Ja tervetuloa uusi toisenlainen ”Big Society”, jonka alkujuuret ovat Thatcherin uudistuksissa 1980-luvulta. Nyt tätä suurta yhteiskuntaa vieritetään Suomeen. Jokainen tarkkanäköinen huomaa, että perinteinen valtiokeskeinen malli Suomessa on murenemassa. Tilalle on tulossa
”Konsulttidemokratia” tai suoraan Britanniasta kopioitu kansalaisten oma vastuu ja kumppanuus hallinnon kanssa. Siinä olisi tarkoituksena se, että kansalaisyhteiskunta ottaa vastuun aiemmin valtiolle kuuluneita tehtäviä.
Katainen jyrisi jo vähän aikaa sitten, että rahat eivät riitä Suomessa täysvaltaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan. ” Hyvinvointiyhteiskunnan käyttövoima ei ole veroeuro, vaan toisista välittäminen”, Katainen latasi. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että ” Suuri yhteiskunta” haastaa entisen sosiaalidemokraattisen hyvinvointimallin valtiokeskeisyyden. Alkaa vuosisadan taistelu elävistä sieluista Suomenniemellä.
Jos me siirrymme Suomessa suin päin sellaiseen malliin, jossa kansalaiset alkavat itse ottaa vastuuta omasta elämästään taloudellisesti ja sosiaalisesti, saatamme löytää itsemme ojan sijaan allikosta. Jos tämä uudistus tapahtuisi laajasti ja samaan aikaan koko suomalaisessa yhteiskunnassa se saattaisi romahduttaa verotuksen legitimiteetin. Suomeksi! Jos kansalaiset alkavat laajasti ottaa vastuuta omasta elämästään, mihin silloin ihan oikeasti tarvitaan
kansalaistensa elämään niin laajasti puuttuvaa valtioita? Riittäisikö siihen se Suuri Yhteiskunta”?
Elinkeinoelämä ajaa näitä uudistuksia kuin käärmettä putkeen. EVA:n raportit kertovat tästä junttauksesta omaa kieltään. Jo nimet paljastavat kaikki vai mitä sanotte nimistä. ”Holhouksen alaiset”, ” Seitsemän näkymää ylisääntelyn Suomeen ”, Palvelut auki ja ”Viisi vaatimusta kuntauudistuksille”. Kyllä niissä puhuu vankka isännän ääni, josta paistaa selvä valtionvastaisuus negaation kautta. Siksi että ne eivät ole omia, vaan muualta kopioituja; lähinnä Britanniasta.
Siellä muuten kirves heiluu oikein kunnolla. 700.000 valtion virkamiestä irtisanotaan ja uudelleenkoulutetaan toteuttamaan uutta kansalaistoimintaa. He ovat tämän uuden ”Uljaan yhteiskunnan” uusia fasilitaattoreita ja yhteiskunnallisia palveluyrittäjiä, joiden tehtävänä on sopeuttaa yhteiskunta aitoon demokratiaan, jossa vastuu itsestä korostuu. Mutta kyllä meilläkin osataan. Valtionvarainministeriön SADE-ohjelmalla luodaan uusi sähköinen asiointijärjestelmä. Ei, kun kaikki mukaan kinkereille luomaan vuorovaikutteisia verkkopalveluita ja budjetointityöpajoja.
Jussi Melanen