Nyt elämme maailmassa, jossa tekninen kehitys on johtanut siihen, että robotit korvaavat jo ihmisen erittäin monissa työtehtävissä. Erityisesti tämä näkyy autoteollisuuden automaatiolinjoilla ja tarkkuutta vaativissa kirurgisissa operaatioissa, mutta nyt siirrytään jo opetukseen. Jo nyt on tarjolla paljon opetusta netin kautta, etenkin toisella kotimaisella nimittäin englanniksi. Nyt opetuspalvelut netissä toimivat vielä siten, että tehtävissä hyödynnetään tietokoneen ominaisuuksia, mutta henkilökohtaista ohjausta varten linjan toisessa päässä on neuvonantajana ihminen.
Lähitulevaisuudessa ei ole enää näin, vaan toisessa päässä lapsillemme antaa neuvoja kehittynyt tekoäly, joka voi tehostaa oppimista ennennäkemättömästi. Tämä johtuu siitä, että tekoälyn avulla omaksutaan asiat nopeammin, koska robotilla on aikaa oppia ja keskittyä oppilaan henkilökohtaisiin vahvuuksiin enemmän. Opettajia ei kokonaan voitaisi ehkä korvata, mutta esimerkiksi matematiikassa kamppailevat lapset hyötyisivät roboteista, samoin on asia luonnontieteissä. Futuristinen robottihaaveilu ei ole enää pelkää tieteisfantasiaa, sillä digitalisaatio etenee nopeammin kuin vielä kymmenen vuotta sitten uskoimme ja 100 vuoden kuluttua tekoäly voi alkaa kapinoida ihmisen kanssa
päätösten teon mielekkyydestä.
EU:n parlamenttikin on herännyt tästä asiasta ja hyväsyi 6.2 päätöslauselman, jossa vaadittiin EU:n laajuisia robotiikkaa koskevia sääntöjä. Näitä on jo laatinut amerikkalainen tieteiskirjailija Isack Asimov. Tärkein on syytä vielä kerrata. Robotti ei koskaan voi toimia ihmistä vastaan. Meidän ”Meppimme” miettivät pää kuumana, voitaisiinko roboteille luoda erityinen oikeudellinen asema, joka auttaisi määrittelemään, kuka on silloin vastuussa, jos robotti aiheuttaa vahinkoa. Hanke ei missään mielessä ole tyhmä, sillä tekoälyn kehitys on pakosti otettava huomioon ennen muuta robottien mahdollisista negatiivisista vaikutuksista muuttuvissa työmarkkinoissa. Parasta olisi jo nyt avoin keskustelu aiheesta, ennen kuin olemme taas myöhässä.
Erityisen mielenkiintoinen yhtiö on Google, jossa on meneillään Deepmind-projekti, jossa tekoäly kykenee jo oppimaan. Teknologiayhtiö IBM:n kehittämä Watson- tekoäly on tarkoitus ottaa käyttöön BMW:n uudessa urheiluautossa. Verkkokauppa Amazon puolestaan suunnittelee saavansa tulevaisuudessa käyttöönsä tehokkaat jakelurobotit. Tekoälyn parissa raadetaan kaikissa johtavissa ylipistoissa ja tutkimuslaitoksissa ympäri maailmaa täydellä höyryllä. Emmekä me suomalaiset kulje ihan viimeisinä näissä hankkeissa. Vaarassa jäädä työttömiksi ja robottien jalkoihin ovat ainakin seuraavat: puhelinmyyjät,kirjanpitäjät, automaatiotyöläiset, tuomarit, ravintolakokit. Vähiten tarvitsee pelätä sosiaalityöntekijöiden ja mielenterveystyössä työskentelijöiden. Opettajan ammattikin on auringonlaskun ala.
O tempora o mores eli Voi aikoja, voi tapoja!
Juhani Melanen