Ilmastokeskustelua käydään koko ajan kummallisilla argumenteilla ja tykistöllä ammutaan toisinajattelijoita kuin kyyhkysiä. Toista ryhmittymää johtaa Al Gore (melkein presidentti) ja toista rintamaa yksittäiset ajattelijat ja ilmastokriittiset ihmiset.
Ihminen lämmittää ilmasto tuottamalla kasvihuonekaasua ja nokihiukkasia ja keinotekoisia yläpilviä. Otsoniaukko Etelänavalla kasvaa ja ilmastotieteilijät povaavat Suomeen täksi talveksi poikkeuksellisen kylmiä ilmoja. Tätä tukee myös joka yhdentoista vuoden välein tapahtuva auringon vähäinen energiasäteily.
Ilmastotiede on yhtä monimutkaista kuin taloustiede eikä kukaan varmuudella kykene sanomaan millainen tulevaisuus meitä odottaa. Muuttaako Golf-virta suuntaansa, tuleeko pohjoiseen lämmintä vai kylmää? Grönlannissa tosin on selvästi nähtävissä lämpeneminen ja se on todella vaarallista.
Erittäin mielenkiintoisia tuloksia on esittänyt hollantilainen nobelisti Paul Crutzen, joka esitti Berliinissä pidetyssä seminaarissa, että rikki- ja typpioksidit ja muut ilmasto viilentävät pienhiukkaset ovat saattaneet kumota kolme neljäsosaa ilmaston lämpenemisestä.
Yhdysvalloissa NASA on päässyt tutkimuksissa hyvin samoihin tuloksiin satelliiteillaan. On laskettu, että Kiinan, Intian ja muiden maiden valtamerillä kulkevien laivojen lisääntyneet rikki- ja typpipäästöt ovat kumonneet kasvavan osan ilmastoa lämmittävien tekijöiden vaikutuksesta.
Tällä ei näytä olevan mitään merkitystä, sillä kukaan ei ole halunnut monimutkaistaa ja muutenkin mielikuvituksellisen monimutkaisia ilmastoneuvotteluja entisestään. Asiasta ei ole käyty vakavaa keskustelua. Laivojen päästöt eivät jakaudu tasaisesti, vaan ne keskittyvät tietyille vilkkaasti liikennöidyille merialueille, kuten Pohjois- Atlantille.
Jos rikkisateenvarjo vedetään pois Pohjois-Atlantin yltä, meriveteen sitoutuva lisälämpö matkaa tuulen ja merivirtojen mukana kohti Grönllanin mannerjäätikköä ja Jäämerta. Tämä voisi olla todella vaarallista, koska se voi vapauttaa meren pohjalta ja ikiroudasta suuria määriä metaania ja hiilidioksidia. Tärkeintä mielestäni ilmastokeskustelussa on kuitenkin se, että kaikkia osapuolia kunnellaan herkällä korvalla.
Juhani Melanen