Laki voimaan vuonna 2013- valvokaa etujanne etelälahtelaiset
Valtion talouden säästöleikkuriin ovat vaarassa joutua myös suurten ikäluokkien juuri eläkkeelle siirtyvät. Kesällä runnottiin ja sovittiin tehdyssä hallitusohjelmassa, että monen ministerin pitkään valmisteltu vanhuuslaki viimein tulee voimaan.
Valtiovarainministeriö halusi kuitenkin siirtää sitä vuodeksi eteenpäin, mutta peruspalveluministeri Maria Gutzenina-Richardson sai käännettyä kivikasvoiset kirstunvartijat pitämään kiinni sopimuksesta.
Suomalaisen politiikan ihmeellisyyksiin kuuluu, että kaikki puolueet kannattavat vanhusten aseman parantamista, mutta silti lakia ei saatu voimaan silloin, kun kansantaloudellamme meni vielä mukavasti.Erikoista tilanteessa on se, että asiantuntijatkaan eivät pysty tarkasti arvioimaan. mitä palvelulaki tulee ihan oikeasti maksamaan. Varmaa vain on, että Sosiaali- ja terveysministeriön vuonna 2008 antama ikäihmisten palvelun laatusuositus ei ole toteutunut.
Vanhustenhoidossa on Suomessa liian monta asiaa pielessä, sillä tilanne on epätasa-arvoinen, koska hoito vaihtelee kuntakohtaisesti tai jopa kunnan sisällä eri hoitopaikkojen välillä. Moitteita Lahdessa on saanut huonosta hoidosta Lahden kaupungin sairaala ja jotkut erityishoitokohteet.
Hygienia ja ruokailu puhuttaa eniten. Vanhukset ovat vaipoissa 15 tuntia ja joissain hoitoyksiköissä vanhukset näkevät nälkää.
Outo tilanteessa onkin se, että halvalla voidaan toteuttaa hyvää ja kalliilla huonoa. Yleensä on kysymyksenä johtamisen ongelma. Vanhusten huolto vaatii todella paljon ammattitaitoa. Missähän ammattikorkeakoulussa näitä oikein opetetaan, yliopistoista puhumattakaan!
Kuvitelkaa , että mielisairaita dementiapotilaita pistetään hoitamaan ihmisiä suoraan työttömyyskortistosta tai kadulta.
Toivottavasti emme joudu sellaiseen tilanteeseen, että ”meidän” tulevien vanhusten omatoimisuus tuhotaan lääkkeillä ja me pyörimme tokkurassa ilman todellista käsitystä olemassaolomme viime päivistä.
Kokoomuksen Risikko oli vetovastuussa ennen demariministeri Guzeninaa. Nyt sentään tapahtuu.
Ymmärtävätkö meidän ministerimme, että tämä asia on meille kaikille eläkeikään tuleville tärkeämpää kuin Kreikan vakuutukset. Keräsin lain pääkohdat netistä. Näitä meidän on syytä valvoa ja katsoa, että me meille luvatut palvelut myös saamme
Lyhyesti vanhuuslaki:
1. Laki turvaa vanhusten oikeuden hoivaan ja hoitoon
2. Painopiste siirtyy raskaasta laitoshoidosta kotihoitoon
3. Palveluja saa myös jokapäiväiseen selviytymiseen kotona
4. Ennalta ehkäisevään ja toimintakykyä säilyttävään hoitoon panostetaan
5. Jokaisella on vastuuhenkilö, joka auttaa ja valvoo palveluiden toteutumista
6. Hoitohenkilökunnalla on ilmoitusvelvollisuus epäkohdista.
-Jussi Melanen-