Melastelua

Oppimisikärajan nosto ei takaa tasokasta opetusta kaikille

Suomessa on kuntia liikaa, sillä valitettava tosiasia on, että alle 5000 asukasta ei ole tarpeeksi perus- ja yläkoulun pyörittämiseen. Suomessa on 42 kuntaa, joissa syntyi alle kymmenen lasta. Kuntia, joissa syntyi alle 20 lasta oli 99. Kuntia, joissa oli vain yksi peruskoulu oli viime vuonna 67 ja ilman lukioita oli 85 kuntaa.

Luvut puhuvat omaa korutonta kieltään.Syntyvyytemme on 1800-luvun nälkävuosien tasolla.Päättäjien on syytä heräillä keskustelemaan lapsikadon merkityksestä koko koulutusjärjestelmällemme heti. Sote-kulut ovat siirtymässä kunnille. Kuntien päätehtäväksi jää varhaiskasvatus ja perusopetus. Kun ei ole lapsia, ei tarvita älyttömiä määriä kuntiakaan. Kuntien välistä kouluyhteistyötä on pakko alkaa tekemään yli kuntarajojen. Vuosikymmenessä on kadonnut 700 vuosiluokkaa.

Kaikki hallitukset ovat leikanneet vuodesta 2011 lähtien koulutuksesta 2,3 miljardia, mikä on uskomaton ja täysin harkitsematon toimenpide, koska lama-aikanahan pitäisi varustautua nousukauteen ja koulutus katsotaan juuri tällaiseksi investoinniksi. Tässä tilanteessa ajetaan oppivelvollisuuden laajentamista kuin käärmettä pyssyyn. Tässä uudistuksessa halutaan taata mahdollisimman monelle toisen asteen oppimispaikka, mutta valitettava fakta on, että yli 10 prosenttia peruskoulun päättäneistä ei osaa lukea, kirjoittaa tai laskea niin hyvin, että he pärjäisivät toisen asteen koulutuksessa. Tässä tilanteessa on aivan sama pidennämmekö oppivelvollisuutta vai emme.

Perusopetus tarvitsee lisärahoitusta kipeästi, siksi oppimistuen on kohdistuttava juuri sinne. Tärkeimmässä asemassa ovat erityistä tukea tarvitsevat oppilaat, joita on kyettävä auttamaan tässä ja nyt tilanteessa eikä vasta silloin kun edellytykset toisella astella ovat auttamattomattomasti jo menneet.

Oppivalvollisuuden laajentamisen ulottaminen 20 ikävuoteen on paha virhe! Maksuttomuutta ei tule ulottaa kuin täysi-ikäisyyteen. Tämä on poliittinen päätös, josta tulee helposti itse itseään ruokkiva automaatti. Peruskoulun lisärahoitus ei yksinkertaisesti ole riittävästi sisällä oppivelvollisuuden pidentämisessä.

Suomen lukiolaisten liitto ei kannata perusopetuksen laajentamista, mutta haluaisi toisesta asteesta maksuttoman. Entisenä erityisopettajana tiedän varmasti, että turha istuminen turhauttaa ja paras keino mielestäni olisi oppisopimuskoulutuksen ulottaminen laajemmalle. Tässä tilanteessa vuotuinen 300-400 miljoonan jatkuva kuluerä voi saavutettuun hyötyyn nähden jäädä vähäiseksi. Muutakin järkevämpää käyttöä rahoille olisi varmasti?

Juhani Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Liikuntapalvelupäällikkö Markku Ahokas: Etelä-Lahteen avautuu uusia ulkoilu- ja hiihtoreittejä ensi vuonna
Asukasyhdistyksen puheenjohtaja Timo Leppänen: Kehätien Nikulan liittymä oli meille hyvä asia, mutta liikennemelu on yllättänyt osassa Metsä-Hennalaa
Siiri Rantanen ja vauhdin hurma
Liipolan asukastupa siirtyy Lähiöseuralta Launeen seurakunnalle
Launeelainen Erkki Yliheikkilä: Kaapelirikko kehätien työmaalla aiheutti ylijännitteen ja rikkoi kiertoilmalämmityslaitteen
Iiris – Mettäsväen kaveri ja kertoja
VT 12 Lahden eteläinen kehätie avataan liikenteelle 8.12.
Miestenpiiri rakensi lastenkirkon
Anttilanmäelle kunniamaininta Vuoden Kylä -kilpailussa
Projektipäällikkö Janne Wikström: Kehätien tunneleiden käyttöönottoesitystä valmistellaan parhaillaan
Monipuolinen kuvanveistäjä Mauno Hartman
Launeen seurakunnan aktiivinen ja elinvoimainen Miestenpiiri toimii taas koronan jälkeen
Näyttelijä Ville Haapasalo: Ajatus hatsapurien torimyynnistä syntyi Puumalan mökillä halkoja hakatessa
Sara Etola: Yhdysvaltain presidentinvaalit olivat yllättävän tasaiset
Katupäällikkö Mika Lastikka: Anttilanmäen kohdalla louhitaan kalliota älypyörätien vuoksi
Alijuhakkalan Asukasyhdistys 70 vuotta: Muistojeni Alijuhakkala
Kiinteistöpäällikkö Ossi Leppisaari: Salinkallion koulusta ei ole tehty purkupäätöstä
Alijuhakkalan Asukasyhdistys 70 vuotta ja Alijuhakkala vieläkin vanhempi.
Kansalaisaktivisti Petri Alastalo: Päättäjien tulisi ajaa lahtelaisten etua oman edun sijaan
Karpo oli aikansa ylivoimainen some-vaikuttaja ja kansan syvien rivien viimeinen hätähuuto
ARKISTO