Saamaton Lahden valtuusto on antanut vallan virkamiehille

Lahden poliittinen tilanne vaikuttaa koomiselta ja siinä on todellisia farssin aiheita siksi, että Lahden valtuustoa viedään kuin pässiä narussa. Tämän on mahdollistanut Lahden hampaaton kaupunginhallitus, joka ei ole millään tavalla valvonut virkamiestensä ”älyttömiä” edesottamuksia. Esimerkkejä riittää. Pahimmat ovat olleet pormestarimalli (onneksi torpattiin), Liisu, Harjun terveysaseman vallan siirtäminen Mehiläiselle, Etelä- Lahden ja Ahtialan terveysasemin lakkauttaminen, Paavolan kampuksen myyminen ruotsalaisille, Lahden konserniyhtiöiden valvonnan pettäminen, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ongelmat valituksineen, väestöennusteiden täydellinen yliarviointi, kalliiden pyöräteiden rakentaminen, älyttömän matkakeskuksen rakentaminen, miljoonien työttömyyssakkojen turha maksaminen, Kisapuiston saneerausongelmat jne. Tätä luetteloa voisi jatkaa, mutta en katso sitä tarpeelliseksi, koska Lahden valtuustokaan ei tunnu käsittävän, mitä päätöksiä se on ymmärtämättömyydessään tehnyt?

Valtuusto ja hallitus ovat antaneet vallan avaimet hillopurkkiryhmyreilleen, jotka ovat marionetteina toteuttaneet Lahden kaupunginjohtajan päätökset kyseenalaistamatta kertaakaan niiden laillisuutta tai ymmärtämättä päätöstensä asiasisältöjä. Tämän kaiken takana on älykäs virkamiesjohto, joka on kyennyt manipuloimaan valtuutetut päätöstensä taakse. Lahden konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen on saanut seikkailla optioidensa kanssa miten haluaa. Nyt näistä on aiheutumassa tappiota 50 miljoonaa euroa. Miksei kukaan ole uskaltanut painaa jarrua, vaikka Lahden tarkastuslautakunta on todennut tämän toiminnan laittomaksi jo useana vuonna? Väitän, että Lahden nykyvaltuutettujen kompetenssi ei ole riittänyt millään tasolla seuraamaan itse tekemiensä taloudellisten päätösten seuraamuksia. Tämän tietäen ”hurlumhei-henki” on saanut jatkua näin kauan. Demokratia on upea asia, mutta kyvyttömyys tajuta sen henkeä antaa mahdollisuuden siirtää valta sellaisille, joiden taka- ajatuksena ovat vain oma etu ja hyöty. Näitä päättäjiä Lahdessa tällä hetkellä liikaa. Elleivät lahtelaiset veronmaksajat tajua tätä, nostan myös minä kädet ylös! Olen kokenut ahdistusta jo vuosia siitä, että mediassa jo kauan esittämäni kunta-asiat ovat osoittautuneet kumman usein tosiksi. Tämä on tarkoituksellista kissan hännän nostoa. Silti vain harva valuutettu on välittänyt tuon taivaallista esittämistäni Lahden ongelmista tai yrittänyt toimia oman järkensä mukaan. Useimmat näin tehneet ovat joutuneet eroamaan monasti ryhmistään, koska eivät ole voineet katsella nykyvaltuuston menoa enää suljetuin silmin!

Lopuksi räikein esimerkki väärästä ja laittomasta vallankäytöstä. Jorma Ratia teki asiallisen valtuustokysymyksen KymiRingin tukemisesta Lahden veronmaksajien rahoilla. Asiasta on olemassa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös, joka yksiselitteisesti kieltää tämän tukemisen. Silti Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen on myöntänyt lainaa lahtelaisten veronmaksajien rahoista kaksi miljoona euroa KymiRingille omalla päätöksellään. Oikeutetusti voidaan kysyä, eikö hän itse tunne Lahden konserniohjeita lainkaan? Siellä sanotaan aivan selvästi, että Lahden kaupunginjohtajan on valvottava konseriniyhtiöitään hyvän hallintolain edellyttämällä tavalla. Timosen toiminnan valvoja taas on Lahden kaupunginhallitus. Vastineessaan Timonen väittää, että hän ei ole vastuussa konserniyhtiöden taloudesta. Ei olekaan, mutta hän on vastuussa niiden valvonnasta! Uskaltaako kukaan tulevista uusista valtuutettuista tehdä asiasta poliisille tutkintapyyntöä?

Lopuksi! Miten konkurssikypsällä Koko Lahdella on varaa ostaa koko etusivun mainos päämediassa? Eikö tämä mainonta olisi pitänyt tasapuolisuuden ja demokratian nimessä pitänyt kohdistaa myös kaikkiin lahtelaisiin medioihin? Lahtelaiset veronmaksajat eivät todellakaan ole niin tyhmiä kuin Lahden virkamiehet ja kaupungin johto luulevat ja varmasti näkevät tämän kaupungin kannattamattomien konserniyhtiöiden”valkopesun” ja törkeän manipuloinnin läpi. Oikeutetusti voidaan kysyä, onko tämä mennyt poliittinen valtuustokausi ollut vastuullista yhteisten asioiden hoitamista vai harrastelijamaista nöyrää alistumista ”virkamieskorruptioon”?

Juhani Melanen
Lahtelainen veronmaksaja

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Jaakko Ripatti: Kirkkoherran työ Launeella oli minulle parasta aikaa työelämässä
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka: Tämä päivä on jo huomenna historiaa
Kaarikadun päiväkodin rakentaminen alkaa muutaman kuukauden päästä
Launeen keskusteluillassa summattiin alueen hyvät ja huonot puolet
Kirjastopalvelujohtaja Salla Palmi-Felin: Launeen kirjastolle etsitään korvaavia tiloja Hennalasta
vt. kaupunginjohtaja Mika Mäkinen: Lahden tunnettuutta pitää vahvistaa ja mielikuvaa rakentaa yhä vetovoimaisemmaksi
Nikkilän kartanosta Lahden kaupunginosaksi -kirja julkaistaan marraskuun lopussa
Liipolan ”likka” Jonna Hakala Hawaiji Ironman -kilpailun ikäluokkansa paras
Launeelainen Juha-Pekka Forsman: Postilaatikkoihin kohdistuva ilkivalta on loputtava!
Niin maailma muuttuu Eskoseni! – Reunasen Nummisuutarit haastaa katsojat uudella tulkinnallaan
Muusikko Lipa Liukkonen: Nyt haetaan uutta vauhtia soolouralle
Sivistyslautakunta mukaan järjestyssäännöillä voi puuttua kännyköiden käyttöön
Miksi Kisapuiston suunnitelmissa on veronmaksajille halvin ja ainoa UEFA 3 -tason suunnitelma jätetty huomioimatta?
FC Lahden Mika Halttunen: Kisapuisto on äärimmäisen tärkeä koko jalkapalloperheelle
Lahden uudeksi kaupunginjohtajaksi valittiin Niko Kyynäräinen
Toimitusjohtaja Heikki Kaunisto: Valokuitu on kaikista luotettavin ja tehokkain tapa siirtää tietoa
Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
ARKISTO