Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

sisäiset uhat selvitettävä sanoo kanerva. poliitikko ei ymmärrä näköjään uhkia. on meillä siinä poliitikko.no ainakin naisten tekemät vääryydet.jotka on selvittämättä.kyvyttömät pois paikoiltaan. 21.08.2017 08:42
Kysyisin nyt. Saako tänne kirjoittaa, vaikka ei osaakaan. Aloitukset pienellä ym.söherrystä. Jos olis edes asiaa, niin vielähän sen saattaisi kestää. 20.08.2017 18:43
meillä moni ei ymmärrä lukemaansa.ja nämä samat on sitten tekemässä päätöksiä.kun tekee ratkaisuja täytyisi ymmärtää mitä tekee.seuraukset on senmukaiset mitä nyt on. 17.08.2017 11:42
kirkon edustajat kerjää minulta rahaa. sitten muka kirkko avustaa köyhiä.missä se jumala ja enkelit olikaan.näidenhän se piti auttaa.mihin siinä minua tarvitaan. näyttäs se jumala enkeleineen kykynsä.eikä minulta pyytelisi apua. 10.08.2017 10:08
lasten erilainen pahoinvointi senkun paisuu.naiset vain vaikenemalla salaa osuuttaan.naiseltakin otetaan lapsi huostaan.kun ei kykene kasvattajana huolehtimaan.vähänä on naisten kyvyt.kun eivät ymmärrä kyvyttömyyttään. 04.07.2017 12:17

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Toisistaan vieraantuneet suomalaiset

18.8.2017

Juhani Melanen

Brändi Lahden sietämätön hilpeys

18.8.2017

Papin Palsta

Jumalan tie

18.8.2017

Ville Skinnari

Lyhyt kesä ja pitkä syksy

18.8.2017


Pelto
Tulevia ruokaosuuskuntalaisia? Steiner-koululaisille tutustuminen ruoantuotantoon ruohonjuuritasolla kuuluu opetussuunnitelmaan.

Ruokaosuuskunta aloitti Lahdessa

Kiinnostus ruoan lähituotantoa, omavaraisuutta ja uudenlaista yhteisöllisyyttä kohtaan on kasvussa nyky-yhteiskunnassamme. Yhtälailla meitä kiinnostaa yhä enemmän tietää mikä on ruoan todellinen alkuperä.

Tähän kysyntään vastaamaan, jopa pienen buumin lailla ympäri Suomea, on perustettu ruokaosuuskuntia, joista ensimmäinen näki päivänvalonsa viime vuonna Helsingisssä.

Nyt myös Lahteen on perustettu 15.2. ruokaosuuskunta, jonka päätavoitteena on yhteisöllinen ruoan kasvatus ja viljely. Tällainen toiminta on hieno esimerkki uudesta yhteisöllisyydestä, jota moni tänä päivänä kaipaa.

Tähän tarkoitukseen osuuskunta vuokraa Aaltosen puutarhalta 0,7 hehtaaria peltoa sekä kasvihuoneen ja palkkaa puutarhurin.
Viljelyssä pyritään biodynaamiseen toimintamalliin. Kasvihuoneessa tullaan kasvattamaan tomaattia, kurkkua ja kirsikkatomaattia. Pellolla viljellään mm. perunaa, porkkanaa ja punajuurta.

Osuuskunta rahoittaa toimintansa jäseniltä kerättävällä satomaksulla, joka vuonna 2013 on 300 euroa. Osuuskunnan osuusmaksu on 50 euroa ja lisäksi peritään 50 euron liittymismaksu. Halutessaan osuuskunnan jäsen voi ostaa useammankin sato-osuuden maksamalla useamman satomaksun.

Satomaksua vastaan osuuskunnan jäsen saa osuuden sekä pellon että kasvihuoneen sadosta.Sato-osuuksia on myynnissä yhteensä 75, mutta jo 50 takaa riittävän rahoituksen.

Riskin sadon onnistumisesta ottaa osuuskunta. Puutarhuri saa palkkansa sadon määrästä riippumatta. Sadon onnistuessa voidaan mahdollinen ylijäämä myydä esimerkiksi Lahden seudun luomuruokapiirin jäsenille tai torilla. Osuuskunnan jäsenet pääsevät myös perheineen osallistumaan viljelyyn talkoiden muodossa, ensimmäiset järjestetään jo maaliskuussa kasvihuoneella.

Lisätietoja: Ekokahvila MeaManna ( www.meamanna.fi)
tai Katariina Broman, lahdenruokaosuuskunta@gmail.com

 


Ajankohtaista -arkisto