Melastelua

Hyvinvointiyhteiskunnan purkaminen on Suomen kansallinen häpeä

Me suomalaiset olemme vuosikausia voineet ylpeillä yhteiskuntamme koulutuksellisella tasa- arvolla sekä oikeudenmukaisilla, sosiaalisilla ja terveyspoliittisilla päätöksillä. Millä mittarilla tahansa, me suomalaiset olemme olleet maailmanlaajuisesti näillä alueilla huipulla ja kiistatta voidaan sanoa, että järjestelmämme ovat olleet toimivia ja tasokkaita!

Aivan viime vuosina nämä suomalaisen yhteiskunnan peruskivet on kuitenkin päätetty ajaa sellaiseen ahdinkoon rahareikinä, joita on mahdoton enää yhteisin varoin ylläpitää. Täysin käsittämättömillä sote-ratkaisuilla ja osaamattomuudella sosiaali- ja terveydenhoito on onnistuttu kriisiyttämään. Erilaiset poliittiset intohimot ovat aiheuttaneet alan kunnallisille toimijoille vakavia ruhjeita ja tehneet suunnitelluista sosiaali- ja terveysalan parannuksista tragikomiikkaa. Paremman hoidon ja tasa-arvon nimissä on kansalaisille uskoteltu erilaisiin teorioihin ja mutu-
tietohin vedoten, miten näissä asioissa kyetään säästämään.

Karu totuus kuitenkin on, että sosiaali- ja terveyspolitiikassa ei ”asiantuntijakentälläkään” ole punainen lanka ollut käsissä ja pallo on ollut pitkään hukassa. Kukaan ei oikein tunnu ajavan yhteistä etua ja me tavalliset kansalaiset ihmettelemme sopulilaumana tätä päätöntä menoa ja uskomatonta näytelmää kuin tahdottomat marionetit. Monissa sairaanhoitopiireissä vallitsee maailmanlopun meininki ja pakostakin tulee mieleen hölmöläisten peiton pidennys. Hätäratkaisuina rahoitusongelmiin monilla alueilla käydään yhteistoimintaneuvotteluita säästökeinoista, jotka kulminoituvat useimmiten henkilöstön vähentämiseen. Samaan aikaan terveysyhteisöjen takkuileviin tietoteknikkaongelmiin syydetään käsittämättömiä määriä rahaa.

Tarkkoja yhteislaskelmia ei ole, mutta summan arvioidaan nousevan reilusti yli miljardin koko Suomi huomioiden. Mitään säästöjä tämä epärealistinen tietotekniikkamania ei kuitenkaan tuo! Samaan aikaan terveydenhuollon sairaansijoja suljetaan, henkilökuntaa irtisanotaan, toimintoja ajetaan alas ja päivystysvuoroja lakkautetaan. Konsultit ja saaneeraajat nauravat partaansa ja käärivät rahaa, itse mitään kipua tuntematta, tässä koko kansan hullunmyllyssä ja sotepiirileikissä.

Tiedostamme, me ”taviksetkin”, että toiminnan tehostamisen mahdollisuuksia on, mutta realismi ja terve järki näissä säästötalkoissa tulisi silti säilyttää. Töpseleitä ei voi vetää irti hengityslaitteista eikä lämmitystä voi lopettaa suljetuista tiloistakaan. Olen varma, että juuri ”terveen järjen” avulla me suomalaiset kykenemme määrittelemään ne palvelut, joita yhteiskuntana jatkossa tarjoamme. Tähän ei tarvita taikureita, vaan osaajia! Tosiasia nyt vain on, että jatkossakin laadukas terveydenhoitomme vie suuren osan kansallistulostamme, mutta se on vain hyväksyttävä! Vapaasta maasta voi lähteä aina ja Amerikassa voi sitten ihmetellä sikäläisen järjestelmän toimivuutta. Meidän sairaanhoitomme aiheuttamat kustannukset ovat hyvinvointivaltiomme eräänlainen kansallinen ” hintalappu”. Olkaamme siitä jatkossakin ylpeitä!

Jussi Melanen

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Mika Kari

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Harri Koski: Ensi kesänä kellutaan ja nautitaan suomalaisesta järvimaisemasta omalla saunalautalla
Viinintekijä David Cohen: Puhtaat suomalaiset raaka-aineet ovat viiniemme tasapainoisen maun salaisuus
Ohjaaja Jarkko Felin: Henkka & Kivimutka -elokuvan tuotanto näkyy kaduilla ja pihoilla Launeella
Jos suomalaisuus asuisi maisemassa – Järnefeltin jalanjäljissä Kolille
Toiminnanohjaaja Lasse Perttola: Metsäkauriit viihtyvät Launeella, koska siellä on turvallista
Projektipäällikkö Janne Wikström: Porvoonjoentie siirtyy Patomäen tunnelin päälle elokuussa
Hallituksen puheenjohtaja Vesa Koski: ”Juhannus olisi jo mahdollista viettää saneeratussa kodissa”
Ylitarkastaja Mimmi Kaskenpää: ”Palotutkinnan ja onnettomuusselosteen valmistuttua laitoksen toimintaa sekä ennalta varautumista on tarpeen tarkastella”
Fysioterapeutti Rosa Hemming: Liiku, niin jaksat paremmin!
Ikääntyvä kansa tarvitsee itsekkyyttä ja rohkeutta, erityisesti naiset
Helsingintie aukeaa jo kesäkuussa
Eteläinen kehätie valmistuu: Mitä hyötyä Lahdelle 70 miljoonan euron sijoituksella?
Matematiikan lehtorit Sari Hautala ja Annika Kinnunen: ”Olemme aivan liekeissä, kun pääsemme uuteen monitoimitaloon”
Rehtori Matti Tuovinen: ”Erityisoppilas voi opiskella Sylvia-koulussa turvallisessa maaseutumaisessa kaupunkiympäristössä”
Omalähiö jää tauolle – seuraava lehti ilmestyy 15.5.
Ylikonstaapeli Ari Pinomäki: Maakuntarajan sulku on suomalaisten viranomaisten yhteistyökyvyn testi
Luokanopettaja Tytti Heikkinen: Positiivinen palaute on tärkeää sekä työkaverille että oppilaalle
Koronavirus siirsi Sylvia-kodin juhlia tuonnemmaksi
Hennalan upseerikerholla juhlittiin talvisodan 80-vuotismuistojuhlaa
Järjestyksenvalvoja Osmo Ruhanen: Kalenteriin merkittiin ensimmäiseksi pelipäivät ja sen jälkeen suunniteltiin muuta elämää
ARKISTO