Onnea Robert De Niro!

Yleisradion elokuville, dokumenteille ja musiikille omistautunut tv-kanava Teema on pitänyt kunnioitettavasti tasoaan yllä, vaikka ohjelma-aikaa on jaettu ruotsinkielisen Yle Femin kanssa. Siinä missä kaupallisella puolella on saatu katsella kyllästymiseen asti Bond- ja Turhapuro-leffojen uusintoja, Teema omisti kohta kuluneen kesänsä Omalähiön ilmestymispäivänä 75 vuotta täyttävälle Robert De Nirolle.

De Niroa pidetään oman sukupolvensa, mutta myös yhtenä kaikkien aikojen parhaana miesnäyttelijänä. Jotenkin paljonpuhuvaa on, että hän on kuulunut myös amerikkalaisten imitaattorien kestosuosikkeihin. Heidän mukaansa hän pystyy ilmentämään muikealla perusvirnistyksellä melkeinpä kaikki inhimilliset tunteet ilosta suruun, pettymykseen ja epätoivoon, uskaliaisuudesta voitontahtoon, mustasukkaisuudesta kostonhimoon ja isällisyydestä kaikkitietävyyteen.

New Yorkissa syntynyt De Niro Junior sai nuoruudessaan paljon vaikutteita metropolin italialaisesta kaupunginosasta. Hänen kuvataitelijavanhempansa erosivat pojan ollessa kolmevuotias. Lyhyen välimatkan päässä asuva isä piti kuitenkin säännöllisesti yhteyttä poikaansa. Juuriltaan De Niro on neljäsosaksi italialainen, mutta hänessä virtaa myös irlantilaista, englantilaista, hollantilaista, ranskalaista ja saksalaista verta. Saadessaan Italian kunniakansalaisuuden hän sanoi rakastavansa maata yli kaiken. De Niro hallitsee useita eri murteita ja aksentteja. Hänen tulkintaansa sisilialaisesta puhetavasta on kehuttu poikkeuksellisen aidoksi.

Monien muiden Hollywood-tähtien tavoin De Nirosta on paljastunut pimeitä puolia. Shawn Levyn jokin aika sitten ilmestynyt elämäkerta paljastaa, että mies on käyttänyt lukuisia naisia hyväkseen. De Niron pakkomielteenä ovat olleet mustat, parikymppiset, isorintaiset ja hoikat kaunottaret. Hän on iskenyt naisia lennosta, kaduilta ja yökerhoista ja saattanut kaivaa yhteystiedot esiin, jos on löytänyt televisiosta tai lehtien sivuilta jonkun uuden ihastuksen. Useimmat suhteista ovat olleet yhden illan juttuja – eikä kokaiinissakaan ole säästelty.

Viime aikoina De Niro on saanut lisäksi huomiota haistattelemalla julkisesti Yhdysvaltain istuvalle presidentille. Hän on antanut Donald Trumpille muun muassa porttikiellon kaikkiin omistamiinsa Nobu-ravintoloihin ympäri maailmaa. De Niro on haukkunut Trumpia idiootiksi, jolta puuttuu tyystin inhimillisyys sekä kyky myötätuntoon ja kutsunut tätä hevonpaskan levittäjäksi.

Oma Top 5 -listani De Niron elokuvista näyttää seuraavalta:

  1. Kauriinmetsästäjä. Michael Ciminon kiistelty Vietnam-kuvaus kätkee sisälleen upean tarinan ystävyydestä.
  2. Kummisetä II. Valinta ei juuri tarvitse perusteluja. Maailman kaikkien aikojen parhaisiin elokuviin kuuluvan leffan vähintään yhtä hieno jatko-osa.
  3. Taksikuski. Räjäytti nuoren elokuvafriikin tajunnan Kuvapalatsin permannolla ja teki monesta muustakin lahtelaisesta De Niro -fanin. Tunnetaan päähenkilön klassisesta yksinpuhelusta peilin edessä: ”You talking to me?”
  4. Kuin raivo härkä. Metodinäyttelijän varsinainen opinnäyte. Nyrkkeilijälegenda Jake LaMottana De Niro treenasi kroppansa huippukuntoon ja lihotti sen jälkeen itsensä lähes muodottomaksi läskiksi, koska ei halunnut turvautua liiaksi maskeeraajien apuun.
  5. Cape Fear. De Niro tekee elokuvan roistosta, Max Cadystä yhden valkokankaan vastenmielisimmistä hahmoista.

Teeman sikermästä on vielä esittämättä ensi perjantaina nähtävä Koomikkojen kuningas, joka taisteli tiukasti paikasta viiden suosikkini listalla. De Niron loistavana tutkaparina mustassa draamakomediassa nähdään naamanvääntelijäksi leimattu, edesmennyt koomikko, Jerry Lewis, joka tekee tällä kertaa elämänsä parhaan roolisuorituksen. Onnea päivänsankarille!

Ilkka Isosaari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Lahtelaiset ovat ottaneet hyvin vastaan osallistuvan budjetoinnin
Markkinagallup Päijät-Hämeen aluevaaliehdokkaille
Mato Valtonen: Lahti on potenut aina identiteettikriisiä, mutta se on hieno kaupunki
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Jumalanpalvelukset jatkuvat normaalisti, mutta kirkkosalin tiloja osastoidaan koronaturvallisiksi
Kestävän liikkumisen hankepäällikkö Anna Huttunen: Älypyörätielle asennettiin uudet infotaulut ja niitä lisätään eri puolille kaupunkia
Sote-keskustelu jatkuu: Seppo Korhonen vastaa Marina Erholalle
Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola: Tietämys hyvinvointialueen valmistelusta ei vielä ole riittävällä tasolla
Pasi Tuomaila: Päihteiden helppo saatavuus on suurin ongelma Lahdessa
Valosuunnittelija Mikko Skyttä:
 Perhepuiston linnassa on paljon muotoja ja niiden kanssa on mukava leikkiä valoilla
Kaupunginvaltuutettu Maria Mäkynen: Ylisukupolvinen pahoinvointikierre on katkaistava Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Niko Liukkonen: Lahden kaupungin talousarvion tulisi olla plussalla
Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilussa vaikeuksia
Kaupunginvaltuutettu Marju Markkanen: Haluan olla rakentamassa hyvinvoivaa ja elinvoimaista Lahtea
Erkki Nieminen: Liisu on liian kallis ja kehitys menee väärään suuntaan
Kaupunginvaltuutettu Martti Talja: Lahdesta tulee tehdä hyvä ja turvallinen kaupunki asua
Kaupunginvaltuutettu Anna Kupiainen: Lahdessa on paljon hyvää ja näitä asioita pitää nostaa esille
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Toivon, että päihdeongelmaan on saatu kestäviä ratkaisuja vuoteen 2025 mennessä
Työministeri Haatainen vieraili Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Tuomas Sorsa: Haluaisin, että Lahti olisi Suomen houkuttelevin paikka yksityisille investoinneille
Toimitusjohtaja Jouni Lillman: Kuudennes Ali-Juhakkalan jätevedenpudistamon sähköstä tuotetaan tulevaisuudessa aurinkoenergialla
ARKISTO