Joulumieltä ja jouluhenkeäSovimme tänä vuonna perheeni ja lähisukulaisteni kanssa, että annamme joululahjoja vain lapsille. Meillä aikuisilla ei ole tarvetta uuteen tavaraan. Aikatauluttamaton aika, yhdessäolo, hyvä ruoka ja sauna tuovat meille parhaiten lämpimän joulufiiliksen. Tiedän hyvin, ettei moni ole yhtä onnekas. Niin maailmalla kuin Suomessa ja meillä Lahdessakin on ihmisiä, joilla ei ole varaa ostaa joululahjoja eikä sallia itselleen tai perheelleen mitään ylimääräistä edes yhtenä päivänä vuodessa. 

Koska joulu on antamisen ja hyvien tekojen aikaa, haluan ostaa esiin muutaman tavan, jolla voi laittaa joulun alla hyvän kiertämään. Monelle meistä yhden tai parin pienen paketin lahjoittaminen ei ole rahallisesti merkittävä lovi lompakkoon, mutta se saattaa olla lahjoituksen saajalle koko joulun kohokohta tai jopa ainoa ilon pilkahdus. Toki on hyvä todeta sekin, ettei toisten auttaminen aina edes vaadi rahallista panostusta ja tapoja tehdä hyvää ilmaiseksi on monenlaisia. Välittämistä ja toisen huomioimista voi tehdä monella tavalla.

Perinteinen hyvänmielen keräys Joulupuu on taas käynnissä ympäri Suomen. Hyväntekeväisyystempauksella kerätään jo rahaa tai lahjoja lastensuojelun ja erityisen tuen piirissä oleville lapsille, joilla voi olla rajallinen mahdollisuus saada joululahjoja. Tällaisia lapsia on kuntien ja kaupunkien lastensuojelun asiakkaina maanlaajuisesti kymmeniä tuhansia. Lahjat jaetaan perille saajilleen luotettavien tahojen, kuten kaupungin sosiaalihuollon kautta. Kannattaa siis kurkata Joulupuun nettisivuilta raha- tai tavaralahjoituksen ohjeet sekä oman lähiseudun keräyspisteet.

Jouluapua on yhteisö, joka auttaa yhdistämään joulun aikaan apua tarvitsevat ja apua tarjoavat ihmiset. Yhteisön päämääränä on toimittaa apua pääsääntöisesti vähävaraisiin lapsiperheisiin. Yleisimpiä toiveita ovat jouluruoka, hygieniatuotteet, vaatteet sekä lelut lapsille. Tavarat voivat olla käytettyjä, mutta ehjiä, siistejä ja puhtaita. Jouluapu toimii linkkinä avunantajan ja avunsaajan välillä. Avun tarvitsijaksi ja tarjoajaksi voi ilmoittautua kuka vain Jouluapua-yhteisön nettisivuilla pääsee selaamaan kartalta avun tarvitsijoita toiveineen. Jouluapua sai alkunsa vuonna 2013 Facebookista ja yhden ihmisen halusta auttaa vähävaraisia ja hankalassa taloudellisessa tilanteessa olevia ihmisiä joulun kunniaksi. Sittemmin projektista on kasvanut suuri ja hyvin organisoitu hyväntekeväisyystempaus, jolla autetaan valtavan monia ihmisiä ympäri Suomen.

Myös Pelastakaa Lapset ry:n kautta on mahdollista auttaa lapsia ympäri vuoden niin Suomessa kuin maailmallakin, mutta järjestö organisoi nyt joulun alla ihan erikseen joulukeräyksen, jonka avulla halutaan auttaa erityisesti täällä kotimaassa eläviä vähävaraisten perheiden lapsia. Suomessa elää yli 100 000 lasta köyhissä perheissä ja joululahjoitusten avulla Pelastakaa Lapset ry esimerkiksi maksaa lasten harrastusmaksuja ja hankkii nuorille oppikirjoja lukion tai ammattiopintojen ajaksi. Katso järjestön nettisivuilta lisätietoja, kuinka voit osallistua.

Tehdään yhdessä hyvää joulun hengessä. Ja huolehditaan myös terveydestä eli pidetään Lahti mahdollisimman terveenä koronasta myös joulun ja uudenvuoden aikana. Se on joululahja samalla myös terveydenhoitoalan henkilöstölle, joka on tehnyt pitkiä päiviä ja öitä Lahden ja koko maakunnan ihmisten puolesta.

Ville Skinnari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Melastelua

Papin Palsta

Rainen Sananen

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Muusikko Kaarle Viikate: Jokaisessa vuodenajassa on omat hyvät asiansa, mutta minä olen ehdottomasti kesäihminen
Kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen: Lahtelaiset selvästi positiivisempia ja rennompia kesällä
Marja-Leena Vierumäki: Lauluilta Salinkalliolla -tapahtumassa virittäydyttiin juhannus- ja kesälomafiiliksiin
Kauppias Mikko Puhakka: En usko, että alkoholilain uudistus tuo mukanaan lisähaittoja
Kari Kitunen: Oli iso askel siirtyä näytelmätekstistä proosaan
Harri Pikkarainen: Ympäristönsuojelu ja ilmastopolitiikka pitää olla mukana kaikessa päätöksenteossa
Pekka Komu: On vauhditettava alueiden tukemista, jotta voimme panostaa vahvemmin vihreän siirtymän toteuttamiseen
Johanna Ekman: Kaikki Suomen edun mukaiset asiat ovat minulle ykkösprioriteetti
Emmi Lintonen: Uskon, että EU-politiikalla pystyy vaikuttamaan ihmisten parempaan ja kestävämpään arkeen
Palveluesihenkilö Mika Kantele: Roinaralli kerää pois kotitalouksien metalliromut, sähkölaitteet ja vaaralliset jätteet
Kirjailija Kalle Veirto: Urheiluesseekokoelma on katsaus lahtelaiseen urheiluun ja sen menneisyyteen
Asemakaava-arkkitehti Markus Lehmuskoski Logistisen sijainnin vuoksi kaupunki on keskittänyt voimavaroja Pippo-Kujalan alueelle
In Memoriam: Juhani Melanen 1948 – 2024
Tappara-baarin omistaja Petteri Lintunen: Suomen ainoassa Tappara-baarissa liputetaan vain Pelicansin puolesta
Vaikuttava dokumentti Ukrainan puolustajista valloittaa maailmaa
Puksu-junalla Laune tutuksi
Petri Saraste kirjoitti kirjan isänsä sotavankeudesta – Sotilaan kuuluu kuolla, eikä antautua
Lahden kaupunginjohtaja Niko Kyynäräinen ei esitä Lahti Energian myymistä
Liikenneinsinööri Matti Heikkinen: Katujärjestelyjen osalta liikenteen turvallisuus paranee Renkomäen monitoimitalon läheisyydessä
Elokuvaohjaaja Tia Kouvo: Mummola ei ole perinteinen jouluelokuva
ARKISTO