Joulumieltä ja jouluhenkeäSovimme tänä vuonna perheeni ja lähisukulaisteni kanssa, että annamme joululahjoja vain lapsille. Meillä aikuisilla ei ole tarvetta uuteen tavaraan. Aikatauluttamaton aika, yhdessäolo, hyvä ruoka ja sauna tuovat meille parhaiten lämpimän joulufiiliksen. Tiedän hyvin, ettei moni ole yhtä onnekas. Niin maailmalla kuin Suomessa ja meillä Lahdessakin on ihmisiä, joilla ei ole varaa ostaa joululahjoja eikä sallia itselleen tai perheelleen mitään ylimääräistä edes yhtenä päivänä vuodessa. 

Koska joulu on antamisen ja hyvien tekojen aikaa, haluan ostaa esiin muutaman tavan, jolla voi laittaa joulun alla hyvän kiertämään. Monelle meistä yhden tai parin pienen paketin lahjoittaminen ei ole rahallisesti merkittävä lovi lompakkoon, mutta se saattaa olla lahjoituksen saajalle koko joulun kohokohta tai jopa ainoa ilon pilkahdus. Toki on hyvä todeta sekin, ettei toisten auttaminen aina edes vaadi rahallista panostusta ja tapoja tehdä hyvää ilmaiseksi on monenlaisia. Välittämistä ja toisen huomioimista voi tehdä monella tavalla.

Perinteinen hyvänmielen keräys Joulupuu on taas käynnissä ympäri Suomen. Hyväntekeväisyystempauksella kerätään jo rahaa tai lahjoja lastensuojelun ja erityisen tuen piirissä oleville lapsille, joilla voi olla rajallinen mahdollisuus saada joululahjoja. Tällaisia lapsia on kuntien ja kaupunkien lastensuojelun asiakkaina maanlaajuisesti kymmeniä tuhansia. Lahjat jaetaan perille saajilleen luotettavien tahojen, kuten kaupungin sosiaalihuollon kautta. Kannattaa siis kurkata Joulupuun nettisivuilta raha- tai tavaralahjoituksen ohjeet sekä oman lähiseudun keräyspisteet.

Jouluapua on yhteisö, joka auttaa yhdistämään joulun aikaan apua tarvitsevat ja apua tarjoavat ihmiset. Yhteisön päämääränä on toimittaa apua pääsääntöisesti vähävaraisiin lapsiperheisiin. Yleisimpiä toiveita ovat jouluruoka, hygieniatuotteet, vaatteet sekä lelut lapsille. Tavarat voivat olla käytettyjä, mutta ehjiä, siistejä ja puhtaita. Jouluapu toimii linkkinä avunantajan ja avunsaajan välillä. Avun tarvitsijaksi ja tarjoajaksi voi ilmoittautua kuka vain Jouluapua-yhteisön nettisivuilla pääsee selaamaan kartalta avun tarvitsijoita toiveineen. Jouluapua sai alkunsa vuonna 2013 Facebookista ja yhden ihmisen halusta auttaa vähävaraisia ja hankalassa taloudellisessa tilanteessa olevia ihmisiä joulun kunniaksi. Sittemmin projektista on kasvanut suuri ja hyvin organisoitu hyväntekeväisyystempaus, jolla autetaan valtavan monia ihmisiä ympäri Suomen.

Myös Pelastakaa Lapset ry:n kautta on mahdollista auttaa lapsia ympäri vuoden niin Suomessa kuin maailmallakin, mutta järjestö organisoi nyt joulun alla ihan erikseen joulukeräyksen, jonka avulla halutaan auttaa erityisesti täällä kotimaassa eläviä vähävaraisten perheiden lapsia. Suomessa elää yli 100 000 lasta köyhissä perheissä ja joululahjoitusten avulla Pelastakaa Lapset ry esimerkiksi maksaa lasten harrastusmaksuja ja hankkii nuorille oppikirjoja lukion tai ammattiopintojen ajaksi. Katso järjestön nettisivuilta lisätietoja, kuinka voit osallistua.

Tehdään yhdessä hyvää joulun hengessä. Ja huolehditaan myös terveydestä eli pidetään Lahti mahdollisimman terveenä koronasta myös joulun ja uudenvuoden aikana. Se on joululahja samalla myös terveydenhoitoalan henkilöstölle, joka on tehnyt pitkiä päiviä ja öitä Lahden ja koko maakunnan ihmisten puolesta.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Kirjastovirkailija Päivi Partanen: Jokaisella on erilainen lukukokemus samasta kirjasta
Valokuvaaja Antti Sepponen: Lahden dokumentointi valokuvin on lähellä sydäntäni
Aluevaltuutettu Seppo Korhonen: Aluevaltuutettuja ei kiinnosta pienen ihmisen hätä
ITE-taiteilija Kari Ruotsalainen: Lahtelainen taiteilija olisi kätkenyt selkeän sanoman ympäristötaideteokseen
Puheenjohtaja Anneli Peltokukka Nikkilä on julkisen liikenteen osalta paitsiossa Lahdessa
Reijo Mäki-Korvela: Kisapuiston stadionhankkeessa johtajuuden puute
Osallistuvan budjetoinnin kautta saadaan frisbeegolfrata Etelä-Lahteen
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Launeen seurakunnalle ystävyysseurakunta Virosta
Lähikuvassa Lahden uusi liikuntajohtaja Aleksi Nyström
Puheenjohtaja Vesa Lempinen: Aurinkovoimalainvestointi tehtiin ennen kaikkea imagomielessä
Kaupunginjohtaja Pekka Timonen: Olen ollut Lahteen hyvin tyytyväinen
Kitaristi Mika Jokinen: Tämä on ollut Pääesiintyjien paras kesä tähän mennessä
Muusikko Vesa Haaja: Kesällä pitää ottaa iisisti ja uida mahdollisimman paljon
Marja-Leena Vierumäki: Uiminen ja kukkienhoito kuulu kesään
Puheenjohtaja Tapio Irri Lasten leikkialueet tulee olla turvallisia ja lähellä kotia
Veijo Vierumäki: Miestenpiiri keräsi 100 laatikollista apua Ukrainaan
Heikki Laine: Kesään kuuluu aina mökkeilyä ja pesäpalloa
Kirjastovirkailija Noora Tanska: Dekkarit ovat kestosuosikkeja kirjastoissa
Kirjailija Kalle Veirto: En tykkää olla ilman paitaa, vaikka olen lihaksikas
Hallituksen jäsen Juha-Pekka Forsman: Laune on paras paikka Lahdessa
ARKISTO