Niko Kyynäräinen on ottamassa selkeää roolia vahvana ja kuuntelevana Lahden kaupunginjohtajana

”Managment by perkele” on johtamistyylinä unohtunutta kansanperinnettä eikä nykyaikaa. Lahden uusi kaupunginjohtaja on heti työuransa alkutaipaleella joutunut koviin paikkoihin. Hänen olisi luotsattava budjettivajeinen Lahti kohti yhä epävarmemmaksi muodostuvaa tulevaisuutta, jossa epävarmuus on oikeastaan ainoa varma asia. Tässä tilanteessa mitataan aina luovaa johtajuutta ja kaukonäköisyyttä sekä luottamusta Lahden virkamiesten substanssiosaamiseen omien toimialojensa taitajina.

Erilaisia johtamistyylejä on kymmeniä ja sen oikean tyylin löytäminen on jokaiselle kaupunginjohtajalle se oman toiminnan tärkein kysymys, jonka varaan hänen pitää voida luottaa ja laskea toimintansa pääperiaatteet sekä haluamansa päämäärät että tulevaisuuden tavoitteensa.
Tätä juttuani kirjoittaessa tuli mieleeni välittömästi, voinko jo näin lyhyen ajan perustella laatia jonkinlaisen prognoosin tai arvion, miten uusi johtajamme on mielestäni alussa onnistunut? Todellisuudessa tämä on kenelle tahansa palstanikkarille täysin mahdoton tehtävä, mutta voin kuitenkin tässä pakinamuotoisessa kyhäelmässäni yrittää hahmotella ainakin niitä ominaisuuksia, jotka Lahden johtamisessa hyvän johtajan olisi huomioitava ja mitä virheitä edellinen kaupunginjohtajamme mielestäni teki.

Kyynäräinen on ollut heti kautensa alussa helposti lähestyttävä, vaikeisiin asioihin keskittyvä ja alaisiaan herkällä korvalla kuunteleva esimies. Hän ei ainakaan tietoisesti ole pyrkinyt luomaan työkautensa alussa ympärilleen hovia ja samaan mieltä kuiskuttelevien ja myötäilijöiden hovia, joiden pääasiallinen tehtävä on supattaa:” Näin on tehtävä, näin on nähtävä!”

Osaako Kyynäräinen noudattaa Lahdessa päätöksenteon laajaa avoimuutta, on vielä pelkkien arvailujen varassa? Entinen johtajamme Pekka Timonen oli liikaa tapahtumajärjestäjä, joka sumpli pienessä piirissä jopa laittomia, ilman vakuutta annettavia lainoja KymiRingille. Hän myös hoiti valitettavasti monia tärkeitäkin asioita pienen luottopiirinsä avulla Lahden kaupunginhallituksessa.
Hänen paras työrukkasensa ja kalifina kalifin paikalla toimi Lahdessa melkein 25 vuoden ajan sijoittajaguru Mika Mäkinen, jonka aikana Lahti sananmukaisesti myytiin yksityisille kiinteistösijoittajille sillä seurauksella, että Lahti maksaa tilavuokraa joka kuukausi melkein 500 000 euroa. Nyt Mäkinen ilmeisesti toimii taustalla yhtenä primus motorina Lahden Energian lihoiksi pistämisessä!

Nyt olisi Lahdessa oikea paikka selvitää kaupungin johtamisen kriisi .Kaupunginjohtajahan tulee ensiksi pitää huoli taloudesta, toiseksi huolehtia virkamiesorganisaation toimivuudesta ja kolmanneksi hoitaa kaupungin ulkosuhteet. Tärkeää, että uusi johtaja uskaltaisi tarkastella kaikilta osin Lahden kaupungin organisaatiota kylmästi taloudellisten seikkojen pohjalta ja karsia sitä kovalla kädellä. Tarvitseeko Lahti ihan oikeasti kaikkia lähes 50 tytäryhtiötään tai 12 tiedottajaa ? Tein tutkivaa journalismia ja kysyin 14 tutulta ja lahtelaiselta ystävältäni, kuka on Lahden viestintäjohtaja? Lopputulos masensi; vain yksi tiesi!

Niko Kyynäräisellä on todella haasteita työssään juuri nyt. Talouden tasapainottamisvaihtoehtoja kyllä Lahden kokoisessa kaupungissa on useita ilman Lahti Energian myyntiäkin toki. Miten hän saa Lahden virkamiehet ja työntekijät motivoitua Lahden sisäiseen uudistamiseen, joka on pakko aloittaa jossain vaiheessa? Miten työ Lahden kaupungissa saadaan ilman pakkoa ja tiukkaa kontrollia tehokkaaksi ja järkeväksi
kaikkia lahtelaiset huomioivaksi toiminnaksi, on eräs Kyynäräisen avainkysymyksistä.

Miten läpinäkyvää ja julkista lahtelaisten kuntatyöntekijöiden töiden pitäisi olla? Voisiko kaikille Lahden palveluksessa olevalle jakaa kaupungin taloustiedot ja antaa heille tehtäväksi tehdä siihen korjauksia ja karsimisia omalta toimialaltaan turhat rönsyt pois aitoon ” jenkkityyliin”? USA:n Dallasissa, jonka asukasluku on yli 1,5 miljoonaa asukasta, on saman verran kunnan työntekijöitä kuin Lahdessa eli 3736 viime vuonna! Miten jenkit selviävät tästä? Tekevätkö he enemmän töitä samalla työntekijämäärällä? Miten Lahden nykyistä työkulttuuri voisi muuttaa tehokkaammaksi? Miten erilaisuutta voisi hyödyntää päätöksenteossa? Tarvitaanko jokaiseen päätökseen Lahdessa konsultti sanomaan, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei?

Kyynäräisen tärkein lähiajan tehtävä on saada Lahden eri poliittiset puolueet toimimaan Lahtea koskevissa tärkeissä päätöksissä ja asioissa demokratian pelisääntöjen mukaan eikä yksinomaan johdon ja pienen kabinetin tekemien päätösten sanelemien määräysten mukaan.
Odotamme Niko Kyynäräiseltä tulevaisuudessa Lahdessa selkeää visiota ja tiettyä fokusta tekemisilleen. Seuraava puolivuotiskausi osoittaa tai antaa ainakin osviittoja meille ”Lahes” asuville miten hän on onnistunut. Lahti Energia ja Kisapuisto odottavat! Alku on ainakin varsin lupaavaa! Nämä ovat vain pienen hallintoalamaisen mietteitä ja ne voi sivuttaa, mutta vallan vahtikoirat jatkavat haukkumistaan silti!

Jussi Melanen

 

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
Onko kapitalismi syrjäyttänyt markkinatalouden suurten pääomasijoittajien takia?
Ohjaaja Petri Liski: Kärsimystie-näytelmä on vaikuttava historian oppitunti
Nuoret lähtevät helposti uusiin ilmiöihin mukaan – Sähkötupakka koukuttaa lapsia ja nuoria
Hanna Nikolska: On todella tärkeää, että suomalaiset lähettävät apua Ukrainaan
Palvelupäällikkö Toni Kranttila: Biojätteen lajittelulla on mahdollista säästää keräyskuluissa
Kansanedustaja Ville Skinnari 50 vuotta
Muusikko Marko Haavisto: Baddingin biisit ovat yhä edelleen selkärankani ytimessä
Kunnossapitopäällikkö Pasi Leppäaho: Aikainen talvi on ollut haasteellinen katujen kunnossapidolle
ARKISTO