Nyt se sitten tapahtui. Toisaalta jo oli aikakin. Jorma Ollila pisti Nokian kiitoon, mutta 5000 insinööriä eivät kuunnelleet, mitä tavallinen kuluttaja tarvitsee: helppokäyttöisen , nopean ja yksinkertaisen älypuhelimen, jolla voi hoitaa asiansa tehokkaasti lukematta 50 sivua ohjekirjaa.
Markkinat on nyt kyllästetty jo Sonny Ericssonin, Samsungin. korelaisen ZTE:n ja kohta kiinalaisten tuotteilla. Kuka jaksaa uskoa, että Microsoftin mies Steven Elop todella viis veisaa suomalaisista insinööreistä, jotka eivät kyenneet vastaamaan markkinoiden huutoon ajoissa?
Unohdettiin design kokonaan ja luotettiin volyymiin.
Miten Nokia muka kykenee luomaan nopeasti markkinoille ”ehdottoman ilmiömäisiä” Windows- matkapuhelimia niin nopeasti. Turhaan Steve Ballmaster uusi Microsoftin pääjohtaja hehkutti Barcelonan matkailumessuilla. Nokia arvosta hupeni päivässä 6 miljardia euroa joka on mieletön luku. Syy tähän on yksinkertainen Nokia ei ole kyennyt tarkentamaan aikatauluaan siitä, milloin näitä ihme vempeleitä alaa saada ostaa ihan tavallisista kaupoista.
Mitä , jos Elop tekee strategisen virheen?
No ! So What! Todellisuudessahan Nokiasta omistavat suuret amerikkalaiset sijoitusrahastot ja eläkerahastot. Heille muutos on vain hyväksi. sillä nyt yritetään ratsastaa suuruuden markkinoilla ja voittoja odotetaan tulevaisuudessa. Kuka kantaa vastuun, jos Nokia syöksyy alamäkeen? Nyt on todella mielenkiintoista seurata, miten eri käyttöjärjestelmät kilpailevat. Nokia pyyhki takamustaan jo Symbian- käyttöjärjestelmällä. Kuinka pitkä siirtymäkaudesta tulee? Nyt keikkuvat markkinoilla Googlen Anroid- järjestelmän pohjalle kootut uudet älypuhelimet. Katselin itse netistä Nokian älypuhelin yksikön johtajan Jo Harlowen verkkosivuja (engad-get.com) . Hän vahvistaa muka Softpedia sivustoillaan uuden tulemisen älypuhelin markkinoille, mutta milloin. Pahimmat kilpailijat ovat saaneet jo valtavan etumatkan siihen mennessä, kun Nokia saa markknoille uutukaisensa.
Kaikkien alan asiatuntijoiden mukaan pelkona on juuri suuruus. Nokia putosi melkein 6 % ja samaan aikaan ohjelmistohankkija Ixnos romahti 18 % ja toinen ohjelmistohankkija Digia 12 %. Pelkään monen muun tavoin, että Nokian ja Microsoftin yhteistyön tuloksena on se, että Nokia putoaa matalakatteiseksi raudantuojaksi ilman merkittävää omaa ohjelmistotyötä ja sitä myötä alihankintaa. Tulevaisuus osoittaa, kuinka suuri virhe todellisuudessa oli luopua Symbian- ja Meegon tuotekehittelystä. Mitäs siitä, tuleehan halpamarkkinoilta Intiasta ja Kiinasta rahaa, mutta riittääkö se keskiluokkaiselle kuluttajalle enää sielläkään.
Elopin valittu linja on todella uhkarohkea ja osittain hämmästyttävä. Elopista huudetaan kuningas, mikäli hän onnistuu. Mutta, mutta ja mutta , entäs se toinen vaihtoehto: pääkonttori ja muut toiminnot siirtyvät Jenkkilään ja Suomi.pojan Nokia vaihe muistetaan tulevaisuudessa vain ohimenevänä ilmiönä mediamaailmassa vuonna 2020. Ja mihinkäs ne 5000 insinööriä sitten sijoitetaan. Samalla tavalla kuin muissakin maissa: siivoamaan. Hitaat syövät nopeat aina.
Se näkee, kuka elää.