Saamaton Lahden valtuusto on antanut vallan virkamiehille

Lahden poliittinen tilanne vaikuttaa koomiselta ja siinä on todellisia farssin aiheita siksi, että Lahden valtuustoa viedään kuin pässiä narussa. Tämän on mahdollistanut Lahden hampaaton kaupunginhallitus, joka ei ole millään tavalla valvonut virkamiestensä ”älyttömiä” edesottamuksia. Esimerkkejä riittää. Pahimmat ovat olleet pormestarimalli (onneksi torpattiin), Liisu, Harjun terveysaseman vallan siirtäminen Mehiläiselle, Etelä- Lahden ja Ahtialan terveysasemin lakkauttaminen, Paavolan kampuksen myyminen ruotsalaisille, Lahden konserniyhtiöiden valvonnan pettäminen, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ongelmat valituksineen, väestöennusteiden täydellinen yliarviointi, kalliiden pyöräteiden rakentaminen, älyttömän matkakeskuksen rakentaminen, miljoonien työttömyyssakkojen turha maksaminen, Kisapuiston saneerausongelmat jne. Tätä luetteloa voisi jatkaa, mutta en katso sitä tarpeelliseksi, koska Lahden valtuustokaan ei tunnu käsittävän, mitä päätöksiä se on ymmärtämättömyydessään tehnyt?

Valtuusto ja hallitus ovat antaneet vallan avaimet hillopurkkiryhmyreilleen, jotka ovat marionetteina toteuttaneet Lahden kaupunginjohtajan päätökset kyseenalaistamatta kertaakaan niiden laillisuutta tai ymmärtämättä päätöstensä asiasisältöjä. Tämän kaiken takana on älykäs virkamiesjohto, joka on kyennyt manipuloimaan valtuutetut päätöstensä taakse. Lahden konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen on saanut seikkailla optioidensa kanssa miten haluaa. Nyt näistä on aiheutumassa tappiota 50 miljoonaa euroa. Miksei kukaan ole uskaltanut painaa jarrua, vaikka Lahden tarkastuslautakunta on todennut tämän toiminnan laittomaksi jo useana vuonna? Väitän, että Lahden nykyvaltuutettujen kompetenssi ei ole riittänyt millään tasolla seuraamaan itse tekemiensä taloudellisten päätösten seuraamuksia. Tämän tietäen ”hurlumhei-henki” on saanut jatkua näin kauan. Demokratia on upea asia, mutta kyvyttömyys tajuta sen henkeä antaa mahdollisuuden siirtää valta sellaisille, joiden taka- ajatuksena ovat vain oma etu ja hyöty. Näitä päättäjiä Lahdessa tällä hetkellä liikaa. Elleivät lahtelaiset veronmaksajat tajua tätä, nostan myös minä kädet ylös! Olen kokenut ahdistusta jo vuosia siitä, että mediassa jo kauan esittämäni kunta-asiat ovat osoittautuneet kumman usein tosiksi. Tämä on tarkoituksellista kissan hännän nostoa. Silti vain harva valuutettu on välittänyt tuon taivaallista esittämistäni Lahden ongelmista tai yrittänyt toimia oman järkensä mukaan. Useimmat näin tehneet ovat joutuneet eroamaan monasti ryhmistään, koska eivät ole voineet katsella nykyvaltuuston menoa enää suljetuin silmin!

Lopuksi räikein esimerkki väärästä ja laittomasta vallankäytöstä. Jorma Ratia teki asiallisen valtuustokysymyksen KymiRingin tukemisesta Lahden veronmaksajien rahoilla. Asiasta on olemassa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös, joka yksiselitteisesti kieltää tämän tukemisen. Silti Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen on myöntänyt lainaa lahtelaisten veronmaksajien rahoista kaksi miljoona euroa KymiRingille omalla päätöksellään. Oikeutetusti voidaan kysyä, eikö hän itse tunne Lahden konserniohjeita lainkaan? Siellä sanotaan aivan selvästi, että Lahden kaupunginjohtajan on valvottava konseriniyhtiöitään hyvän hallintolain edellyttämällä tavalla. Timosen toiminnan valvoja taas on Lahden kaupunginhallitus. Vastineessaan Timonen väittää, että hän ei ole vastuussa konserniyhtiöden taloudesta. Ei olekaan, mutta hän on vastuussa niiden valvonnasta! Uskaltaako kukaan tulevista uusista valtuutettuista tehdä asiasta poliisille tutkintapyyntöä?

Lopuksi! Miten konkurssikypsällä Koko Lahdella on varaa ostaa koko etusivun mainos päämediassa? Eikö tämä mainonta olisi pitänyt tasapuolisuuden ja demokratian nimessä pitänyt kohdistaa myös kaikkiin lahtelaisiin medioihin? Lahtelaiset veronmaksajat eivät todellakaan ole niin tyhmiä kuin Lahden virkamiehet ja kaupungin johto luulevat ja varmasti näkevät tämän kaupungin kannattamattomien konserniyhtiöiden”valkopesun” ja törkeän manipuloinnin läpi. Oikeutetusti voidaan kysyä, onko tämä mennyt poliittinen valtuustokausi ollut vastuullista yhteisten asioiden hoitamista vai harrastelijamaista nöyrää alistumista ”virkamieskorruptioon”?

Juhani Melanen
Lahtelainen veronmaksaja

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Maakuntajohtaja Niina Pautola-Mol: On luksusta juoda vettä suoraan hanasta ja pulahtaa puhtaaseen järveen uimaan
Omalähiö lomailee 5.7. – 1.8.
Projektipäällikkö Jari Volanen: Patomäen kentällä tehdään nyt viimeisiä maastomuotoiluja ja vihertöitä
Perussuomalaisten kannatus kasvoi huomattavasti Lahdessa, vanhat puolueet menettivät valtuustopaikkoja
Nuorille on kustannettava ehkäisy yhteiskunnan varoista
Tutkija Ilkka Jokipii: Täsmällisiä muistiinpanoja ei ehditty tekemään Hennalan vankileirillä
Harri Koski: Saunalautta on merimiehen kesämökki
Markku Karjula: Lahden vahvuutena on se, että täällä on tapahtumia ympäri vuoden
Puheenjohtaja Marju Markkanen: Lahteen on tehtävä liikuntastrategia ja sen laatimistyössä on oltava poikkihallinnollinen edustus
Ex-kaupunginvaltuutetut Heikki Laine ja Onerva Vartiainen: Asioihin pitää perehtyä huolellisesti ennen kuin niistä päätetään
Hannu Salminen: Kulttuurin rahoitus tulee saada kokonaisuudessaan valtion budjettiin
Maisema-arkkitehti Maria Silvast: Renkomäen sorakuoppa-aluetta maisemoidaan virkistyskäyttöön
Kuntavaaliehdokkaita on koulutettu ja rekrytoitu lisää tauon aikana
Francis McCarron: Eteläisen kehätien valmistuminen etuajassa on iso onnistuminen
Varhaiskasvatuspolitiikkaa on jakanut sivistyslautakuntaa koko vaalikauden ajan
Kaupunginhortonomi Viivi Tasso: Kirsikkapuut tekevät kauniin kukkakatoksen puistoon
Pontus Söderblom ja Petri Honkanen: Uudet ja vaihtoehtoiset ryhmät sanovat asiat suoraan
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sirkku Hilden: Puheenjohtajakausi piti olla aivan erilainen
RKP:n Pia Tyyskä: Tuomme avoimen, kunnioittavan ja yhteistyötä painottavan politiikan Lahteen
SDP:n Pekka Komu: Sosiaali- ja terveyspalvelujen on oltava laadukkaita, oikea-aikaisia ja vaikuttavia
ARKISTO