Yrittääkö Lahden ”poliittinen mafia” kieltää kaiken vastuunsa Lahti Eventsin ja KymiRingin laittomuuksista?

Olen ensin vihaisena ja nyt jo hieman huvittuneena seurannut vuosia tätä näytelmää, jolle olen antanut nimen ”Lahti Eventsin ja KymiRingin laiton ja rikollinen toiminta Lahdessa”. Nyt Erityinen tarkastus viimein paljasti kaikki epäilyni oikeaksi, vaikka olen tiennyt olevani oikeassa koko ajan. Kirjoitin asiasta varmasti ensimmäisenä Lahdessa, Omalähiössä jo vuonna 2017 ja sen jälkeen yhteensä yli 20 kirjoitusta eri lahtelaisiin medioihin. Erityisen tarkastuksen asiakirja on julkinen asiakirja, jonka saa pyynnöstä, mutta sehän olikin raakile eli vain osatotuus, joka oli pimitetty ”neuvostotyyliin”, vedoten Lahden sisaryhtiön liikesalaisuuksien paljastumiseen. Minkä liikesalaisuuksien? Jokainen viitseliäs ja huolestunut Lahden valtuuston jäsen olisi voinut tutustua jo aiemmin tilintarkastusasiakirjoihin jo ennen lopullista Eventisin lopettamispäätöstä. Miksi ei nyt tehty normaalia, asiallista konkurssia? No siksi, että siitä olisi selvinnyt laaja Eventsin saajaluettelo ja mahdolliset laittomasti tehtyjen vakuudettomien lainojen vastuuhenkilöt. Yhtiölain mukaan on yksiselitteistä, että Lahden Eventsin hallituksen jäsenet ovat korvausvastuussa tekemistään laittomista päätöksistä. He kaikki tiesivät tehdessään päätöksen ja sitoutuessaan 2 miljoonan ennakkomaksuihin KymiRingin ratayhtiölle, että päätös on laiton, koska Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös oli jo heidän kaikkien tiedossa! Toimiko toimitusjohtaja Emilia Mäki laittomasti, koska noudatti suoraan kaupunginjohtaja Pekka Timosen ohjeita eikä tehnyt sellaisia toimenpiteitä, jotka jokaisen toimitusjohtajan olisi pitänyt tässä tilanteessa tehdä eli jätti tekemättä riskianalyysin tai edes riskienhallintasuunnitelman suostuessaan vakuudettomaan lainaan?

On selvitettävä perinpohjaisesti, onko myös Lahden kaupunginhallitus syyllistynyt peittely-yritykseen mahdollisessa Lahden kaupunginjohtajan laittoman vakuuden antamisen hyväksymisessä Lahti Eventsille? Onko kaupunginjohtaja tai asian hänen puolestaan esitellyt Mika Mäkinen syyllistynyt myös rikokseen tai tahalliseen virkavirheeseen esitellessään tämän asian? Vaikka hänelläkin oli jo hyvin tiedossa, että esittelemänsä asia oli laiton, koska hänkin tiesi Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätöksen rahallisesta tukemisesta olevan laiton? Eikö hän ollut tietoinen esittelijän vastuustaan?

Kaupunginhallitus ei ollut ajan tasalla, sillä sen olisi pitänyt saattaa tukipäätös ehdottomasti Lahden valtuuston päätettäväksi, koska sen rooli oli täysin ristiriitainen konserniohjesäännön kanssa. Kaupunginhallitus ei voi samaan aikaan olla päättämässä asiasta, jossa sillä on myös valvontavastuu! Miksi Kaupunginhallitus jätti tekemättä Timosen päätöksestä ja KymiRingin sopimuksesta kirjallisen lausunnon? Tämä oli tietoisesti tehty päätös, jonka laillisuus on tutkittava nyt Lahden kaupungin valtuustossa rikosasiana, mutta tehdäänkö näin? Kykeneekö Lahden valtuusto viimein Eventisin ja KymiRingin tapauksessa ottamaan puolueettoman kannan vai haluaako se päästää ilmeisesti laittomia päätöksiä tehneet taas kerran pulasta?

Kun tätä koko kiusallista asiaa on lähdetty viimein purkamaan useiden Juha Tapiolan ja Seppo Korhosen tekemien oikaisuvaatimusten, kanteluiden, valitusten ja rikosilmoitusten takia, on Lahen ”poliittinen mafia” ollut pääosassa tässä peittelytoimissa ja tietojen salaamisessa. Asia olisi hautautunut ja mahdolliset syylliset olisivat päässeet pälkähästä ellei tuomari Jorma Ratia olisi ottanut tehtäväkseen Lahti Eventsin toiminnan arvioinnin ja sen täysin kannattamattoman liiketaloudellisen tilan selvittämisen. Hän on se näytelmäni seriffi, joka toimi tässä farsissa tavallisen lahtelaisen veronmaksajan asialla, mutta mitä hän sai palkakseen? Nuhtelut kaupunginjohtaja Pekka Timoselta ja täysin käsittämättömän syytöksen Lahden kaupunginhallitukselta Lahti Events Oy:n toimitusjohtaja Emilia Mäen kiusaamisesta!

Lopuksi se tärkein kysymys! Mistä ja miksi Lahden lakimiehet saavat palkkaa?

Juhani Melanen

Lähteet: Dreyfus juttu; Emile Zola, 1906 sekä Kaikki Kuninkaan miehet; Rober Penn Warren, 1949

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

1 kommentti “Yrittääkö Lahden ”poliittinen mafia” kieltää kaiken vastuunsa Lahti Eventsin ja KymiRingin laittomuuksista?

 1. Loistavaa Jussi:
  että jaksat/uskallat/osaat
  tonkia tätä tunkiota
  nimeltä LAHTI.

  Joulun Siunausta –
  T. Liuta ihailijoitasi.

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
ARKISTO