Muuttuuko maksaminen länsimaissa siten, että käteinen katoaa pikku hiljaa ja tilalle tulevat erilaiset mobiilisovellutukset? Monissa uusissa mobiileissa muhii jopa maailmantalouden mullistus, koska ne ovat niin halpoja verrattuna perinteisiin rahoituspalveluihin. Esimerkiksi pankkitili on ollut köyhissä maissa rikkaiden etuoikeus, mutta halpuutensa takia mobiilin kautta finanssipalveluihin voi päästä käsiksi jopa 1,5 miljardia uutta ihmistä. Tämän arvion on tehnyt kuuluisa rahoitusalan konsulttiyhtiö Mckinsey tuoreessa raportissaan.
Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että minä voin ottaa lainan, maksaa ostokseni ja saada maksuja muuten kuin käteisellä ja täten minun taloudellinen liikkumavarani kasvaa. Tämä toimii myös ns. kolmannessa maailmassa, vaikka asiakkaan tilillä ei olisikaan kuin ropoja. Täydellä teholla käynnistyessään mobiilit finanssipalvelut voisivat luoda miljoonia työpaikkoja ja kasvattaa talouksien kokoa useita prosenttiyksiköitä.
Todellisuudessa kuitenkin 90 prosenttia maksutapahtumista tehdään ja hoidetaan yhä käteisellä. Mutta tämä tilanne on muuttumassa nopeasti, sillä vuonna 2020 kehittyvissä talouksissa kännyköitä arvioidaan olevan jo yli 90 prosentilla väestöstä. Kehitystä ei voi pysäyttää ja vauhti vain kasvaa, sillä pankeilla, teknologiayrityksillä ja nettikaupoilla on kaikilla uskomaton hinku näille markkinoille. Nyt nimittäin olisi tyhmää jäädä kyydistä, sillä asiakkaiksi on tarjolla miljardilukuinen ihmisjoukko, joka vaurastuessaan varmasti kiihdyttää kulutustaan. Potentiaali on valtava!
Aloin miettiä omaa tilannettani. Koko oma rahoituselämäni on netissä ja diginä. Olen ollut kaikessa digijutuissa ns. varhainen omaksuja. En ole koskaan ostanut ensimmäistä uutuutta, koska niissä on usein vielä lasten tauteja, mutta muutokseen olen heti hypännyt mukaan, kun se näyttää saavan potkua ja alkaa toimia.
Tein ajattelukokeen. Miten helppoa olisi, kun voisi kilauttaa rahaa vaimoni tilille tai maksaa tienvarren mansikkamyyjälle samalla tavalla. Arki muuttuisi ja kaikenlaiset kortit muuttuisivat turhiksi läpyköiksi. Mutta tämä kaikki vaatii kuitenkin asennemuutosta ja satsauksia myös kaupan taholta. Milloin näen paikallisen K- kauppiaani kassalla uudenkarhean Bluetooth virityksen?
Pian kuitenkin kaikki muuttuu Eskoseni ja vanhojen maksukorttien tökkiminen kaupan maksulaitteisiin tuntuu yhtä nostalgiselta kuin setelin ojentaminen nykyisin. Mobiilimaksaminen yleistyy varmasti Suomessakin, mutta ei vielä ole oikein lähtenyt käyntiin.Miksei?
Juhani Melanen