Olemme tilanteessa, jossa voivottelemme kokonaisvaltaisen terveydenhoidon kahtia jaon kahleissa.
Toisin sanoen ne, joilla on työterveyshuolto ja ne, joilla sitä ei ole? Mutta olemmeko tuomitut räpiköimään tässä huonosti toimivassa järjestelmässä vielä pitkään? Tosiasia on, että terveydenhoito tehostuu vasta, kun uusi kansalaisyhteiskunta asettaa poliitikkojen avustuksella terveydenhoitoon sellaiset paineet, että muutoksen on pakko tapahtua, koska potilaat lyövät muuten nyrkkiä pöytään niin lujaa, että siihen on hölmömmänkin päättäjän reagoitava.
Suomalainen terveydenhoito, jonka muodostavat kunnat, sairaalat ja sairaalapiirit ovat sellainen ryteikkö, johon tavallisella vesurilla ei saada juurikaan mitään aikaan. Nyt tarvitaan järeämpiä työkoneita, jotta savotta tulisi hoidettua. Koko uudistuksessa on puhuttu rahasta ja tehokkuudesta
eri termeillä ikään kuin ne eivät liittyisi toisiinsa, koska läpipolitisoituneessa tilanteessa ei ole ollut sopivaa puhua samassa lauseessa rahasta ja potilaasta.
On todella kummallista, että Suomen poliittisessa ilmapiirissä ei ole näkyvillä mitään radikaaleja päätöksiä kuntien määrän vähentämisestä, sairaaloiden tietojärjestelmien nopeammasta uudistuspyrkimyksistä, puhumattakaan potilaan valinnanvapauden lisäämisestä. Mutta totuus onkin, että tätä uudistusta ei käynnistä kukaan poliitikko, virkamies tai yritysjohtaja, vaan kuluttaja. Sillä kuluttaja on viime kädessä kuningas, joka on viime kädessä pannut kaiken uudeksi muuallakin mediayhteisöissä.
Tavallinen Matti ja Maija haluaa puhua samassa lauseessa niin rahasta kuin potilaastakin. Kilpailu määrää tahdin markkinataloudessa. Viro on voimakkaasti jo ryhtynyt tarjoamaan terveyspalveluita suomalaisille, jotka notkuvat vuoden jonoissa omissa terveyskeskuksissaan.
Keskiluokkaisista eläkeläisistä on tullut valveutuneita, vertailevia ja vaativia olentoja, jotka osaavat edellyttää veroeuroina maksamiltaan terveyspalveluilta yhtä korkeampaa tasoa. Tulemme näkemään päivän, jolloin terveysturismi EU:n sisällä alkaa nopeutua voimakkaasti.
Julkisten palveluiden on kuljettava mukana ja niitä on kehitettävä, jotta oikeanlainen puhuri muutoksiin saadaan terveydenhuollossamme täysremonttiin. On vaihdettava poliitikkoja ellei muu auta.
Juhani Melanen