Suomessa on kummallinen tilanne, sillä Suomen verojärjestelmä vääristää yritysten rahoitus- ja investointipäätöksiä suosimalla raskaan teollisuuden suuryrityksiä. (VattIn raportti). Suomessa suositaan velkarahoitusta ja samalla pääomavaltaista sektoria. Tästä hyötyy vain raskas teollisuus, joka varmasti myös osaltaan hidastaa ja vaikeuttaa meidän elinkeinorakenteemme muutosta.
Ruotsissa on käytössä voittovarausmalli, jossa yritys voi lykätä veronmaksua siirtämällä osan voitostaan varaukseen. Virossa yritykseen jätettyä voittoa ei veroteta lainkaan, mutta osinkoa jaettavaa voittoa verotetaan 21 prosentilla. Osinko on verovapaata tuloa. Pitäisikö meidän siirtyä näihin malleihin? Molemmilla on puolensa. Kuitenkin matalan yhteisöverokannan ympäristössä ei voitonvarauskannalle tahdo löytyä hyviä perusteita. Kepu haluaisi ottaa käyttöön niin sanotun investointivarauksen, mutta kokoomus vastustaa tätä ehdotusta. Edes sen sisältöä ei vielä ole määritelty selvästi.
Yritysvastuu on käsitteenä selvä kaikille; ainakin mitä julkisuuskuvaan tulee. Silti uutisotsikoistaolemme saanet lukea , kuinka autonvalmistaja on huijannut hiukkaspäästöissä ja kuinka kännyköiden valmistuksessa käytetyt arvometallit on kaivettu orjatyövoimalla maasta. Uskomattomimpia tarinoita suoltaa Apple. Sen toimitusketjuun kuuluvassa kiinalaisessa laitevalmistajassa Foxconnin Shenzhenin tehtaan työolot kärjistyivät, niin että 14 työntekijän teki itsemurhan. Mitä Applen alihankkija teki? Hankki tietysti turvaverkot etteivät työntekijät enää niin vaan pääse hyppimään kuolemaan. Samaan aikaan Apple kertoo ja kehuu nettisivuillaan hankintaketjunsa vastuullisuudesta. Eikö tässä ole muka ristiriitaa jo kerrassaan!
Me kuluttajat olemme vastuussa omissa valinnoissamme, millaisia tuotteita ostamme ja välitämmekö olleenkaan. Näissä tapauksissa yritysvastuusta ei ole vastaukseksi ongelmiin. EU:n ja muiden toimijoiden pitäisi lainsäädännöllä varmistaa tuotteiden toimitusketju. Monet kansalaisjärjestöt toimivat esimerkillisesti näissä asioissa, kuten Finnwatch, joka nosti esiin epäkohdat palmuöljytuotannossa. Miksi hallitus jäädytti sen varat hiljattain? Hiilipäästöjen hillitseminen on tärkeää tulevaisuudessa, mutta siinäkin tarvitaan yhteisvastuullisuutta ja yritysten yhteistyötä.
Juhani Melanen