Rajatonta ahneutta

Pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvien kansanedustajien niin sanotut kakkosasunnot Helsingissä ovat jälleen nousseet puheenaiheeksi. Eikä syyttä, sillä niiden ansiosta kansanedustajat voivat nostaa itselleen verottomia kulukorvauksia. Tällä kertaa asialla oli perussuomalaisten murheenkryyni Teuvo Hakkarainen, joka on ilmoituksensa mukaan viettänyt aikaansa työtehtävien vuoksi asuinkäyttöön soveltumattomassa saunatilassa.

Hakkarainen vuokraa Taka-Töölössä sijaitsevaa saunaa yhdessä puoluetoverinsa, Ville Vähämäen kanssa, joka asuu samassa taloyhtiössä. He maksavat tilasta vuokraa 695 euroa kuukaudessa, 347,50 euroa per nuppi. Tilan omistajan mukaan se ei sovellu asumiskäyttöön. Siitä huolimatta Hakkaraiselle on maksettu korotettua kulukorvausta viiden vuoden aikana yhteensä 29 000 euroa puhtaana käteen, tietää Iltalehti kertoa.

Hakkaraisen temppuilun teki kannattavaksi RKP:n entisen ministerin, Stefan Wallinin pioneerihanke – vai pitäisikö sanoa myyräntyö – jonka seurauksena eduskunnan kansliatoimikunta päätti vuonna 2013 muuttaa kulukorvausohjetta. Aikaisemmin kakkosasunnon sai omistaa puoliksi vain oman puolisonsa kanssa. Nyt eronnut Wallin oli vielä tuolloin naimisissa Elina Pirjatanniemen kanssa, mutta osti Etu-Töölöstä kaksion yhdessä siellä asuvan helsinkiläismiehen kanssa.

Kaikkien kulukorvauksien äiti, isä, isoäiti ja isoisä on tietystikin ollut keskustan Paavo Väyrynen, jonka Keminmaalla sijaitsevasta jalasmökistä tuli vuonna 1982 legenda kertaheitolla. Suomessa poliittinen muisti on kuitenkin ikävä kyllä niin lyhyt, että ajan virrassa on mennyt parikin äänestäjäsukupolvea, jotka eivät muista tai tiedä Paavon tempauksesta mitään. Kuten Väyryselle niin luontevaa on, hänen tapauksessaan etelässä sijaitseva kakkosasunto olikin luksusluokkaa verrattuna pohjoiseen jääneeseen varsinaisen ”kotiin”. Väyrynen osoitti jo aikanaan luovaa kykyä käytännön ongelmia ratkaistessaan.

Väyrynen oli asunut perheineen keskeytyksettä toistakymmentä vuotta Helsingissä. Tästä huolimatta hän oli ilmoittanut vakituiseksi asuinpaikakseen Keminmaan Lapissa, minkä perusteella hän oli oikeutettu eduskunnan päivärahaan. Sitä maksettiin tuolloin kahden asunnon ylläpidosta ja kilometrien perusteella. Väyrynen nostikin ylimääräisiä tuloja noin 4 100 markkaa kuukaudessa.

Todellisuudessa Väyrysten Keminmaan-koti oli vaatimaton, muutaman neliömetrin kokoinen siirrettävä jalasmökki. Helsingissä perhe asui keskeisellä paikalla Kruununhaassa, 173 neliön arvohuoneistossa. Sittemmin kansanedustajien asuinpaikka määriteltiin heidän asunto-olojensa perusteella, jolloin Väyrysen ohella muutama muukin menetti päivärahansa. Lisäksi päivärahat korvattiin kulukorvauksilla.

Eikö kansanedustajien ahneudella ole mitään rajaa? Semminkin, kun kansalaisia on vaadittu yhteisiin talkoisiin. Pikkurahasta ei pitäisi Hakkaraisella ja kumppaneilla ainakaan olla pulaa. Suhteellisen hyvän kuukausiliksan lisäksi kansanedustajat joutuvat käyttämään omaa rahaansa harvoin. Tämä kävi ilmi, kun kokoomuksen Susanna Koski ei uskaltanut vastata pitkäaikaistyöttömän haasteeseen elää kuukausi toimeentulotuen perusosalla, eli 491 eurolla.

Kosken mukaan ei ollut yleisen keskustelun kannalta mitenkään hedelmällistä, että kansanedustajan palkkaa ja toimeentulotukea verrattaisiin keskenään. ”Kulurakenne on ihan itsestään selvästi erilainen. Tässä työssähän pystyy viikkokausia elämään käymättä esimerkiksi lainkaan ruokakaupassa”, hän tuli paljastaneeksi. Samaan aikaan pienituloisten menoista ruoka ja asuminen haukkaavat leijonanosan.

Odotan edelleenkin innolla jonkin kotimaisen valtamedian perusteellista selvitystä, paljonko kansanedustajat ansaitsevat oikeasti käytännössä. Paljonko heille jää todellisuudessa ylimääräistä käyttörahaa välttämättömien ja pakollisten menojen jälkeen? Tällainen tutkiva journalismi palvelisi kansan kaikkia rivejä. Aniharvalla meistä ruokahuolto sujuu yhtä jouhevasti kuin Koskella ja hänen kollegoillaan. Päinvastoin, monessa perheessä ongelmana on, mitä tänään syötäisiin. Vai syödäänkö ollenkaan.

Ilkka Isosaari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Lahtelaiset ovat ottaneet hyvin vastaan osallistuvan budjetoinnin
Markkinagallup Päijät-Hämeen aluevaaliehdokkaille
Mato Valtonen: Lahti on potenut aina identiteettikriisiä, mutta se on hieno kaupunki
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Jumalanpalvelukset jatkuvat normaalisti, mutta kirkkosalin tiloja osastoidaan koronaturvallisiksi
Kestävän liikkumisen hankepäällikkö Anna Huttunen: Älypyörätielle asennettiin uudet infotaulut ja niitä lisätään eri puolille kaupunkia
Sote-keskustelu jatkuu: Seppo Korhonen vastaa Marina Erholalle
Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola: Tietämys hyvinvointialueen valmistelusta ei vielä ole riittävällä tasolla
Pasi Tuomaila: Päihteiden helppo saatavuus on suurin ongelma Lahdessa
Valosuunnittelija Mikko Skyttä:
 Perhepuiston linnassa on paljon muotoja ja niiden kanssa on mukava leikkiä valoilla
Kaupunginvaltuutettu Maria Mäkynen: Ylisukupolvinen pahoinvointikierre on katkaistava Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Niko Liukkonen: Lahden kaupungin talousarvion tulisi olla plussalla
Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilussa vaikeuksia
Kaupunginvaltuutettu Marju Markkanen: Haluan olla rakentamassa hyvinvoivaa ja elinvoimaista Lahtea
Erkki Nieminen: Liisu on liian kallis ja kehitys menee väärään suuntaan
Kaupunginvaltuutettu Martti Talja: Lahdesta tulee tehdä hyvä ja turvallinen kaupunki asua
Kaupunginvaltuutettu Anna Kupiainen: Lahdessa on paljon hyvää ja näitä asioita pitää nostaa esille
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Toivon, että päihdeongelmaan on saatu kestäviä ratkaisuja vuoteen 2025 mennessä
Työministeri Haatainen vieraili Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Tuomas Sorsa: Haluaisin, että Lahti olisi Suomen houkuttelevin paikka yksityisille investoinneille
Toimitusjohtaja Jouni Lillman: Kuudennes Ali-Juhakkalan jätevedenpudistamon sähköstä tuotetaan tulevaisuudessa aurinkoenergialla
ARKISTO