Koko Eurooppa eli EU on kohta ahdingossa, koska me kansalaiset eli kuluttajat olemme eri maissa niin eriarvoisissa asemissa verotuskäytännöissä. Raha liikkuu eri maiden välillä siksi, että suuryrityksille on taattu verokikkailu ja rahojen siirtely maasta toiseen ns. laillisen verosuunnittelun kautta.
Muutama esimerkki lienee paikallaan. Hollannissa yhtiöiden väliset myyntivoitot ovat verovapaita. Tanskassa ja Hollannissa kerätään yleisinä veroin samat sosiaali- ja eläkevakuutusmaksut, mitkä Suomessa maksaa työntekijän yritys. Kreikassa näkee paljon puolivalmiita taloja, koska kiinteistöveroa täytyy maksaa vain valmiista rakennuksista. Britanniassa taas kiinteistöveroon sisältyy usein jätehuolto ja vesimaksut.
Sitten meidän rakas Suomemme! Meillä on useita nollakerholaisia. Poimikaamme niistä muutamia.
Yksi niistä on Finnair. Se on kärvistellyt militanttien ammattiosastojensa ja lentoliikenteen kriisin puristuksessa. On ihme, että yhtiö on yleensä vielä pystyssä! Mikäli yhtiö ei kohta valmistuvien superkoneidensa avulla nouse kiitoon, verottajan on turha odottaa yhtiöltä maksusuorituksia, sillä Finnairille on kasautunut tappioita jo yli 290 miljoonaa euroa, jotka yhtiö voi vähentää voitollisista tuloksistaan 5-10 vuoden aikana.
Toinen nollasummaa pelaava yhtiö on entinen Itella eli taas nykyinen Posti. Posti teki Suomessa huikean 77 miljoonan euron tuloksen, mutta maksoi veroa vain yhden miljoonan. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että yhtiöllä on iso osa tytäryhtiöonsinkoja, jotka ovat Suomessa verovapaita. Yhtiö ryssi pahasti Venäjällä ja logistiikka-alalla, joten taas suomalainen verottaja nuolee näppejään.
Ruotsalais-suomalainen Stora Enson tulos hipoo miljardia euroa, mutta Suomeen yhtiö ei maksa senttiäkään, vaan kireämmän verotuksen maahan Ruotsiin siksi, että yhtiö on kirjannut viime vuosina tappioita ja tappiokuluja lakkautetuista tehtaistaan.
Todellisen verosuunnittelun malliesimerkki on Fortum. Tämä energiajätti teki vuonna 2014 3,4 prosentin eurotuloksen, mutta maksoi siitä Suomeen vain 200 miljoonaa, vaikka oikea tulos olisi ollut oin 670 miljoonaa euroa. Laskettu verohyöty oli siis liki puoli miljardia.
Valtio helpotti viime vuonna suomalasten yritysten verotaakkaa alentamalla veroprosentin 20:een, kun se sitä ennen oli 24,5 prosenttia. Fortumilla on rahoitusyhtiöitä halvan verotuksen Hollannissa, Belgiassa, Luxemburgissa ja Irlannissa.
Outokumpu ei ole tehnyt tulosta moneen vuoteen, joten se maksa verojakaan. Yhtiön kasaantuneet tappiot ovat jo yli 3 miljardia euroa ja aiemmat tappiot saa vähentää, joten hyvästi verot Suomessa.
Saako uusi pääministeri niin kutsuttujen konsernilainojen avulla keinottelun loppumaan, jää nähtäväksi! Kaikki Euroopan valtiot tappelevat verisesti toistensa kanssa ja tässä kilpailussa Suomen valtio on häviäjä.
Juhani Melanen