Taas tänä tavallista kuumempana kesänä huomioni kiintyi maailman makean veden tilaan. Olemme todella suuren haasteen edessä. Kuinka kykenemme tulevaisuudessa turvaamaan maapallolla makean veden saatavuuden kaikille? YK:n alainen ympäristöohjelma Unep toteaa yksiselitteisesti, että Telluksemme vesivaroja uhkaavat Afrikan ja Aasian väestönkasvu, saasteet ja tärkeimpänä maapallon globaali lämpeminen.
Maapallon vesivarat on kartoitettu tarkasti ja kenraalit ovat piirtäneet kartoilleen suunnitelmat, miten toimia, jos omat vesiresurssit loppuvat. Ilman öljyä elintasomme laskee, koska tarpeeksi kannattavia vaihtoehtoisia energialähteitä ei vielä ole saatu toimimaan, mutta ilman puhdasta vettä emme tule toimeen pariakaan päivää. Kyse on todella suuresta mittakaavasta ja rahoista.
Joka vuosi noin 250 miljoonaa ihmistä sairastuu veden välityksellä saamiinsa tauteihin, kuten koleraan, dengukuumeseen ja punatauteihin. Heistä kuolee melkein heti 5-10 miljonaa ja muut viruvat voimattomina viikkokausia majoissaan.
Veden puhdistamiseen jaetaan neuvoja, mutta usein nämä yksinkertaisetkaan neuvot eivät valitettavasti tavoita näitä kaikkein vaikeimmissa asemissa olevia ja asuvia maaseudun köyhiä ihmisiä.mVedestä on tullut uskomatonta bisnestä maailmalla. USA:ssa ylikansallinen yritys Nestle tekee raakaa bisnestä vedellä eikä välitä kansalaisten vesioikeuksista. Vesimarkkinoilla vuollaan 18 miljardin voittoja ja vesivaroja hankitaan ja ostetaan yhä kiihtyvällä vauhdilla, hyvin usein paikallisia ihmisiä lainkaan kuulematta ja osavaltiolainsäädäntöä kunnioittamatta.
Totuus puhtaasta vedestä, jota myydään jopa 8 dollarin pullohintaan, on uskomatonta petosta ja salailua. Todellisuudessa Ecowatch kertoo tutkimuksessaan, että jopa 66 prosenttia tästä
pullotetusta muka” lähdevedestä” on suoraan lähtöisin hanavedestä. Tämä uskomaton pullotetun veden trendi naurattaisi ellei se olisi traagista ja täysin käsittämätöntä vesivarojen riistämistä ja ihmisten perusoikeuksista välinpittämättömyytta; osa maailman laajuista poliiitista salaliittoa!
Onneksi Suomen lainsäädäntö estää edellä esitetyt suurten vesiyhtiöiden väärinkäytökset. Silti meilläkin vesihuoltoomme kohistuu paineita. Onneksi vesiluvat ovat meillä Suomen
ympäristöviranomaisten lupamenettelyn suojassa. Silti maailmassa löytyy aina todellisia ”kapitalisteja”, jotka haluavat rahastaa myös vedellä. Uskomattomin riistäjä-kapitalisti Nestlen johtaja Peter Brabeck-Letmatthe ehdotti veden yksityistämistä. Onneksi sille ei sytytty. Silti oma ”riistonallemme” Wahlroos kannatti tätä! Eihän näiltä veijareilta tosin voi omatuntoa vaatiakaan, oikeudenmukaisuudesta nyt puhumattakaan. Britannia on tällä hetkellä paras esimerkki siitä, miten pieleen ja tappiollisiksi useimmat mielettömät yksityistämiset, kuten rautatiet ja vesihuolto, saattavat ajautua. Takkiin tulee vielä Brexitistäkin.
Juhani Melanen