Vajaa viidennes suomalaista on kokenut työpaikoilla ikärasismia. Outoa on myös se, että 90 % syrjintää kokeneista ei ole kertonut siitä kenellekään. Omituista on myös se, että työelämän ikäsyrjinnästä tehdään sen kieltoa valvoville aluehallintoviranomaisille ilmoituksia erittäin vähän. Vielä vähemmän niitä setvitään tuomioistuimissa. Karu totuus nimittäin on, että ikäsyrjinnän toteen näyttäminen on äärimmäisen vaikeaa.
”Työnantajat tuntevat jo yhdenvertaisuuslain ja sen säännöt niin hyvin, että osaavat vältää näkyvät virheet ja selvät ylilyönnit”, toteaa vuonna 2015 ikäsyrjinnästä Tampereen yliopistossa väitellyt Niina Viitasalo. Omituisissa työpaikkailmoituksissa ei haeta enää lainvastaisesti nuorta työntekijä, vaan esimerkiksi ”uran alussa olevaa” tai ” nuorekkaaseen tiimiimme soveltuvaa dynaamista persoonaa”.
Ikäsyrjinnästä pitäis esittää kirjallisia todisteita, mutta nitä on vaikea kaivaa esille. Seuraavia lausuntoja kuulee yhä enemmän: ”Jos työstä valtaosa tehdään tietokoneella, tarvitaan usein viisi viiskymppistä tuottamaan sama määrä tekstiä kuin yksi sukkela alan hallitseva 30-vuotias tuottaa”. ”Usein kehittämishalua saattaa olla nuoremmilla enemmän, kuin iäkkäämällä”. Kummallista ja epäeettistä oli se, että edes uudelleen kouluttautuminen ja taitojen päivittäminen ei riittänyt usein hälventämään ikään liittyviä ennakkoluuloja.
Työelämän professori Clas-Håkan Nygårdin mukaan tilanne todellisessa elämässä on kuitenkin muuttunut. ”Jotkut kuusikymppiset juoksevat maratooneja ja seitsemänkymppiset nousevat Mount Everestille.” On olemassa rakenteita, jotka toimivat ikääntyneiden työntekijöiden rekrytoimista vastaan. Eräs ja kiusallisin on yrityksen työntekijöistään maksamat työkyvyttömyysmaksut. Isot yritykset joutuvat maksamaan niitä sitä enemmän, mitä enemmän työntekijöitä joutuu työkyvyttömyyseläkkeelle. Sen sijaan toisin kuin monet luulevat, ikääntyneen työeläkkeen maksu on työnantajille edullisempi kuin nuoremman.
Kun työntekijä on täyttänyt 53 vuotta, hänen itse maksamansa osuus eläkemaksusta kasvaa. Monet työnantajat pelkäävät, että iäkkäimmille työntekijöille pitää maksaa kovempaa palkkaa, vaikka tuottavuus ei lisäännykään. Näin ei tilastojen valossa kuitenkaan ole! Mutta osaako työnantaja arvostaa työkokemusta, kykyä keskittyä oleellisimpaan, vähään vaihtuvuuteen, pieneen sairastavuuteen ja naisten kohdalla työsuhteen katkaiseviin olemattomiin raskausaikoihin? Kyse onkin aina, millä mittareilla ihmistä mitataan? Työpaikoilla tarvitaan myös tunneosaamista ja sosiaalista älykkyyttä. Näitä löytyy iäkkäimmiltä työntekijöiltä enemmän.
Lopuksi pieni mukava juttu. Kuulin tämän luotettavalta taholta. Työpaikkahaastattelussa parrakas yli viisikymppinen kysyy: ” Mitenkäs ne teknologiataidot? Osaatko käyttää Publisheria,Powerpointia tai Exceliä? ”Ei käytän vain näitä ” isoja”, Twitteriä, Snapchattia, Pinterestiä, Vinea…
Juhani Melanen