Logo

Eteläisen Lahden lähiölehti kerran viikossa

Vapaa sana

jo on aikoihin eletty.kun nimi paperiin laitetaan.kun yöpuulle mennään naisen kanssa.mitä tästä seuraa jos tämä kehitys vielä jatkuu. 18.12.2017 09:16
ILo Herrassa on meidän ilomme ja myös terveys ja kiitos mieli ja näin ilo kasvaa aina armon kanssa ja voittaa ja me rakastamme seurata Jeesusta ja olla pelastettu hänen verensä kautta ,ei muuta tietä ,kiitos ja siunausta,Keijo södertälje 16.12.2017 14:34
joulu ja jooseppi. kyllä miestä syrjittiin raskaimman mukaan.kun vaimo teki temput.tämä touhu vaiennetaan joulun sanomassa. 11.12.2017 09:13
Kansakoulukatu taas pysäköintikieltoon.Kerrostalojen kohdalla kielto molemmilla puolilla katua. 10.12.2017 14:54
teatteri uutiset.omat mutterit ei yhteiset mutterit.maksetaanko teilläkin osa palkkaa rahana.mitä kaikkea lauseet pitää sisällään. 07.12.2017 08:29

Yksi plus yksi on :
   Vapaa sana -arkisto

Kolumnistit

Ilkka Isosaari

Jörkka ei petä

15.12.2017

Juhani Melanen

Soteenkaaren päätä ei vaan näy!

15.12.2017

Papin Palsta

Taivaalta tähden valitsen

15.12.2017

Ville Skinnari

Hallitus haluaa rankaista työttömiä

15.12.2017


Pelto
Tulevia ruokaosuuskuntalaisia? Steiner-koululaisille tutustuminen ruoantuotantoon ruohonjuuritasolla kuuluu opetussuunnitelmaan.

Ruokaosuuskunta aloitti Lahdessa

Kiinnostus ruoan lähituotantoa, omavaraisuutta ja uudenlaista yhteisöllisyyttä kohtaan on kasvussa nyky-yhteiskunnassamme. Yhtälailla meitä kiinnostaa yhä enemmän tietää mikä on ruoan todellinen alkuperä.

Tähän kysyntään vastaamaan, jopa pienen buumin lailla ympäri Suomea, on perustettu ruokaosuuskuntia, joista ensimmäinen näki päivänvalonsa viime vuonna Helsingisssä.

Nyt myös Lahteen on perustettu 15.2. ruokaosuuskunta, jonka päätavoitteena on yhteisöllinen ruoan kasvatus ja viljely. Tällainen toiminta on hieno esimerkki uudesta yhteisöllisyydestä, jota moni tänä päivänä kaipaa.

Tähän tarkoitukseen osuuskunta vuokraa Aaltosen puutarhalta 0,7 hehtaaria peltoa sekä kasvihuoneen ja palkkaa puutarhurin.
Viljelyssä pyritään biodynaamiseen toimintamalliin. Kasvihuoneessa tullaan kasvattamaan tomaattia, kurkkua ja kirsikkatomaattia. Pellolla viljellään mm. perunaa, porkkanaa ja punajuurta.

Osuuskunta rahoittaa toimintansa jäseniltä kerättävällä satomaksulla, joka vuonna 2013 on 300 euroa. Osuuskunnan osuusmaksu on 50 euroa ja lisäksi peritään 50 euron liittymismaksu. Halutessaan osuuskunnan jäsen voi ostaa useammankin sato-osuuden maksamalla useamman satomaksun.

Satomaksua vastaan osuuskunnan jäsen saa osuuden sekä pellon että kasvihuoneen sadosta.Sato-osuuksia on myynnissä yhteensä 75, mutta jo 50 takaa riittävän rahoituksen.

Riskin sadon onnistumisesta ottaa osuuskunta. Puutarhuri saa palkkansa sadon määrästä riippumatta. Sadon onnistuessa voidaan mahdollinen ylijäämä myydä esimerkiksi Lahden seudun luomuruokapiirin jäsenille tai torilla. Osuuskunnan jäsenet pääsevät myös perheineen osallistumaan viljelyyn talkoiden muodossa, ensimmäiset järjestetään jo maaliskuussa kasvihuoneella.

Lisätietoja: Ekokahvila MeaManna ( www.meamanna.fi)
tai Katariina Broman, lahdenruokaosuuskunta@gmail.com

 


Ajankohtaista -arkisto