Saamaton Lahden valtuusto on antanut vallan virkamiehille

Lahden poliittinen tilanne vaikuttaa koomiselta ja siinä on todellisia farssin aiheita siksi, että Lahden valtuustoa viedään kuin pässiä narussa. Tämän on mahdollistanut Lahden hampaaton kaupunginhallitus, joka ei ole millään tavalla valvonut virkamiestensä ”älyttömiä” edesottamuksia. Esimerkkejä riittää. Pahimmat ovat olleet pormestarimalli (onneksi torpattiin), Liisu, Harjun terveysaseman vallan siirtäminen Mehiläiselle, Etelä- Lahden ja Ahtialan terveysasemin lakkauttaminen, Paavolan kampuksen myyminen ruotsalaisille, Lahden konserniyhtiöiden valvonnan pettäminen, Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ongelmat valituksineen, väestöennusteiden täydellinen yliarviointi, kalliiden pyöräteiden rakentaminen, älyttömän matkakeskuksen rakentaminen, miljoonien työttömyyssakkojen turha maksaminen, Kisapuiston saneerausongelmat jne. Tätä luetteloa voisi jatkaa, mutta en katso sitä tarpeelliseksi, koska Lahden valtuustokaan ei tunnu käsittävän, mitä päätöksiä se on ymmärtämättömyydessään tehnyt?

Valtuusto ja hallitus ovat antaneet vallan avaimet hillopurkkiryhmyreilleen, jotka ovat marionetteina toteuttaneet Lahden kaupunginjohtajan päätökset kyseenalaistamatta kertaakaan niiden laillisuutta tai ymmärtämättä päätöstensä asiasisältöjä. Tämän kaiken takana on älykäs virkamiesjohto, joka on kyennyt manipuloimaan valtuutetut päätöstensä taakse. Lahden konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen on saanut seikkailla optioidensa kanssa miten haluaa. Nyt näistä on aiheutumassa tappiota 50 miljoonaa euroa. Miksei kukaan ole uskaltanut painaa jarrua, vaikka Lahden tarkastuslautakunta on todennut tämän toiminnan laittomaksi jo useana vuonna? Väitän, että Lahden nykyvaltuutettujen kompetenssi ei ole riittänyt millään tasolla seuraamaan itse tekemiensä taloudellisten päätösten seuraamuksia. Tämän tietäen ”hurlumhei-henki” on saanut jatkua näin kauan. Demokratia on upea asia, mutta kyvyttömyys tajuta sen henkeä antaa mahdollisuuden siirtää valta sellaisille, joiden taka- ajatuksena ovat vain oma etu ja hyöty. Näitä päättäjiä Lahdessa tällä hetkellä liikaa. Elleivät lahtelaiset veronmaksajat tajua tätä, nostan myös minä kädet ylös! Olen kokenut ahdistusta jo vuosia siitä, että mediassa jo kauan esittämäni kunta-asiat ovat osoittautuneet kumman usein tosiksi. Tämä on tarkoituksellista kissan hännän nostoa. Silti vain harva valuutettu on välittänyt tuon taivaallista esittämistäni Lahden ongelmista tai yrittänyt toimia oman järkensä mukaan. Useimmat näin tehneet ovat joutuneet eroamaan monasti ryhmistään, koska eivät ole voineet katsella nykyvaltuuston menoa enää suljetuin silmin!

Lopuksi räikein esimerkki väärästä ja laittomasta vallankäytöstä. Jorma Ratia teki asiallisen valtuustokysymyksen KymiRingin tukemisesta Lahden veronmaksajien rahoilla. Asiasta on olemassa Hämeenlinnan hallinto-oikeuden päätös, joka yksiselitteisesti kieltää tämän tukemisen. Silti Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen on myöntänyt lainaa lahtelaisten veronmaksajien rahoista kaksi miljoona euroa KymiRingille omalla päätöksellään. Oikeutetusti voidaan kysyä, eikö hän itse tunne Lahden konserniohjeita lainkaan? Siellä sanotaan aivan selvästi, että Lahden kaupunginjohtajan on valvottava konseriniyhtiöitään hyvän hallintolain edellyttämällä tavalla. Timosen toiminnan valvoja taas on Lahden kaupunginhallitus. Vastineessaan Timonen väittää, että hän ei ole vastuussa konserniyhtiöden taloudesta. Ei olekaan, mutta hän on vastuussa niiden valvonnasta! Uskaltaako kukaan tulevista uusista valtuutettuista tehdä asiasta poliisille tutkintapyyntöä?

Lopuksi! Miten konkurssikypsällä Koko Lahdella on varaa ostaa koko etusivun mainos päämediassa? Eikö tämä mainonta olisi pitänyt tasapuolisuuden ja demokratian nimessä pitänyt kohdistaa myös kaikkiin lahtelaisiin medioihin? Lahtelaiset veronmaksajat eivät todellakaan ole niin tyhmiä kuin Lahden virkamiehet ja kaupungin johto luulevat ja varmasti näkevät tämän kaupungin kannattamattomien konserniyhtiöiden”valkopesun” ja törkeän manipuloinnin läpi. Oikeutetusti voidaan kysyä, onko tämä mennyt poliittinen valtuustokausi ollut vastuullista yhteisten asioiden hoitamista vai harrastelijamaista nöyrää alistumista ”virkamieskorruptioon”?

Juhani Melanen
Lahtelainen veronmaksaja

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
ARKISTO