Kuka seuraavista ei kuulu joukkoon: suhteellisuusteorian isä Albert Einstein, presidentti John F. Kennedy, julkkiskokki Anthony Bourdain vai Perhe on pahin -tv-sarjan Archie Bunker? Vastaus on Anthony Bourdain. Hän on joukosta ainoa, jota ei voi luokitella rasistiksi. Näin voi huoletta sanoa, sillä henkilöistä kolme on jo kuollut ja yksi on fiktiivinen hahmo 70-luvulta, joten he tuskin enää pyytelevät tekemisiään anteeksi tai vaihtavat mielipiteitään.
Einsteinin vastikään julkaistut päiväkirjat romuttavat teoreettisen fysiikan neron julkisuuskuvan häpeällisellä tavalla. Niistä käy ilmi, että hän suhtautui vihamielisesti matkoillaan kohtaamiinsa ihmisiin, erityisesti kiinalaisiin. Einstein moittii heitä likaisiksi ja hidasälyisiksi. Mies paljastuu joissakin kommenteissaan myös vihamieliseksi naisia kohtaan. Kirjoitukset näyttäytyvät järkyttävässä valossa, koska tähän asti Einsteinia on pidetty avarakatseisena ajattelijana. Hänen kasvojaan on käytetty muun muassa YK:n kansakuntien pakolaisjärjestön kampanjan symbolina, ja hän itse oli pakolainen.
Samanlainen peikko on paljastunut edistysmielisenä pidetyn presidentti John F. Kennedyn elämästä. Kennedy oli hyvää pataa Frank Sinatran ja hänen lähipiiriinsä, niin kutsutun Rottajengin kanssa. Las Vegasin superviihdyttäjien kaveriporukka, johon kuului myös musta laulaja Sammy Davis Jr., oli ajamassa Kennedyä näyttävästi Yhdysvaltain presidentiksi 1960. Virkaanastujaisissaan Kennedy kuitenkin eväsi Davisilta esiintymisen Valkoisessa talossa, koska tämä oli avioitunut ruotsalaisnäyttelijä May Brittin kanssa. Kennedy ei hyväksynyt rotujen välistä avioliittoa, mikä oli kova pala rotuerottelua vastustavalle Sinatralle.
Fiktiivinen Archie Bunker oli kovimman luokan republikaani ja ääripään ihminen, vaikka häntä esittänyt Carroll O´Connor oli ajatuksiltaan liberaali. Archien hahmo saavutti välittömästi laajan kansansuosion, epäiltiin jopa, että komediasarja saattaisi kääntyä itseään vastaan. Norman Learin älykkään käsikirjoituksen ansiosta amerikkalaiset punaniskat tajusivat kuitenkin lopulta pilkkakirveen osuvan heidän omaan nilkkaansa. Vävypoika Michaelia, eli ”Läskipäätä” näytellyt ja sittemmin ohjaajana menestynyt Rob Reiner on kertonyt O´Connorin olleen poliittisesti vasemmistolaisempi kuin roolihahmonsa.
Äskettäin kuollut Bourdain oli ennakkoluuloton maailmanmatkaaja, joka korosti ohjelmissaan ja eri maiden ruokakulttuureihin tutustuessaan, että useimmiten ravintolateollisuus pyörii siirtolaisten ja vähävaraisten voimin. Hän oli suuri katuruoan ystävä, joka valitsi ateriapaikakseen mieluummin rähjäisen kuppilan kuin trendiravintolan. Sen lisäksi hän oli humanisti.
Amerikkalaisena Bourdain ihmetteli muun muassa maanmiestensä kaksijakoista suhtautumista eteläiseen naapuriinsa Meksikoon: ”Rakastamme meksikolaista ruokaa: nachoja, tacoja, burritoja, enchiladoja ja tamaleja. Juomme valtavat määrät tequilaa, mezcalia ja meksikolaista olutta joka vuosi. Osa meistä on myös meksikolaisten huumeiden suurkuluttajia. Mutta miksi emme rakasta Meksikoa? Käännämme selkämme maan ongelmille. Ehkä meitä nolottaa, sillä Meksiko on ollut olemassa aina vain meidän omia halujamme ja tarpeitamme varten.”
Bourdainin mielestä amerikkalaisten kriittinen suhtautuminen maahanmuuttoon on tekopyhää ja asenteellista. Meksikolaiset vievät muka työpaikkoja amerikkalaisilta, silti monien suurkaupunkien ravintolaelämä romahtaisi ilman heidän panostaan yhdessä yössä. He tekevät kaiken likaisen työn, sillä amerikkalaiset eivät viitsi enää sotkea käsiään. Kuulostaako tutulta?
Joka tapauksessa rauhallista ja aurinkoista juhannusta kaikille Omalähiön lukijoille!
Ilkka Isosaari