Melastelua

Maailman vesivaroista käydään kohta sotia

Taas tänä tavallista kuumempana kesänä huomioni kiintyi maailman makean veden tilaan. Olemme todella suuren haasteen edessä. Kuinka kykenemme tulevaisuudessa turvaamaan maapallolla makean veden saatavuuden kaikille? YK:n alainen ympäristöohjelma Unep toteaa yksiselitteisesti, että Telluksemme vesivaroja uhkaavat Afrikan ja Aasian väestönkasvu, saasteet ja tärkeimpänä maapallon globaali lämpeminen.

Maapallon vesivarat on kartoitettu tarkasti ja kenraalit ovat piirtäneet kartoilleen suunnitelmat, miten toimia, jos omat vesiresurssit loppuvat. Ilman öljyä elintasomme laskee, koska tarpeeksi kannattavia vaihtoehtoisia energialähteitä ei vielä ole saatu toimimaan, mutta ilman puhdasta vettä emme tule toimeen pariakaan päivää. Kyse on todella suuresta mittakaavasta ja rahoista.
Joka vuosi noin 250 miljoonaa ihmistä sairastuu veden välityksellä saamiinsa tauteihin, kuten koleraan, dengukuumeseen ja punatauteihin. Heistä kuolee melkein heti 5-10 miljonaa ja muut viruvat voimattomina viikkokausia majoissaan.

Veden puhdistamiseen jaetaan neuvoja, mutta usein nämä yksinkertaisetkaan neuvot eivät valitettavasti tavoita näitä kaikkein vaikeimmissa asemissa olevia ja asuvia maaseudun köyhiä ihmisiä.mVedestä on tullut uskomatonta bisnestä maailmalla. USA:ssa ylikansallinen yritys Nestle tekee raakaa bisnestä vedellä eikä välitä kansalaisten vesioikeuksista. Vesimarkkinoilla vuollaan 18 miljardin voittoja ja vesivaroja hankitaan ja ostetaan yhä kiihtyvällä vauhdilla, hyvin usein paikallisia ihmisiä lainkaan kuulematta ja osavaltiolainsäädäntöä kunnioittamatta.

Totuus puhtaasta vedestä, jota myydään jopa 8 dollarin pullohintaan, on uskomatonta petosta ja salailua. Todellisuudessa Ecowatch kertoo tutkimuksessaan, että jopa 66 prosenttia tästä
pullotetusta muka” lähdevedestä” on suoraan lähtöisin hanavedestä. Tämä uskomaton pullotetun veden trendi naurattaisi ellei se olisi traagista ja täysin käsittämätöntä vesivarojen riistämistä ja ihmisten perusoikeuksista välinpittämättömyytta; osa maailman laajuista poliiitista salaliittoa!

Onneksi Suomen lainsäädäntö estää edellä esitetyt suurten vesiyhtiöiden väärinkäytökset. Silti meilläkin vesihuoltoomme kohistuu paineita. Onneksi vesiluvat ovat meillä Suomen
ympäristöviranomaisten lupamenettelyn suojassa. Silti maailmassa löytyy aina todellisia ”kapitalisteja”, jotka haluavat rahastaa myös vedellä. Uskomattomin riistäjä-kapitalisti Nestlen johtaja Peter Brabeck-Letmatthe ehdotti veden yksityistämistä. Onneksi sille ei sytytty. Silti oma ”riistonallemme” Wahlroos kannatti tätä! Eihän näiltä veijareilta tosin voi omatuntoa vaatiakaan, oikeudenmukaisuudesta nyt puhumattakaan. Britannia on tällä hetkellä paras esimerkki siitä, miten pieleen ja tappiollisiksi useimmat mielettömät yksityistämiset, kuten rautatiet ja vesihuolto, saattavat ajautua. Takkiin tulee vielä Brexitistäkin.

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kaakkois-Turkin nähtävyydet – Kemer Turkin Riviera
Suunnitteluinsinööri Carita Uronen: Tuhkimontieltä ei tule ajoyhteyttä Helsingintielle
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntaneuvosto haluaa, että tilaratkaisut on tehtävä välittömästi
Kaavoitusarkkitehti Markus Lehmuskoski: Liian korkeat kerrostalot eivät sovi Liipolaan
Valtuustotukea käytettiin Lahdessa värikkäästi – Vihreät hankkivat kalliin älytelevision ja Kokoomus maksoi vuokrakulujaan valtuustotuella
Filosofian maisteri Elina Salomaa: Some mullisti mediatapahtuman katselukokemuksen, muttei television valta-asemaa
Kristillisdemokraatit ja Perussuomalaiset sekä Ratia suhtautuvat kriittisesti valtuustotukeen
Tutkija Marjo-Riitta Liukkonen: Hennalaan pitäisi perustaa sisällissotamuseo
Keskusta, Vihreät ja Vasemmistoliitto kannattavat kohtuullista valtuustotukea
Kirjailija ja metsätalousinsinööri Juha Inovaara: Halusin tallentaa metsäteollisuuden murrosajat jälkipolville
Lahtelaiset demarit ja kokoomuslaiset ovat myötämielisiä valtuustotuelle
Kirjailija Raija Oranen: Lukijan täytyy saada pala ikuisuutta
Elä terveesti, mutta mistä löytyy apu sairaalle?
Pro Lahti -ryhmän Kalle Aaltonen: Huumeongelma pitäisi reilusti myöntää, eikä vain lakaista sitä maton alle
Mirva Illi-Lampio: Perhekahvilat ovat tärkeitä vertaistuellisia kohtaamispaikkoja
Harri Tele: Vintage-ihmiset ovat tietoisia kuluttajia, joille tavaran laatu merkitsee paljon
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Lahdessa tilakeskus pohtii, miten palvelut ja tilat sopivat toiminnallisesti yhteen
Muusikko Vesa Haaja: Pääesiintyjät soittaa hyväntuulista rillumareikeskikaljakuppilajazzbillyä
Terve ikääntyminen ja elämäntavat Miestenpiirissä
Toimitusjohtaja Jukka Anttonen: Uudenpellonkadun kevyenliikenteenväylästä on tehty jo suunnitelma
ARKISTO