Hätäkokous ”Lahen” kaupungintalolla – yksinäytöksinen tragikoominen farssi

Pakina oli ennen sanomalehtien vaativin laji. Nyt se on täysin kadonnut ja tilalle ovat tulleet kommentaattorit ja kolumnistit, joiden puisevia juttuja saamme päivittäin lukea eri aviiseista.
Itse päätin kirjoittaa Teille arvon mukavat etelälahtelaiset kunnon satiirin, joka on täysin kuviteltu, mutta jossa voisi olla totuuden hitusia tarkalle lukijalle poimittavaksi. Nimet antavat vinkkejä, mutta todellisuuteen niillä ei ole mitään yhteyttä. Samalla tämä on leikkimielinen testi, kuinka hyvin tunnette ”Lahen” päättäjiä.
Henkilöt: Sirkustirehtööri Timminen, Ahne Roosteen, Nakki Valonen, Yees Yees Kämy, Mitä Mitä Huldeen ja Aleksis Häntylä

Timminen: Kutsuin tämän hätäkokouksen siksi, että tämän ”koron” takia emme voi enää reissailla Green cityyn vedoten maailmalla. Oikein harmittaa, että jouduin perumaan jo maksetut matkamme Argentiinaan,Tahitille ja Pohjois-Koreaan. Olen vilpittömästi pahoillani! Olisiko kellään tähän mitään?

Nakki: No ei suoranaisesti tähän, mutta meiltä on rahat päässy loppumaan KOKO Lahdesta ja nyt ei päästä enää järjestämään Marttojen Suvisoittoa ja Uhtuan Kuittijärven Torvensoittajien tilaisuuksia. Toinen asia on, että minua ei meinata hyväksyä puheenjohtajaksi tähän maakunnan Hyvinvointiyhtiöön, vaikka minulla on kansakoulupohja ja hyvät taidot juonnittelusta ja omien
lahtelaisten ystäviemme suosimisesta.

Timminen: No, tämähän ei nyt ole ongelma lainkaan. Minä pirautan ja siirrän meidän konsernipankistamme sinne pari miljoonaa noin aluksi. Jos ei se riitä, niin lisää tulee aina kun on ”fyffestä” pulaa. Tämä toinen juttu on kimurantimpi! Vaikka Lahti on suurin maksaja, sinusta ei maakunnassa juurikaan tykätä, koska yrität saada aina niitä nakkipaikkojasi joka jumalan maakuntatorille maksamatta edes hyväksyttyjä minimitariffeja. Tässä Hyvinvointiyhtiössä te tunarit ennen minua tahallanne alibudjetoitte monena vuotena yhtiötä luullen, että valtio pelastaa sen Sote- uudistuksella! Nyt alkaa olla vetelät housussa. Tämä koko Hyvinvointikeissi on oma hätäkokouksensa. Ja pidä sinä Nakki huoli, että et kirjoittele lehtiin mitään tyhmää tai menetämme viimeisenkin luottamuksemme, jos sitä nyt koskaan on ollutkaan tässä punapipojen luvatussa kisakaupungissa.  Jaa, muuten kuka oli se virkamies, joka yritti ujuttaa sinne mäkeen 2,3 miljonaa johonkin tasokorjaamisiin, tosin lähellä se oli mennä läpi, mutta tämä Ahkera Arvaja sotki lopulta koko jutun. Ja tähän samaan, kuka sen KymiRingin avustuspäätöksen kyhäsi ilman riittäviä faktoja? Et kai sinä Nakki ollut siinäkin mukana?

Yees Yees: Myö temarit ei ymmärretä miksei vaa lisätä veroo, niihä näist menoloist päästää Miul on listakii täs valmiin. Tonttivero, parkkivero, lisävero, veronvero. Myö halutaa lissää kaupungil suojatyöpaikkaloit ja omii miehii lautakuntaloihe päättämää veroloista. Sit myö halutaa lissää rahaa kaikkee kivaa, kute kaupunkiliikenteesee, aikuiste leikkipaikkoo ja Lahen työtömien sijoitusyhtiölle. Ei miula muuta! Jos työ tuette meiän hankkeit, myökii tuetaa teit, mis vaa!

Timminen: Nyt ei ole näiden aika, etkö Yees ymmärrä, minähän kutsuin hätäkokouksen sen takia, ettei päästä reissuun eikä saada riittävästi fyffeä ensi vuoden Green Cityyn! Ja nyt minä haluan selvityksen sinulta Aleksis ”Spatium” Häntylä, miksi sitä Kisapuistoasiaa ei saada kuntoon ja kuka pässi ei vastannut sille valittajalle näistä teidän uskomattomista palkkioista? Tärkein on kuitenkin näiden konserniyhtiöiden valvonta. Hullukin ymmärtää, että näistä valitetaan! ANNA KUULUA!

Häntylä: Minä en yksinkertaisesti osaa! Minä luulin, että asia on kunnossa. Minä en käsitä, miksi tätä Kisapuistoasiaa koko ajan painotetaan. Emmehän me ole hoitaneet asiaa vielä kuin 12 vuotta. Kanervo tahtoo rahaa ja meidän velvollisuutemme on hänelle sitä antaa. Valvontaa ei mielestäni konserniyhtiöissä tarvita lainkaan. Eiks ne o osakeyhtiöitä? Mitä häh, mitä?

Timminen: Ei jumalauta, oot sie tolkuisssais ”Spatiumin” mies. Tai anna olla minä hoidan asian itse. Ja sitten sinä Ahne Roosteeni! Luuletko sinä etteivät fiksut lahtelaiset huomaa tätä näkyvää
peliäsi pormestariksi. Mitä sinä muuten ihan asiallisesti teet? No anna olla, mutta nyt voi joku Melanen huomata, että ajat omaa vaalipäällikköäsi taas kerran Spatiumin
virkaan. Mitäs jos se paljastuu? Eihän teidän touhuissanne ole järjen hiventä! Mitäs jos fiksut lahtelaiset eivät hyväksykään pormestarimallianne? No, mitäs sinä nyt siinä viittoilet Mitä Mitä Huldeen?

Mitä Mitä: Eiks me vaan voida yrittää pimittää näitä asioita kansalta siis lahtelaisilta? Eihän lahtelaiset tarvitse ku Salppurin kisoja ja lisää pyöräteitä! Siks toiseks meillähän on käytössä
tämä oma tiedottajamme, jolla on käytössään yli 30 tiedottajaa. Masinoidaan hänet tähän salailuoperaatioon?

Timminen: Ajatus on erittäin hyvä, mutta siinä on vaaransa! Mitäs jos, joka saa tietää tästä meidän pelistämme? Vetelä-Suomen Sanomien tyttölöihin voimme luottaa kuin muuriin. Heitä ei kiinnosta kuin oman lapsen pipon väri ja sisäinen kauneus, mutta silti joku tutkiva oikea journalisti voi päästä jäljillemme. No kyllä tämä peittelyriski on pakko ottaa käyttöön silti. Tämä hätäkokous loppuu nyt tähän. Onneksi ketään lahtelaista ei kiinnosta taloutemme tila! Huh,huh!

Jussi Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Pääministeri Sanna Marin Lahdessa: Nyt teillä on mahdollisuus antaa tilinpäätös hallitukselle
Salpausselän kisat 100 vuotta: Yli tuhat vapaaehtoista mahdollistavat Salpausselän kisat
Pelicansin urheilutoimenjohtaja Janne Laukkanen: Nälkää on vielä jäljellä!
Nuoret yrittäjät perustivat yrityksen ja laajentavat toimintaansa Lahden alueelle
Eduskuntavaaliehdokas Tuija Saloranta: Ansiotulojen verotusta on vähitellen kevennettävä, jotta kulutusta saadaan kasvuun
Jorma Ratia: Tämä on puhtaasti noitavainoa muistuttava henkilökohtainen ajojahti
Marko Haavisto: Toivottavasti yhteiskeikasta muodostuu meille jokavuotinen perinne
Eduskuntavaaliehdokas Kari Kallio: Hyväksi koetut koulukäytännöt on unohdettu uudistustahdissa
Eduskuntavaaliehdokas Atte Savelainen: Suomessa valtion ydintehtävät tulee kirkastaa jokaiselle
Etelä-Lahden alueella S2-opetuksen määrä vaihtelee paljon
Eduskuntavaaliehdokas Milla Bruneau: Panostaisin Lahden seudun edunvalvontaan niin kansallisesti kuin kansainvälisesti
Eduskuntavaaliehdokas Pia Tyyskä: ”Meidän tulee uudistuksissa panostaa ihmisten palveluihin, kuten terveydenhuoltoon ja laadukkaaseen koulutukseen”
Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Kaupunkilaiset kaipaavat uusia suoran vaikuttamisen tapoja
Eduskuntavaaliehdokas Emmi Lintonen: Suomi täytyy nostaa takaisin koulutuksen kärkimaaksi
Eduskuntavaaliehdokas Harri Pikkarainen: Nyt pitää tehdä kaikki, jotta sote-palveluissa riittää työvoimaa
Keijo Skipparin dokumenttielokuva taiteilija Olavi Lanusta kertoo ainutlaatuisen tarinan
Eduskuntavaaliehdokas Mira Nieminen: Suomessa tulee panostaa ihmisten arjen turvallisuuden vahvistamiseen
Vastaava kirjastonhoitaja Terhi Lehti: Esteettisesti kaunis kirjasto houkuttelee varmasti lisää asiakkaita
Huhtikuun eduskuntavaalit kiinnostavat lahtelaisia
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: En etsi valtaa loistoa joululaulu on myös aito rukous
ARKISTO