Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

taas kuva kun suomi nainen innokkaan. muuttamassa meitän omaa geeniperimää.sakut ovat yksi suosikki. mutta ei ainut kansa.kuvakin jo kertoo piilottelun epäonnistuneen. kun asia paisuu tarpeeksi isoksi. 16.10.2017 08:21
yle.fi sivuuilla suomi nainen.leveilee taas kuinka hän muutti arabiaan.eikä ole ainoa tapaus.ei ole meillä yhteistä isänmaata. 09.10.2017 09:37
kepun naiset oli seksin oston vaatimassa rangaistavaksi.mutta myynti sallitaan. se oli kepulainen oikeuskäsitys.puolustaa hienostorouvia niinkuin korusuunnittelija rouvan kaltaisia. 02.10.2017 19:09
pesula toimii ,pyykkiä tulee kassi kaupalla. 01.10.2017 14:31
toiko nimen muutos tulosta. kun nimeä muutettiin metsätyömiehestä metsuriksi. saatiinko naiset tekemään 40 prosenttia pöllipinosta.jotta se kiintiö edes täyttyy.tämäkin unehtuu naisilta puhuttaessa siitä tasa-arvosta. 25.09.2017 07:53

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Euroopan sairas mies

20.10.2017

Papin Palsta

Kaikki kääntyy hyväksi

20.10.2017

Ville Skinnari

Elämä ja kuolema

20.10.2017


Onni Liipolan lapsenlapset
Kuvassa vas. Heikki Liipola, Kalle Ruutu, rehtori Maritta Turunen, Jussi Ruutu

Onni Liipolan lastenlapset Liipolan Onnissa

Liipolan monitoimitalon nimeksi tuli nimikilpailun kautta Onni.
 - Onni-nimi sai kymmeniä ehdotuksia, kertoo koulun rehtori Maritta Turunen.
Nimelle onkin todella vahvat perusteet ja perinteet, sillä suuri osa nykyisestä Liipolan asuinalueesta oli aikanaan puutarhuri Onni Liipolan omistuksessa.

Onni Liipolalla (1875-1950) oli kolme tytärtä. Sinikan pojat Kalle ja Jussi Ruutu sekä Vapun poika Heikki Liipola kävivät äskettäin kylässä heidän isoisänsä nimeä kantavassa monitoimitalossa. Rehtori Maritta Turunen esitteli vierailleen koulun tilat perinpohjin, ja entiset koululaiset saivatkin hämmästellä ja ihastella nykykoulun monipuolisuutta ja monimuotoisuutta.

Puutarhuri Onni Liipola oli ahkera ja lahjakas. Hän toimi Lahden kaupungin puutarhurina vuosina 1905-1906 ja vaikutti mm. Lahden puistojen kehitykseen. Hänen oma puutarhansa oli nimeltään Osmola, ja se sijaitsi Asemantaustassa aivan rautatieaseman läheisyydessä.

Tutkija Riitta Niskanen pitää Liipolaa ja hänen puutarhaansa lahtelaisen puutarhahistorian virstanpylväinä. Onni Liipola oli erityisesti omenamiehiä. Etelä-Suomen Sanomat kertoi 14.9.2014, että Lahden seudulla merkittävää työtä teki 1900-luvun alkupuoliskolla Osmolan taimisto, joka keräsi ja otti lisäykseen hyviksi havaitsemiaan paikallislajikkeita ja siemenlähtöisiä omenapuita.

Liipolan taimistossa oli omenalajikkeita, joilla on paikallisia nimiä: Jalkarannan kesä, Osmolan syys ja talvi sekä Paasikivi. Juho Kusti Paasikivihän oli Lahden yhteiskoulussa opettajana, ja häneen Liipola oli tutustunut ystävänsä kielentutkija ja diplomaatti G.J. Ramstedtin välityksellä, joka myös oli jonkin aikaa yhteiskoulun opettajana.

 - Ramstedt oli äitini kummi. Hän toi Vapulle hienoja Japanin-tuliaisia ja isoisä Onnille eksoottisten kasvien siemeniä, kertoo Vapun poika Heikki Liipola.

Onni Liipola oli monipuolinen ja -taitoinen ihminen, kaiken lisäksi hänellä oli vielä täysihoitolakin Pulkkilanharjulla. Siellä vieraili tunnettuja lomalaisia mm. Lauri Kristian Relander. Onni Liipolan pikkuveli oli kuvanveistäjä Yrjö Liipola, jonka veistos "Työn patsas" on Lahden kaupungintalon puistossa.
Onni Liipolan tytär Vappu Liipola opiskeli kuvataiteilijaksi, mutta hänestä tuli merkittävä lasten- ja nuortenkirjailija, jonka teoksia ovat mm. Tiina Talitintti ja Eläinystäviäni.

Kaija Halme


Ajankohtaista -arkisto