Mummot sopassa

Totuus tulee lapsen ja humalaisen suusta, sanotaan usein. Ensin mainitulle ei ole vielä kehittynyt miellyttämisen tarvetta, toiselta on taas itsekontrolli pettänyt. Pikku ihmisten logiikka on ihan omanlaistaan ja kulkee eri raiteilla kuin aikuisten. Havainnot ja loppupäätelmät saattavat olla luovalla tavalla yllättäviä ja poikkeuksellisen hauskoja. Juuri tähän perustuu esimerkiksi Kiti Kokkosen sketsihahmon, Tanhupallon suunnaton suosio.

Kuvitellaanpa vaikkapa tilannetta, jossa lapsi näkee ensimmäistä kertaa, kun suomalaisisännät vievät ulkomaalaisen vieraansa mökillä saunomaan ja vihdottavat tätä oikein olan takaa. Jos sauna ja vihta – tai vasta – ovat olleet aikaisemmin vieraita käsitteitä, lapsi saattaa miettiä seuraavansa julmaa pahoinpitelyä.

Aikaisemmin niin sanotut Lasten suusta -palstat, jonne oli koottu jälkikasvun humoristisimpia lausahduksia, olivat aikakauslehtien luetuinta materiaalia. Nyt niistä pääsee nauttimaan silloin tällöin netin kautta. Alle kouluikäinen poika oli nähnyt kylpyläreissulla joukon ikääntyneempiä naisia porealtaassa. Hän oli huutanut vanhemmilleen, että tulkaa katsomaan: ”Täällä keitetään mummoja!”

Toinen samanikäinen oli taas ylpeillyt kavereilleen omasta isoäidistään, joka on niin fiksu, että osaa pelata pasianssia ilman tietokoneen apua. Eräs tuttavaperheeni lapsista oli nähnyt mummonsa louskuttavan kangaspuita. Hän oli jonkin aikaa ihmetellyt äänekästä touhua ja kysynyt lopulta: ”Eikö se lähde käyntiin?”

Mutta osaavat ne hieman vanhemmatkin lapset. Opettaja oli esitellyt murrosikäisille koululaisille vanhaa puhelinkonetta, joka oli hieman modernimpaa näppäinmallia. Numeroiden alla oli myös kirjaimia. ”Lähetettiinkö tästä tekstiviestejä”, joku oppilaista älysi kysyä.

Parhaat palat lasten tokaisuista ovat jalostuneet kaskuiksi, jotka kulkeutuvat sukupolvelta toiselle. Niistä kuuluisimpia taitavat olla vitsit Pikku-Kallesta. Pikku-Kalle oli kerran yllättänyt vanhempansa petipuuhista ja kysynyt, mitä nämä oikein tekevät. ”Isän mahassa on ilmaa. Yritän vain painella vatsaa pienemmäksi”, äiti selitteli. Pikku-Kallen mielestä se oli turhaa, sillä naapurin täti tulisi taas pian puhaltamaan iskän mahan täyteen.

Tämän rohkean jutun myötä toivotan kaikille Omalähiön lukijoille jo hyvissä ajoin erittäin railakasta vappua!

Ilkka Isosaari

JÄTÄ KOMMENTTI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kolumnistin muut kolumnit

KOLUMNISTIT

Ilen Hajatelmat

Melastelua

Papin Palsta

Sporttinurkka

Ville Skinnari

ARTIKKELIT

Osallisuuskoordinaattori Sanna Virta: Lahtelaiset ovat ottaneet hyvin vastaan osallistuvan budjetoinnin
Markkinagallup Päijät-Hämeen aluevaaliehdokkaille
Mato Valtonen: Lahti on potenut aina identiteettikriisiä, mutta se on hieno kaupunki
Kirkkoherra Heikki Pelkonen: Jumalanpalvelukset jatkuvat normaalisti, mutta kirkkosalin tiloja osastoidaan koronaturvallisiksi
Kestävän liikkumisen hankepäällikkö Anna Huttunen: Älypyörätielle asennettiin uudet infotaulut ja niitä lisätään eri puolille kaupunkia
Sote-keskustelu jatkuu: Seppo Korhonen vastaa Marina Erholalle
Päijät-Hämeen Hyvinvointiyhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola: Tietämys hyvinvointialueen valmistelusta ei vielä ole riittävällä tasolla
Pasi Tuomaila: Päihteiden helppo saatavuus on suurin ongelma Lahdessa
Valosuunnittelija Mikko Skyttä:
 Perhepuiston linnassa on paljon muotoja ja niiden kanssa on mukava leikkiä valoilla
Kaupunginvaltuutettu Maria Mäkynen: Ylisukupolvinen pahoinvointikierre on katkaistava Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Niko Liukkonen: Lahden kaupungin talousarvion tulisi olla plussalla
Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilussa vaikeuksia
Kaupunginvaltuutettu Marju Markkanen: Haluan olla rakentamassa hyvinvoivaa ja elinvoimaista Lahtea
Erkki Nieminen: Liisu on liian kallis ja kehitys menee väärään suuntaan
Kaupunginvaltuutettu Martti Talja: Lahdesta tulee tehdä hyvä ja turvallinen kaupunki asua
Kaupunginvaltuutettu Anna Kupiainen: Lahdessa on paljon hyvää ja näitä asioita pitää nostaa esille
Kaupunginvaltuutettu Jari Rissanen: Toivon, että päihdeongelmaan on saatu kestäviä ratkaisuja vuoteen 2025 mennessä
Työministeri Haatainen vieraili Lahdessa
Kaupunginvaltuutettu Tuomas Sorsa: Haluaisin, että Lahti olisi Suomen houkuttelevin paikka yksityisille investoinneille
Toimitusjohtaja Jouni Lillman: Kuudennes Ali-Juhakkalan jätevedenpudistamon sähköstä tuotetaan tulevaisuudessa aurinkoenergialla
ARKISTO