katkera taisto on hionut heistä arkipäivän selviytyjiä. Uskomattomat varallisuuserot, valtava byrokratia ja kalliin armeijan ylläpito vaatii heiltä notkeutta jokapäiväisessä elämässä. Venäjällä perhettä ei useinkaan ole yksinkertaista elättää, vaan se vaatii luovuutta, lahjuksia, varastamista ja erilaista suhdetoimintaverkkoa kuin länsimaissa.

Tästä syystä varastamisesta on tullut täysin hyväksyttävä tapa selviytyä harmaasta arjesta. Tämä näkyy kaikissa yhteiskuntaluokissa uskomattoman laajamittaisena varastamisena ennen kaikkea valtiolta. Eihän se periaatteessa ole keneltäkään pois! Venäjällä ei toimi mikään ilman voitelua. Tämän tietävät aivan varmasti kaikki suomalaiset yrittäjät jo vuosikymmenien ajalta. Neuvostoajan jälkeen sama tapa jatkui äiti-Venäjällä, jopa röyhkeämmin. Yksityiset oligarkit ryöväsivät bulvaanien avulla Venäjän luonnonrikkaudet ostamalla oppimattomalta kansalta optiot ja valtakirjat suunnattomiin öljy- ja maakaasuvarantoihin petoksella, kuten maan tapa on aina ollut.

Venäjällä on vuosisatoja ollut tapana huijata tyhmää ja potkia naivia sopimukseen uskovaa päähän aina, kun siihen on mahdollisuus. Tämä on venäläinen luonteenvika, joka on niin musikalla kuin tavallisella byrokraatilla. Erityisen käyttökelpoiset kohteet ovat olleet länsimailla ns. ”hyödylliset idiootit”, jotka ovat aina uskoneet tähän suureen venäläiseen valheeseen, vaikka aitoa tietoa olisi ollut saatavissa helposti tutkimalla faktoja ja tilastoja.  Suurin ongelma on täysin kehittymätön Venäjän yhteinen verotus, joka on luonut kokonaisen varjotalouden. Venäjän pankkijärjestelmä on mahdollistanut Putinin ja oligarkkien omistamien pankkien kautta laajamittaisen rahanpesun ja rikollisten varastettujen varojen piilottamisen ympäri maailmaan veroparatiiseihin.

Neuvostoajan raakuudet, kaoottisuus, primitiivisyys ja joukkomurhat ovat selvästi nyt näkyvissä Ukrainan sodassa. Selvästi kaikesta näkyy, että Suomen rekkapysäkkien venäjänkieliset kyltit, joissa neuvotaan länsimaisen wc:n käyttö, ei ole saavuttanut vieläkään tavallista venäläistä. Niin kauan kuin tsaari Putin on vallassa tähän kleptokratiaan ei ole tulossa muutosta. Oppositio, protestit ja tyytymättömyys pidetään aisoissa äärimmäisillä kuritoimilla, joissa ihmishenki ei ole minkään väärtti. Venäjän historian masentavimpia piirteitä on ollut rauhallisten kehityskausien täydellinen puuttuminen. Toinen näkyvä piirre on keskiluokan puuttuminen asioihin, jotka se kokisi tärkeiksi.

Muutoksen mahdollisuudet ovat rajallisia. Ainoa mahdollisuus muutokseen piilee ”tulevaisuuden sukupolvessa”, joka on syntynyt 2000- luvulla eikä ole nähnyt kuin Putinin yksinvaltiuden pyskopatian seuraukset, joilla tavallisen kansan asemaa on jatkuvasti rajoitettu, kiristetty ja pakotettu kuosiin. Pystyvätkö Venäjän internet-suodattimet estämään tämän nokkelan nuorisojoukon tiedonsaantia? Epäilen, sillä heidän kykynsä käyttää maailman laajuista sosiaalista mediaa on aivan toinen kuin heidän vanhempiensa. He pitävät omilla keinoillaan avoinna tietoavaruutta ikäisten kavereidensa kanssa ympäri maailmaa, ehkä paremmin kuin tiedämmekään.

Uskon, että tulevaisuudessa nämä nuoret nousevat joukolla vastustamaan nykyistä tärkeimpien poliittisten ja hallinnollisten piirien kyynisyyttä ja täydellistä osaamattomuutta, joka perustuu pelkästään omanedun tavoitteluun ja ahneuteen. Onneksi Venäjän kansalla on myös uskomatonta kärsivällisyyttä ja sinnikkyyttä. Nyt tarvitaan enää sitä kiukkua, jolla muutoksen voimat potkaistaan liikkeelle.

Lopuksi pieni anekdootti. Venäläisessä ruokapöydässä äänestettiin, mitä halutaan. Kaikki äänestivät jäätelön puolesta, mutta kun äänet olivat lopullisesti laskettu, borssiiin päädyttiin.


Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

5 thoughts on “Venäjä on kleptokratia ja maailman epäinhimmillisin poliittinen toimija

 1. ”Vanha poliittinen vitsi neuvostoajasta kertoo totuuden koko kansakunnasta.”
  ”Venäjä ei kuulu Eurooppaan.”
  ”Kansa on erilainen, koska täysin erilaiset sosiaaliset ja poliittiset käytöstavat ja uskomukset ovat juurtuneet ja kierouttaneet heidät jo vuosikymmeniä sitten tahdottomaksi yksinvaltaa totteleviksi marioneteiksi.”
  ”Tämä on venäläinen luonteenvika, joka on niin musikalla kuin tavallisella byrokraatilla.”
  Poimin tekstistä vain muutaman kohdan, joiden olettaisin kaikkien niiden tarttuvan, joilla on edes jonkin verran kokemusta Neuvostoliitosta ja Venäjästä. Haluaisin tietää mikä on lehden päätoimittajan vastuu lehden sisällöstä ja miten päätoimittaja olettaa tällaisen kirjoituksen vaikuttavan nuorisoomme, joilla suurin osa Venäjä tietämyksestä välittyy Venäjän hyökkäyksen aiheuttamaan kuohuntaan? Hituistakaan en yritä puolustella enkä puolustele Putinin johtamaa politiikkaa.

  1. Hei, samaa mieltä. Todella vastenmielistä ja vastuutonta touhua lehdeltä, kun tietävät kuitenkin, että tällaiset kirjoitukset lisäävät kansalaisten parissa oikeutta ryssittelyyn ja vihaamaan entistä enemmän venäläisiä.

 2. Hei, toivoisin Juhani Melasen kirjoituksiin halveksivasta ja rasistisesta sanankäytöstä tasavertaisuutta ilman sensuuria myös tulevaisuudessa. Koska hän suo käytettävän ryssä-sanaa ja te myös annatte hänelle täysvapauden kirjoitella mitä lystää, niin tulevaisuudessa haluan nähdä tasavertaisuuden nimissä myös teidän lehdessä neekeri- tai tsuhna-sanan käytön samantapaisessa asiakontekstissa, kuin tämänviikkoisessa lehdessä. Koska muuten pidän teidän lehteä halveksivana ja vain yhtä etnisyysperää loukkaavana ja muut kunnioittavana. Asioista voi olla eri mieltä ja pitääkin, mutta toisten solvaaminen ja pilkkasanojen käyttö ei kuulu sivistyneeseen ja tapakulttuuriin. On mielenkiintoista myös nähdä miten tällaiset julkaisut vaikuttavat koko lehden kielteiseen imagoon.

 3. Melanen muutenkin kuuluisi erottaa, jos ei osaa kirjoitella ilman muiden solvaamista ja pilkkaamista, ei ole muuten ensimmäinen kerta, kun olen lukenut kyseisen herran ”sivistynyttä” ajattelua kyseisessä lehdessä. Ja vastuu kuitenkin on lehdellä, mitä höpinöitä julkaisevat.

 4. KOLUMNISSA ON TOTUUS ja TODISTETTU UKRAINASSA!

  Venäjän yritys- ja rahoituskoulutus University of Helsinki
  Vuosikurssi 1992 – 1993
  – Venäjän lähialueiden yritys- ja rahoitusasiantuntijakoulutus – Venäjän talous ja yhteiskunta – Suomen ja venäjän välinen kauppa – Yritystoiminta Venäjällä – Rahoitus- ja maksuliikenne

  Muu koulutus
  Heinäkuu 2009 – Kesäkuu 2010
  Venäjänkieli ja kulttuuri
  Venäjänkielen ja kulttuurin koulutusohjelma

  JA täältä lisää HYBRIDIVAIKUTTAMISTA …. https://english.pravda.ru/…/151537-russia_oil_gas_embargo/

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Perhepäivähoitaja Marika Rosti: Perhepäivähoito on lapselle paras vaihtoehto
Kirsikankukkajuhlasta on tarkoitus tehdä perinne
Opiskelija Nea Pellinen Juliste ei ole todellakaan heti valmis
FC Lahti uusien haasteiden edessä
Vanhempi konstaapeli Teppo Rainio: Poliisi haluaa läsnäolollaan vaikuttaa, että mopomiitit ovat rauhallisia
Liikunnanopettaja Pertti Vartiainen: Kisapuisto on ainutlaatuinen liikuntakeidas keskellä kaupunkia
Lähikuvassa: ”Demokratian terrieri” valtuutettu Pertti Arvaja
Jorma Ratian valtuustokysymyksen taustat
Kansanedustaja Mira Nieminen: Olen haaveillut kansanedustajan työstä pitkään
Matti Kataja ei lämpene Lahti Energian myynnille
Tutkintomestarit haluavat olla varmistamassa ammattiopetuksen laatua
Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
ARKISTO