Ydinsodan uhka ja sotien hinta

Juhannusta ja Mittumaria odotellessa oikea journalisti tekee juuri sen, mitä pitää eli muistuttaa millaisessa mielipuolisessa ja neuroottisessa maailmassa me elämme! Maailman asemenot vuonna 2017 olivat 1710 miljardia. Luku on juuri niin iso tai mieletön, ettei se sano tavalliselle tossunkuluttajalle mitään, mutta yritetään hahmottaa lukua realisemmaksi. Se on lähes 30- kertaa suurempi kuin Suomen valtion vuoden budjetti. Sillä voisi ruokkia kaikki maapallon ihmiset 30 vuotta. Sillä voisi kustantaa Mars-matkan tai rakentaa kolme Helsinki-Tallinna tunnelia. Miettikää itse, paljonko kurjuutta sillä voisi korjata tai parantaa terveydenhoitoa , mutta ”momo homini lupus” eli ihminen on ihmiselle susi -ajattelu, ei muutu hetkessä.

Tuomiopäivänkone on valmis. Suurvaltojen asehulluuden seuraukset voisivat olla vakavammat kuin ”kylmän sodan” aikana, koska sattuman mahdollisuus ydinsodan syttymiseen on lisääntynyt. On silkkaa hyvää tuuria, että ihmiskunta on vielä hengissä tai että suurin osa meistä on ylipäätään syntynyt. Tämä johtuu siitä, että suurvallat ovat yhteisvoimin rakentaneet ja omaksuneet doktriinin eli sellaisen opin, että omat ohjukset on lähetettävä matkaan jo ennen kuin yksikään vastapuolen ohjus on saavuttanut maalinsa. Toisaalta molemmin puolisen tuhon oppi on estänyt laukaisun, mutta tilanne on muuttumassa. Ydinsota voidaan manipuloida kybersodassa ja ei ku menoks!…

Historia tuntee erittäin paljon näitä ”near by” eli ”läheltä piti” -tilanteita, jolloin koko ihmiskunta on ollut hiuskarvan varassa tuhoutua ja pyyhkiytyä kivikauteen. Tässä muutama esimerkki. 1979 USA:n presidentin Jimmy Carterin turvallisuusneuvoja Zbigniew Brezinski sai kaksi puhelua, joiden mukaan Neuvostoliitto oli käynnistämässä täysimittaista ydinsotaa. Kyse oli kuitenkin inhimmillisestä virheestä: harjoitusnauha, jossa stimuloitiin Neuvostoliiton mahdollista hyökkäystä, oli vahingossa joutunut hälytysjärjestelmään ja harhauattanut päivystyshenkilökunnan. Vuonna 14.10 1983 Naton sotaharjoituksessa NL tulkitsi, että Länsi valmistuu täysimittaiseen sotaan siksi, että sotaharjoituksen Abel Acher eli Taitava Jousimies tiedot olivat niin vakuuttavia ja todellisia, että Neuvostojoukot uskoivat ne tosiksi!

Ydinsodan syttymiseen on aiemmin tarvittu viisi edellytystä: tekninen vahinko, inhimillinen virhe, voiman osoitus (pahin), ” jokin vetää mukaan” -ajattelu ja toiseksi vaarallisin ”huonon hävijän rooli”. Nyt Princetonin tutkija Bruce Blairin ja muiden asiantuntijoiden mukaan tilanne on vielä pahempi kuin kylmän sodan aikana, koska älykkään hakkeroinnin ansioista ja indoktrinaation takia, ydinasevaltioiden hälytysjrjestelmät voidaan suistaa pois tai aikaansaada valehyökkäys.

Tiedämmekö varmasti, toimiiko Venäjää varoittava ohjusjärjestelmä. Voisivatko yhä lähemmäs sijoitutetut USA:n risteilyohjukset yllätyshyökkäyksellä tuhota kaikki Venäjän komentokeskukset? Kysymyksiä on paljon; hyviä vastauksia vähemmän. Vuonna 1947 perustettu ydinsodan mahdollisuutta mittaava ”Tuomiopäivän kello” näyttää tänään 23.58 matkaa keskiyöhön.

Näillä mukavilla tiedoilla varokokaa silti hukkumasta ja liikenneonnettomuuksista armon vuonna 2018 Suomen niemellä! Ei kun makkaraa käristämään ja mietoja juomia maistelemaan!

Hyvää juhannusta eli Jussia lukijioilleni!

Jussi Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Mika Kari, Kalle Aaltonen ja Minerva Kastehelmi Etelä-Lahden ääniharavat
Milla Bruneau: Jokainen kaupungissa vieraileva tapahtumakävijä on myös potentiaalinen tuleva lahtelainen
Vaalimainokset ovat kalliita ja ilkivalta aiheuttaa ehdokkaille ylimääräisiä kustannuksia
Johanna Ekman: Mielenterveyspalveluihin tulee päästä nopeammin ja matalammalla kynnyksellä
Pääesiintyjiltä riimejä ja riitasointuja
Tauno Ylä-Soininmäki: Launeen kirjastoa ja Saksalan uimahallia ei saa lopettaa
Kirsi Lehtimäki: Nopeita matalankynnyksen palveluita tarvitaan nuorille lisää hyvinvointialueella
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Seurakuntien työtä arvostetaan ja sen työlle on yhä olemassa sosiaalinen tilaus
Tomi Sairomaa: Lapset ovat meidän tulevaisuutemme ja heihin pitää panostaa
Kari Kallio: Hoitopaikoissa tulee kerätä palautteet hoidon onnistumisesta
Marja Salomaa 1937–2025
Seppo Korhonen: Työttömät ovat sysätty kuntien vastuulle antamatta riittäviä resursseja työllistämistehtävien hoitamiseen
Kolmospolttaja Heikki Laine pokkasi elämänurapalkinnon
Satu Jaatinen: On tärkeää, että hyvinvointialueet ymmärtävät riskit, jotka liittyvät ulkoistuksiin
Lassi Leivo: Pendelöintipysäköintioikeus tukisi joukkoliikenteen käyttö
Juha-Pekka Forsman: Aluevaltuustot eivät tarvitse enää lisää ohjausta valtion taholta
Olavi ”Olli” Kopo: Ympäristökaupungin maine kärsii, jos asfaltoitu rullahiihtorata rakennetaan Salpausselälle
Laulaja Maria Byman: Musiikissa tunne on työkalu, eikä yleisölle saa itkeä ahdistustaan
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Kaipuu rauhaan ja rakkauteen ovat läsnä ihmisissä jouluna
Erilaisista addiktioista kärsivien läheiset saavat keskusteluapua Al-Anon -ryhmästä
ARKISTO