Ydinsodan uhka ja sotien hinta

Juhannusta ja Mittumaria odotellessa oikea journalisti tekee juuri sen, mitä pitää eli muistuttaa millaisessa mielipuolisessa ja neuroottisessa maailmassa me elämme! Maailman asemenot vuonna 2017 olivat 1710 miljardia. Luku on juuri niin iso tai mieletön, ettei se sano tavalliselle tossunkuluttajalle mitään, mutta yritetään hahmottaa lukua realisemmaksi. Se on lähes 30- kertaa suurempi kuin Suomen valtion vuoden budjetti. Sillä voisi ruokkia kaikki maapallon ihmiset 30 vuotta. Sillä voisi kustantaa Mars-matkan tai rakentaa kolme Helsinki-Tallinna tunnelia. Miettikää itse, paljonko kurjuutta sillä voisi korjata tai parantaa terveydenhoitoa , mutta ”momo homini lupus” eli ihminen on ihmiselle susi -ajattelu, ei muutu hetkessä.

Tuomiopäivänkone on valmis. Suurvaltojen asehulluuden seuraukset voisivat olla vakavammat kuin ”kylmän sodan” aikana, koska sattuman mahdollisuus ydinsodan syttymiseen on lisääntynyt. On silkkaa hyvää tuuria, että ihmiskunta on vielä hengissä tai että suurin osa meistä on ylipäätään syntynyt. Tämä johtuu siitä, että suurvallat ovat yhteisvoimin rakentaneet ja omaksuneet doktriinin eli sellaisen opin, että omat ohjukset on lähetettävä matkaan jo ennen kuin yksikään vastapuolen ohjus on saavuttanut maalinsa. Toisaalta molemmin puolisen tuhon oppi on estänyt laukaisun, mutta tilanne on muuttumassa. Ydinsota voidaan manipuloida kybersodassa ja ei ku menoks!…

Historia tuntee erittäin paljon näitä ”near by” eli ”läheltä piti” -tilanteita, jolloin koko ihmiskunta on ollut hiuskarvan varassa tuhoutua ja pyyhkiytyä kivikauteen. Tässä muutama esimerkki. 1979 USA:n presidentin Jimmy Carterin turvallisuusneuvoja Zbigniew Brezinski sai kaksi puhelua, joiden mukaan Neuvostoliitto oli käynnistämässä täysimittaista ydinsotaa. Kyse oli kuitenkin inhimmillisestä virheestä: harjoitusnauha, jossa stimuloitiin Neuvostoliiton mahdollista hyökkäystä, oli vahingossa joutunut hälytysjärjestelmään ja harhauattanut päivystyshenkilökunnan. Vuonna 14.10 1983 Naton sotaharjoituksessa NL tulkitsi, että Länsi valmistuu täysimittaiseen sotaan siksi, että sotaharjoituksen Abel Acher eli Taitava Jousimies tiedot olivat niin vakuuttavia ja todellisia, että Neuvostojoukot uskoivat ne tosiksi!

Ydinsodan syttymiseen on aiemmin tarvittu viisi edellytystä: tekninen vahinko, inhimillinen virhe, voiman osoitus (pahin), ” jokin vetää mukaan” -ajattelu ja toiseksi vaarallisin ”huonon hävijän rooli”. Nyt Princetonin tutkija Bruce Blairin ja muiden asiantuntijoiden mukaan tilanne on vielä pahempi kuin kylmän sodan aikana, koska älykkään hakkeroinnin ansioista ja indoktrinaation takia, ydinasevaltioiden hälytysjrjestelmät voidaan suistaa pois tai aikaansaada valehyökkäys.

Tiedämmekö varmasti, toimiiko Venäjää varoittava ohjusjärjestelmä. Voisivatko yhä lähemmäs sijoitutetut USA:n risteilyohjukset yllätyshyökkäyksellä tuhota kaikki Venäjän komentokeskukset? Kysymyksiä on paljon; hyviä vastauksia vähemmän. Vuonna 1947 perustettu ydinsodan mahdollisuutta mittaava ”Tuomiopäivän kello” näyttää tänään 23.58 matkaa keskiyöhön.

Näillä mukavilla tiedoilla varokokaa silti hukkumasta ja liikenneonnettomuuksista armon vuonna 2018 Suomen niemellä! Ei kun makkaraa käristämään ja mietoja juomia maistelemaan!

Hyvää juhannusta eli Jussia lukijioilleni!

Jussi Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski: Uudet kaavat mahdollistavat lisää omakotitaloja sekä rivitaloja Renkomäkeen
Terveydensuojeluinsinööri Sami Niemelä: Syksyn myötä rotista on tullut enemmän ilmoituksia kaupungille
Puheenjohtaja Reijo Salonen: Senioriväestöä houkutellaan sauvakävelylle vanhusten viikolla
Launeen kirjaston kohtalosta päätetään syksyn aikana
Kirjailija Markku Koski: Populismi on demokratian varjo
Kirjailija Kalle Veirto: Säilytetään edes pieni pala hyvinvointiyhteiskunnan kulta-aikaa Launeella
Virve Jämsen: Kieliohjelman kaventaminen vaatii sivistyslautakunnan erillisen päätöksen
Yrittäjä Ville Järvinen: Iän myötä harrastuksista ovat vähentyneet vauhti ja riskit
Saksala-Seura vastustaa periaatepäätöksestä lakkauttaa Saksalan uimahalli vuonna 2028, kerää nimiä kansalaisadressiin
Liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas: Patomäessä pelataan jalkapalloa ensi kesänä
Joukkoliikennepäällikkö Lauri Jokinen: Yhteydet Jokimaalle paranevat, kun Lempi-linjat aloittivat liikennöinnin
Puheenjohtaja Timo Vento: Maanpuolustustyö kiinnostaa kansalaisia yhä enemmän
Aurinko paistoi, väkeä ja hauskuutta riitti Nikkilän Puuhapäivässä
Superhost Leena Holmberg-Koski: Airbnb on yleensä halvempi vaihtoehto kuin hotelli
Yrittäjä Tuua Jäppinen: Laune on Lahden uusi keskusta
Kirjailija Marjo Ahlsten: Valkeakosken naiskaartilaiset näyttivät, että he olivat urheita ja hyviä sotilaista
Muusikko Kaarle Viikate: Jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät asiansa, mutta minä olen ehdottomasti kesäihminen
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen: Lahtelaiset selvästi positiivisempia ja rennompia kesällä
Marja-Leena Vierumäki: Lauluilta Salinkalliolla -tapahtumassa virittäydyttiin juhannus- ja kesälomafiiliksiin
Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
ARKISTO