Lomalla ”Taikuissa” minulle yritettiin kaupata käteen sijoitettava selfiekeppi. Se meni jo pahasti yli hilseeni, sillä erilaisia nettilehtiä skrollaamalla olen oppinut tunnistamaan ihmisiä joiden pääasiallinen tehtävä netissä tuntuu olevan digitaalinen kuvamasturbointi.
Tänä vuonna vietetään Kirjan vuotta, mutta Tanu Tavallista se kummastuttaa ja hämmästyttää! Kenelläkään ei tunnu olevan lukemiseen aikaa, sillä naamakirjan statuksen päivitykset tai ylisuuresta omasta perseestä otetut juhlakuvat vievät vuorokaudesta 12 tuntia ja toinen mokoma kuluu viihde-elektroniikan kuuntelemiseen korvanapeista. Tietokonepelien ja välkkyvän sälän räpläämiseen menee nykynuorelta niin paljon aikaa, että tunnen monia 12-vuotiaita poikia, jotka eivät ole lukeneet yhtään ihan aitoa kirjaa elämässään; sarjakuvia ei vielä lasketa lyriikkaan.
Suomalaiset siis lukevat yhä vähemmän, mutta ne jotka lukevat paljon ( siis lahjakkaat tytöt) lukevat yhä enemmän. Tämä on samanlaista faktaa, kuin se, että akateemiset pääkaupunkiseudun naiset täyttävät teatterin lehtereistä suurimman osan. Peruskoulun lopettavista pojista joka kahdeksas ei osaa kunnolla lukea. Tämän pitäisi antaa jonkinlaisia signaaleja päättäjille kuinka vakavasta asiasta on kysymys.
Uuslukutaidottomuus on keskuudessamme kuin täi. Se voi hyvin, koska lukemiseen vaadittavaa keskittymiskykyä ei nykynuorilta juuri löydy. Hyvän kirjan lukeminen edistää monia asioita. Tärkein on myötäelämisen kyvyn lisääntyminen ja maailman tajuaminen kirjailijan välittämänä kokonaisuutena ja eräänlaisena tunneryöppynä. Jopa oma näkökulma saattaa muuttua toiseksi ja todellisen pahan ja hyvän välinen kontrasti saattaa auttaa tajuamaan meitä itseämmekin paremmin; rakkaudesta puhumattakaan.
Lukemisessa ei tarvitse olla suurista kasvattavista taidekokemusten hankkimisista, vaan itsensä kehittämisestä tuntevana ihmisenä. Äidinkielen hyvä taitaminen auttaa kaikkialla muissakin oppiaineissa.
Arkipäivän koettelemuksissa on tapahtunut monesti, että yksinkertaisenkin lomakkeen täyttäminen on joillekin liian monimutkainen toimenpide, sillä luetun ymmärtäminen on vaikeaa. Jotkut pojat kiroilevat katsoessaan televisiota, sillä ulkomaista puhetta sisältävien elokuvien katseleminen on työlästä, kun ei ehdi lukea tekstitystä. Yliopistoon ei näillä puolikielillä ole mitään jakoa ja jo lukiossa on vaikeaa.
Minulle hyvä kirja on raamattu, tie, totuus ja elämä. On uskomaton matka ja elämys hypätä toisen nahkoihin ja uida hänen kanssaan mielen myrskyissä tai suvannoissa. Miettiä vaikkapa, miten itse kirjoittaisin saman kokemuksen. Moni kaverini onkin pirullisesti vihjaillutkin, milloin oma Apostolien tekosi ilmestyy, mutta onhan tässä vielä aikaa!
Nyt aikamatkaillaan scifi-genressä. Fyysikko Hannu Rajaniemen trilogia: Kvanttivaras, Kausaalienkeli ja Fraktaaliruhtinas vie niin kauas, että pelottaa!
Juhani Melanen